Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Μπερνστάιν, ένας θρύλος της μουσικής

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Μπερνστάιν, ένας θρύλος της μουσικής

«Ο μαέστρος». Συγκινησιακά φορτισμένη βιογραφία σε ένα κατά τα άλλα επίπεδο φιλμ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μαέστρος ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Κούπερ
Ερμηνείες: Μπράντλεϊ Κούπερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν

Μετά το θετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του στο «Ενα αστέρι γεννιέται», ο Μπράντλεϊ Κούπερ καταπιάνεται με τη σαφώς μεγαλύτερη πρόκληση μιας βιογραφίας του σπουδαίου Λέοναρντ Μπερνστάιν, για λογαριασμό του Netflix. Αυτό που παρακολουθούμε κατά βάση εδώ είναι μια επική ιστορία αγάπης, ανάμεσα στον Αμερικανό μαέστρο (Κούπερ) και στην ηθοποιό Φελίτσια Μοντελεάγκρε (Κάρεϊ Μάλιγκαν). Η σχέση τους ξεκινάει κατά τα νεανικά τους χρόνια και συνεχίζεται, με αρκετά σκαμπανεβάσματα, επί δεκαετίες, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τις ζωές και των δύο. Ταυτόχρονα ο Μπερνστάιν εξελίσσεται σε θρύλο της τέχνης του, την οποία καλείται να εξισορροπήσει –δίχως μεγάλη επιτυχία– με την οικογενειακή ζωή.

Χρησιμοποιώντας πότε την ασπρόμαυρη και πότε την έγχρωμη φωτογραφία, ο Κούπερ αφηγείται την ιστορία του χαρισματικού πρωταγωνιστή του σε διαφορετικούς χρόνους, ακολουθώντας πάντως κατά κανόνα τη γραμμική χρονική ροή των γεγονότων. Στο επίκεντρο βρίσκεται περισσότερο η προσωπική διάσταση παρά η τεράστια καλλιτεχνική καριέρα του Μπερνστάιν, επιλογή την οποία βλέπουμε όλο και πιο συχνά σε σύγχρονες βιογραφίες. Πέραν τούτου, το δίωρης διάρκειας φιλμ είναι αρκετά επίπεδο, με εξαίρεση την αριστουργηματική σκηνή της συναυλίας στο αββαείο, όπως και το (μάλλον υπερβολικά) συγκινησιακά φορτισμένο τελευταίο κομμάτι. Εκεί τα ηνία αναλαμβάνει περισσότερο η γενικώς εξαιρετική Κάρεϊ Μάλιγκαν, η οποία συγκαταλέγεται από τώρα στα οσκαρικά φαβορί.

Η τελευταία παμπ ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Ερμηνείες: Ντέιβ Τέρνερ, Εμπλα Μάρι

Στα 87 του πια, ο Βρετανός μάστορας του κοινωνικού ρεαλισμού Κεν Λόουτς συνεχίζει να προσφέρει κινηματογραφικά «σφηνάκια» οξείας παρατήρησης αλλά και γνήσιας ανθρωπιάς. Μαζί με τον μόνιμο σεναριογράφο του, Πολ Λάβερτι, τοποθετεί αυτή τη φορά τη δράση του σε ένα παλιό χωριό ανθρακωρύχων κάπου στη βορειοανατολική Αγγλία. Εκεί καταφθάνει ένα γκουπ προσφύγων από τη Συρία, με τους κατοίκους να τους επιφυλάσσουν ανάμεικτη… υποδοχή: κάποιοι τους καλωσορίζουν και τους φέρονται ευγενικά και άλλοι είναι εχθρικοί. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα γίνει η μοναδική παμπ και ο μοναχικός ιδιοκτήτης της, ο οποίος θα πιάσει φιλίες με μια νεαρή Σύρια.

Βάζοντας σε εφαρμογή τη γνωστή γλυκόπικρη συνταγή, ο Λόουτς καταφέρνει να παρουσιάσει το κρίσιμο θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών δίχως να ξεπέσει στα κλισέ ή στο μελόδραμα. Κάποιες από τις παρατηρήσεις του μπορεί να μοιάζουν «παλιομοδίτικες», ωστόσο είναι πολύ προτιμότερες από άλλες, επιφανειακές προσεγγίσεις. Σε έναν κόσμο αυξανόμενης σκληρότητας και αποξένωσης, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μοιάζουν να είναι οι μόνες διέξοδοι.

Ο τελευταίος στρατιώτης ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τέρι Λόουν
Ερμηνείες: Πιρς Μπρόσναν, Κλεμάνς Ποεζί

Ο Πιρς Μπρόσναν γίνεται αγνώριστος προκειμένου να υποδυθεί έναν 92χρονο για τις ανάγκες της νέας του ταινίας. Ο Αρτι Κρόφορντ, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πλέον τρόφιμος γηροκομείου στην Ιρλανδία, βλέπει την αγαπημένη του σύζυγο να φεύγει από τη ζωή. Θέλοντας να συμφιλιωθεί με ένα τραύμα του παρελθόντος, ο ηλικιωμένος αποφασίζει να το σκάσει από το ίδρυμα προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Φυσικά το ταξίδι του θα είναι γεμάτο με περιπέτειες και απρόοπτα. Ο Μπρόσναν ερμηνεύει με αφοσίωση έναν συμπαθή χαρακτήρα, ο οποίος ανοίγει δρόμο μέσα από έναν εν πολλοίς άγνωστο κόσμο για να φτάσει στον σκοπό του· τα δικά του τραύματα –και παράσημα– είναι το ορατό κομμάτι μιας τρομακτικής ιστορίας που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Αγάπη, ζωή ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Κότζι Φουκάντα
Ερμηνείες: Φούμινο Κιμούρα, Κέντο Ναγκαγιάμα

Από την Ιαπωνία μάς έρχεται μια οικογενειακή ιστορία γύρω από την απώλεια και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτή. Η σχέση της Τάεκο και του Τζίρο θα δοκιμαστεί έπειτα από το τραγικό ατύχημα του μικρού γιου τους. Το τελευταίο θα φέρει πίσω στη ζωή τους και τον κωφάλαλο βιολογικό πατέρα του παιδιού, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους κατάσταση. Το φιλμ του Κότζι Φουκάντα διαθέτει μιαν υποβόσκουσα τραγικότητα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με ένα μάλλον πολύχρωμο περιτύλιγμα. Η προσπάθεια των ηρώων να ανταποκριθούν στο τραύμα έχει το δικό της ενδιαφέρον, ωστόσο ο ρυθμός της αφήγησης δεν βοηθά τον θεατή να γίνει αληθινός κοινωνός του πάθους τους.

Thanksgiving ★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ
Ερμηνείες: Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Αντισον Ράε

Η Ημέρα των Ευχαριστιών μπλέκεται με την… Black Friday σε ένα θρίλερ διά χειρός του σκηνοθέτη και ηθοποιού Ιλάι Ροθ. Εμπνεόμενος από τους εορτασμούς της πρώτης, ένας μυστηριώδης δολοφόνος τρομοκρατεί τη Μασαχουσέτη την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων. Αυτό που αρχικά μοιάζει με μια σειρά από τυχαίες επιθέσεις, τελικά θα αποδειχθεί μέρος ενός ευρύτερου διαβολικού σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT