Οι υπερήρωες της Marvel προσγειώνονται

Ηταν το κλείσιμο του 2019, λίγους μήνες πριν από το χτύπημα της πανδημίας, όταν η παγκόσμια κινηματογραφική τρέλα των υπερηρώων έφτανε στο ζενίθ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το κλείσιμο του 2019, λίγους μήνες πριν από το χτύπημα της πανδημίας, όταν η παγκόσμια κινηματογραφική τρέλα των υπερηρώων έφτανε στο ζενίθ. Το δεύτερο μέρος των «Εκδικητών» της Marvel έγινε η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία όλων των εποχών (2,7 δισ. δολάρια), ενώ για τη θυγατρική της Ντίσνεϊ συνολικά επτά κυκλοφορίες ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια σε εισπράξεις. Μία από αυτές ήταν το «Captain Marvel», η ταινία που μας σύστησε την (βραβευμένη με Οσκαρ) Μπρι Λάρσον στον ρόλο μιας πανίσχυρης διαγαλαξιακής ηρωίδας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το θεωρητικά πολυαναμενόμενο σίκουελ με τίτλο «The Marvels» έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιγμα 63 εκατ. δολαρίων, το χειρότερο ανάμεσα στις 33 ταινίες του σύμπαντος των κομιστικών αστέρων. Ακόμη και στη χώρα μας η επίδοση των 16.311 εισιτηρίων, πίσω και από τους… «Ευχούληδες 3» (19.685), είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Ολα αυτά σε μια περίοδο όπου ο παγκόσμιος κινηματογράφος βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης έπειτα από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Κάποιος θα έλεγε ότι τα 63 εκατ. δολάρια του ανοίγματος δεν είναι λίγα, ωστόσο, στην άλλη όψη του νομίσματος βρίσκονται τα 220 εκατ. που κόστισε η ταινία, όπως και το γεγονός ότι τα φιλμ της Marvel είναι παραδοσιακά εμπροσθοβαρή ως προς τις εισπράξεις τους. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης έδωσε από μόνος του σε πρόσφατη τοποθέτηση ο πανίσχυρος CEO της Ντίσνεϊ, Μπομπ Αϊγκερ: «Οταν χτύπησε η πανδημία, είχαμε αρχίσει να αυξάνουμε τρομερά την παραγωγή μας. Πάντα ένιωθα ότι η ποσότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και νομίζω ακριβώς αυτό συνέβη. Χάσαμε κάπως τη στόχευσή μας».

Μετά 33 ταινίες και σίκουελ, το κοινό φαίνεται πως έχει κορεστεί από τους ήρωες με τα κολάν και τις κάπες.

Πράγματι, τα τρία τελευταία χρόνια, μετά και τη δημιουργία της πλατφόρμας Disney+, η Marvel άρχισε να βομβαρδίζει το κοινό με μια ατελείωτη ακολουθία ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών, ενταγμένων όλων στο περίφημο MCU, καλώντας τους «πιστούς» της να ακολουθήσουν. Οι τελευταίοι πάντως δεν δείχνουν πρόθυμοι να καταναλώσουν αδιακρίτως ό,τι τους σερβίρεται. Το προσεγμένο τρίτο μέρος από τους «Φύλακες του γαλαξία» έφτασε στα 845 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις το περασμένο καλοκαίρι, όμως το φανερά προχειροφτιαγμένο «Ant-Man and the Wasp: Quantomania» μετά βίας έφερε πίσω τα μισά από αυτά. Το «Marvels» πιθανότατα θα καταλήξει πολύ χαμηλότερα.

Η απεργία των ηθοποιών, που μόλις έληξε, αποτελεί κάποια δικαιολογία, μιας και οι πρωταγωνιστές της ταινίας δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος στην προώθησή της – όχι όμως αρκετή για τέτοια αποτυχία, η οποία μάλιστα… γιορτάστηκε δεόντως από κάποιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη, αναπάντεχος υπερασπιστής της ταινίας στάθηκε ο Στίβεν Κινγκ: «Δεν παρακολουθώ τις ταινίες του MCU, δεν με ενδιαφέρουν, αλλά το να εμφανίζεται κάποιος τόσο χαιρέκακος με τις χαμηλές εισπράξεις του “The Marvels” είναι πολύ δυσάρεστο. Γιατί να χαρείς με μια αποτυχία;». Η ίδια η Ντίσνεϊ, πάντως, φαίνεται να παίρνει το μήνυμα, ανακοινώνοντας την αναβολή αρκετών κυκλοφοριών για το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT