Μια ζωή με την μπαγκέτα του έρωτα

Οσκαρικού επιπέδου ερμηνείες από τον σκηνοθέτη - πρωταγωνιστή και την Κάρεϊ Μάλιγκαν, σε μια επική ιστορία αγάπης του Netflix

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μαέστρος ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Κούπερ
Ερμηνείες: Μπράντλεϊ Κούπερ,
Κάρεϊ Μάλιγκαν

Καταξιωμένος ως ηθοποιός και ανερχόμενος με τη σκηνοθετική του ιδιότητα, ο Μπράντλεϊ Κούπερ υπογράφει μια φιλόδοξη βιογραφία του σπουδαίου Λέοναρντ Μπερνστάιν σε μια παραγωγή του Netflix. Αυτό που βλέπουμε επί της ουσίας εδώ είναι μια επική ιστορία αγάπης, ανάμεσα στον Αμερικανό μαέστρο (Κούπερ) και στην ηθοποιό Φελίσια Μοντεαλέγκρε (Κάρεϊ Μάλιγκαν).

Η σχέση τους ξεκινάει κατά τα νεανικά τους χρόνια και συνεχίζεται, με αρκετά σκαμπανεβάσματα, επί δεκαετίες, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τις ζωές και των δύο. Ταυτόχρονα ο Μπερνστάιν εξελίσσεται σε θρύλο της τέχνης του, την οποία καλείται να εξισορροπήσει –δίχως μεγάλη επιτυχία– με την οικογενειακή ζωή.

Ο Κούπερ βάζει ολοφάνερα όλες τις δημιουργικές του δυνάμεις σε ένα αρκετά τολμηρό πρότζεκτ, που σε μεγάλο βαθμό αφήνει στην άκρη τη μυθική καριέρα του πρωταγωνιστή του προκειμένου να αναδείξει τη λιγότερο ιστορημένη προσωπική του ζωή.

Η αφήγησή του εκτυλίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους, ενώ ασπρόμαυρη και έγχρωμη φωτογραφία εναλλάσσονται, με την πρώτη να λειτουργεί μάλλον καλύτερα μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Γενικώς εδώ η συγκίνηση και ο ρομαντισμός κυριαρχούν· μέσα από το σενάριο, το οποίο ο Κούπερ συνυπογράφει με τον οσκαρικό Τζον Σίνγκερ («Spotlight»), αναδύεται ένας Μπερνστάιν φλεγόμενος από πάθη, ο οποίος ελκύεται ερωτικά τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, καπνίζει ασταμάτητα και εκπέμπει μια σχεδόν παιδική αθωότητα, ειδικά στις προσωπικές του σχέσεις.

Αν το φιλμ του Αμερικανού σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή πάσχει κάπου σοβαρά, αυτό είναι σε σχέση με τον ρυθμό και τις κορυφώσεις του. Για την ακρίβεια, οι τελευταίες είναι πρακτικά ανύπαρκτες, σε ένα αρκετά επίπεδο σύνολο, με μοναδική εξαίρεση τη σκηνή της συναυλίας στο αββαείο, η οποία είναι η αρτιότερη της ταινίας. Λόγος, τέλος, πρέπει να γίνει και για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίες αποτελούν σπουδαίο ατού του συνόλου.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ από τη μεριά του, με εξαιρετικό μακιγιάζ, προσθετικά κτλ., καταφέρνει να γίνει πειστικός ως Λέοναρντ Μπερνστάιν, χωρίς ταυτόχρονα να παρασύρεται σε υπερβολές. Το ίδιο ισχύει και για την Κάρεϊ Μάλιγκαν, η οποία ενσαρκώνει με χάρη τη σύντροφο ζωής του μαέστρου, ενώ ο ρόλος της γίνεται επί της ουσίας πρωταγωνιστικός στο τελευταίο, αρκετά βαρυφορτωμένο δραματικά, κομμάτι του φιλμ. Και οι δύο θεωρούνται σχεδόν «κλειδωμένοι» για τις επόμενες οσκαρικές υποψηφιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT