Ενας έρωτας από τα Λατινικά

Ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Ν. Ε. Καραπιδάκης μετέφρασε απευθείας από τα Λατινικά την αλληλογραφία των μοιραίων εραστών του 12ου αιώνα, του φιλοσόφου Αβελάρδου και της μαθήτριάς του Ελοΐζας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Ν. Ε. Καραπιδάκης μετέφρασε απευθείας από τα Λατινικά την αλληλογραφία των μοιραίων εραστών του 12ου αιώνα, του φιλοσόφου Αβελάρδου και της μαθήτριάς του Ελοΐζας. Στο βιβλίο «Ελοΐζα και Αβελάρδος – Τέσσερα γράμματα έρωτα, ματαίωσης και λύτρωσης του 12ου αιώνα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, αναδεικνύεται η σύγκρουση δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών. Ο Αβελάρδος σφράγισε τη φιλοσοφική και τη θεολογική σκέψη, η Ελοΐζα ήταν από τις πιο μορφωμένες γυναίκες της εποχής της. Αγαπήθηκαν με πάθος, αλλά οι συνθήκες και το κοινωνικό τους περιβάλλον, πανεπιστημιακό και εκκλησιαστικό, τους επέβαλε τον χωρισμό και τους οδήγησε στη μοναστική ζωή.

Από τη Σάρτζαστη Θεσσαλονίκη

Με τιμώμενo το Εμιράτο της Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) θα πραγματοποιηθεί η 20ή επετειακή διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 16 έως 19 Μαΐου 2024. Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο αρμόδιων φορέων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και του Sharjah Book Authority (SBA), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Σάρτζα (Sharjah International Book Fair). Το πρόγραμμα της Σάρτζα θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: λογοτεχνική – με έμφαση στην ποίηση, το παιδικό βιβλίο, την πεζογραφία, επαγγελματική – με πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τους εκδότες εκατέρωθεν να αγοράσουν δικαιώματα, να μεταφράσουν, να εκδώσουν βιβλία, πολιτιστική – μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις που ανοίγουν τον διάλογο του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.

Οι σελίδες της πόλης

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου παρουσιάζει τον κατάλογο της επιτυχημένης έκθεσης «Αστυγραφία/ Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα. Ο κατάλογος αναφέρεται στην ομαδική, θεματική έκθεση της Πινακοθήκης για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών με την επιμέλεια της Συραγούς Τσιάρα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2023 και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 18.000 επισκεπτών. Διαρκεί έως τις 3 Μαρτίου 2024. Μιλούν η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και οι Συραγώ Τσιάρα, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ελπινίκη Μεϊντάνη, Νίκος Βατόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT