Στα τέλη Οκτωβρίου, αρκετές μέρες πριν διαδραματιστεί το διπλωματικό επεισόδιο του Λονδίνου, το κλίμα στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν βαρύ, τουλάχιστον για τα μέλη του Parthenon Project που συμμετείχαν στην καθιερωμένη τους συνάντηση. Την τελευταία πριν από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Πηγές του οργανισμού που ασκεί πίεση για την εύρεση μιας συμφωνίας «πολιτιστικής ανταλλαγής» μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας μεταφέρουν στην «Κ» ένα κλίμα συγκράτησης για τις συζητήσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν.
«Υπήρχε η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αναμονής», μας λέει μέλος του Parthenon Project καθώς η κινητικότητα των προηγούμενων μηνών είχε μειωθεί στο ελάχιστο. Ανάμεσα στα μέλη του οργανισμού είχε εδραιωθεί η πεποίθηση ότι με την παρούσα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δεν επρόκειτο να βρουν γόνιμο έδαφος συζητήσεων. Γι’ αυτό και το επεισόδιο με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ μπορεί μεν να τους εξέπληξε –λόγω της διπλωματικής του σφοδρότητας– αλλά κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα.
«Είχαμε ήδη ξεκινήσει μια προσέγγιση στους Εργατικούς», μας λέει άλλο μέλος του οργανισμού, και οι σχέσεις που καλλιέργησαν φαίνεται πως έπιασαν τόπο καθώς ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ εμφανίστηκε θετικός σε μια συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς (όμως) αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Βρετανικού Μουσείου και απαγορεύει τη διάσπαση της συλλογής του.
Μια άλλη πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στο Parthenon Project είναι ότι για την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι αναγκαία η ίδρυση ενδιάμεσου φορέα από τις δύο χώρες με τη μορφή ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με εννέα μέλη (από τρεις Ελληνες, Βρετανούς και ανεξάρτητους ειδικούς) που θα μεσολαβήσει για την επιστροφή των Γλυπτών και για την ανακαίνιση των μουσειακών υποδομών τους. Αυτό βέβαια είναι προσώρας μια άσκηση επί χάρτου. Ολες οι πλευρές έχουν αρκετούς μήνες μέχρι τις βρετανικές εκλογές για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Χθες, πάντως, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επανέλαβε ότι «τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής» και η Ελλάδα συνεχίζει με «επιμονή και υπομονή να διεκδικεί» την επιστροφή τους.