Εφυγε από τη ζωή η συγγραφέας της «Εμμονής»

Εφυγε από τη ζωή η συγγραφέας της «Εμμονής»

Ονομαζόταν Αντόνια Σούζαν Ντάφι, όμως υπέγραφε τα βιβλία της ως Α. Σ. Μπάιατ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομαζόταν Αντόνια Σούζαν Ντάφι, όμως υπέγραφε τα βιβλία της ως Α. Σ. Μπάιατ. Mε αυτό το όνομα έγινε γνωστή διεθνώς, ιδίως από τη δεκαετία του ’70, όταν άρχισε να κυκλοφορεί μια τετραλογία της («Virgin in the garden», «Still Life», «Babel tower» και «A whistling woman») με θέμα τη γυναικεία εμπειρία.

Με αυτό το όνομα επίσης θα μείνει γνωστή για καιρό: ανακοινώνοντας χθες τον θάνατο της 87χρονης Αγγλίδας συγγραφέως, ο εκδοτικός οίκος της σημείωνε ότι «τα διεισδυτικά έργα της θα λάμπουν και θα διαθλώνται στο μυαλό των αναγνωστών για πολλές γενιές ακόμη».

Στην Ελλάδα, διαβαζόταν από ένα μικρό μάλλον κοινό, τουλάχιστον μέχρι το 2022, οπότε το μυθιστόρημά της «Εμμονή», βραβευμένο με Μπούκερ το 1990, κυκλοφόρησε σε νέα, προσεγμένη έκδοση και μετάφραση από τις εκδόσεις Πόλις. Στο μυθιστόρημα, δύο μελετητές της βικτωριανής λογοτεχνίας ανακαλύπτουν την κρυφή σχέση δύο ποιητών του 19ου αιώνα, ενώ συνδέονται σταδιακά και οι ίδιοι, και πλάι σε αυτή την ιστορία η συγγραφέας πρόσθεσε ένα ολόκληρο, επινοημένο λογοτεχνικό σύμπαν. Καθόλου παράξενο: Η Α.Σ. Μπάιατ είχε διδάξει σε πανεπιστήμια, είχε βραβευθεί, είχε ανακηρυχθεί dame, αλλά και είχε πει κάποτε, σύμφωνα με την ατζέντισσά της, ότι «το να δημιουργεί με τη βοήθεια της γλώσσας, ήταν το πιο συναρπαστικό πράγμα που γνώριζε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT