Τα «μπλεξίματα» των αστέρων με την εφορία

Τα «μπλεξίματα» των αστέρων με την εφορία

Η Σακίρα κατέβαλε 7,3 εκατ. ευρώ για να αποφύγει τη φυλακή – Δεν είναι η μόνη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κατάφερε, λοιπόν, η Σακίρα και γλίτωσε τη φυλακή. Κατέληξε σε δικαστικό συμβιβασμό με τους Ισπανούς εισαγγελείς, που την κατηγορούσαν για απόκρυψη εσόδων 14,5 εκατ. ευρώ από τις φορολογικές αρχές την περίοδο 2012-2014. Συγκεκριμένα, αντί να δικαστεί και να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, η Κολομβιανή σταρ συμφώνησε να αποδεχθεί τις κατηγορίες και να καταβάλει 7,3 εκατ. ευρώ. Οπως δήλωσε, αποδέχθηκε τις κατηγορίες διότι μια πολυετής υπεράσπιση της αθωότητάς της θα επηρέαζε την καριέρα και τα παιδιά της. Και η περίπτωσή της έγινε ένα ακόμη κεφάλαιο (όχι ακριβώς ολοκληρωμένο, αφού εκκρεμεί δεύτερη υπόθεση εις βάρος της) στην ιστορία των διεθνών αστέρων που είχαν «μπλεξίματα» με την εφορία.

Ενας από αυτούς ήταν ο Αμερικανός μουσικός της κάντρι Γουίλι Νέλσον. Δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα, κανείς όμως δεν διαφωνεί ότι τα 32 εκατ. δολάρια που χρωστούσε το 1990 στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πολλά. Η IRS κατάσχεσε τότε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, οι οφειλές του μειώθηκαν στα 16 εκατ. και ο μουσικός, αφού αποζημιώθηκε από μια πολυεθνική λογιστική εταιρεία για κακοδιαχείριση της περιουσίας του, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «The IRS Tapes», που συνέβαλε στην αποπληρωμή των οφειλών του.

Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο πρώην σύντροφός της, Μαρκ Αντονι, είχαν βρεθεί το 2010 να χρωστούν 3,4 εκατ. δολάρια, με το ζήτημα να οδηγείται σε συμβιβασμό με τις Αρχές, ενώ ένα ζεύγος που χρειάστηκε να σταθεί στον «γκισέ» των οφειλετών της εφορίας, ένα χρόνο αργότερα, ήταν οι Οζι και Σάρον Οσμπορν: σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ ξεπλήρωσαν το 2 εκατ. δολαρίων χρέος τους σταδιακά. Ο ράπερ Λιλ Γουέιν λέγεται ότι βοηθήθηκε το 2018 από τον Jay Z για να ξελασπώσει από τις οφειλές του (ύψους 7,7 εκατ. δολαρίων), ενώ η Λορίν Χιλ έφτασε το 2013 να περάσει τρεις μήνες στη φυλακή για χρέη άνω των 2,3 εκατ. δολαρίων. Περίπου τέσσερις μήνες έγκλειστος είχε μείνει το 1979 και ο Τσακ Μπέρι. Γνωστός για την προτίμησή του στις προκαταβολές τοις μετρητοίς, ο «πατέρας του ροκ εν ρολ» είχε αποκρύψει τότε έσοδα περίπου 100.000 δολαρίων.

Τα «μπλεξίματα» των αστέρων με την εφορία-1
Ο Νίκολας Κέιτζ είχε αποδώσει τις φορολογικές οφειλές του στη κακοδιαχείριση του μάνατζέρ του. Οπως δήλωσε, ξεπλήρωσε τα χρέη του το 2022. [A.P. Photo / Cathleen Allison]

Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο πρώην σύντροφός της, Μαρκ Αντονι, είχαν βρεθεί το 2010 να χρωστούν 3,4 εκατ. δολάρια, με το ζήτημα να οδηγείται σε συμβιβασμό με τις Αρχές.

Οι κινηματογραφικοί αστέρες δεν ξέφυγαν από το ραντάρ των φορολογικών αρχών. Η περίπτωση του Νίκολας Κέιτζ έχει ενδιαφέρον. Το 2009, η IRS ταυτοποίησε απλήρωτες οφειλές του ηθοποιού που για το έτος 2007 μόνο άγγιζαν τα 6,2 εκατ. δολάρια, κάτι που ο Κέιτζ απέδωσε σε κακοδιαχείριση του μάνατζέρ του, Σάμιουελ Λέβιν, τον οποίο και μήνυσε. Ο Λέβιν απάντησε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως τον ηθοποιό να μην αγοράζει τόσα ακίνητα, σκάφη, Ρολς Ρόις και κοσμήματα, και κάπως έτσι ο Κέιτζ άρχισε πλέον να πουλάει πολλά από τα σπίτια του, αλλά και από τα συλλεκτικά αντικείμενα που είχε στην κατοχή του (όπως το πρώτο τεύχος του Σούπερμαν). Λέγεται ότι για μεγάλο διάστημα δεχόταν όποιον ρόλο του πρόσφεραν προκειμένου να ξεχρεώσει. Ο ίδιος δήλωσε απλώς ότι τα κατάφερε να ξεχρεώσει, το 2022.

Αίσιο τέλος, έστω και ύστερα από 40 χρόνια, είχαν τα προβλήματα της Σοφία Λόρεν με τις ιταλικές φορολογικές αρχές. Η «περιπέτειά» της ξεκίνησε το 1974 (όταν η Λόρεν πρωταγωνιστούσε με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στο «Ταξίδι» του Βιτόριο ντε Σίκα) και η μεγάλη διάρκειά της ίσως οφείλεται και στο διαβόητο για τους αργούς ρυθμούς του ιταλικό δικαστικό σύστημα, που παλιότερα τουλάχιστον επέτρεπε να ασκούνται εφέσεις επί εφέσεων. Σε κάθε περίπτωση, η Σοφία Λόρεν (η οποία το 1982 είχε περάσει 17 ημέρες στη φυλακή για διαφορετική φορολογική υπόθεση) είχε δηλώσει το 2013 ότι η απόφαση ενός ανώτατου ιταλικού δικαστηρίου να κλείσει τότε το ζήτημα υπέρ της ήταν ένα «θαύμα».

Τα «μπλεξίματα» των αστέρων με την εφορία-2
Σχεδόν σαράντα χρόνια χρειάστηκαν τα ιταλικά δικαστήρια για να απαλλάξουν τη Σοφία Λόρεν από οφειλές στην εφορία. [A.P. Photo / Michael Mertz]

Ενα υστερόγραφο δικαιούνται οι εκλιπόντες σταρ. Οπως ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος το 1999 δεν είχε πείσει τα ιταλικά δικαστήρια ότι ζούσε μόνιμα στο «χαλαρό» φορολογικά Μονακό και είχε τελικά ξεμπερδέψει το 2001, καταβάλλοντας άγνωστο χρηματικό ποσό. Ή ο Πρινς και η Γουίτνεϊ Χιούστον, που χρωστούσαν στη ζωή, αλλά και στον θάνατο: σύμφωνα με το Variety, τα ιδρύματα που διαχειρίζονται την κληρονομιά τους πλήρωναν οφειλές ή κατέληγαν σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τις Αρχές μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT