Ανθη και καρποί συλλογικής μνήμης

Περιστοιχιζόμενος από τους καρπούς και τα άνθη του Χριστόδουλου Γκαλτέμη, αισθάνεται κανείς μέρος μιας μακράς πορείας στον χρόνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστοιχιζόμενος από τους καρπούς και τα άνθη του Χριστόδουλου Γκαλτέμη, αισθάνεται κανείς μέρος μιας μακράς πορείας στον χρόνο. Είναι τοπία και αντανακλάσεις του νου και χειρονομίες μιας ορισμένης αισθητικής καταγωγής. Η έκθεση του Χριστόδουλου Γκαλτέμη στην Γκαλερί Αργώ είναι μια επιβεβαίωση της στέρεης ζωγραφικής και της σχεδιαστικής δεινότητας ενός δημιουργού που ανοίγει διαρκώς δρόμους νέας συγκίνησης.

Η νέα του δουλειά είναι νεκρές φύσεις. Οχι τυχαίες συνθέσεις, αλλά αποκρυσταλλώσεις με έντονο συμβολισμό. Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης, άνθρωπος άμεσος και ευρηματικός, με την κατακτηθείσα ελευθερία που του δίνει ο χρόνος, ανασκάπτει το τοπίο της μνήμης, της πατρογονικής καταβολής, της πορείας προς την ωριμότητα, και φέρει τα δώρα της διαδρομής αυτής ως τρόπαια. Τα εναποθέτει σε οικογενειακές ξύλινες κασέλες, σε σκεύη παλιωμένα από τη χρήση και σε κεντημένα υφάσματα, οργανώνει μια τελετουργία βλέμματος και αρχιτεκτονεί πύλες μύησης. Τα «Ανθη και Καρποί», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, είναι παράλληλα και μια παλινόρθωση της αρμονίας και της ομορφιάς.

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης φέρει στην προθήκη ισχυρούς και διαχρονικούς συμβολισμούς: η άμπελος, το κρασί, η διονυσιακή κουλτούρα, το ρόδι, το κυδώνι, οι καρποί, σύμβολα γονιμότητας, φθοράς, θανάτου και αναγέννησης. Μαζί, φέρει τα άνθη, τις πασχαλιές και τις ίριδες με τις μαβιές και λιλά εκλάμψεις, τις λευκές, σάρκινες επιδερμίδες των κρίνων, μια δίχως τέλος ευωχία που δεν μένει στην επιφάνεια ως σκηνογραφία αλλά εισχωρεί στη σάρκα και γίνεται αιμάτινη.

Υπάρχει μια συγκινητική δεξαμενή αναφορών και μια εκλεκτικιστική διαλεκτική αντικειμένων στα έργα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη. Ενα κεραμικό 200 ετών από την προσωπική συλλογή, μια εμαγιέ κανάτα, ένα ψάθινο καλάθι, ένα ξυλόγλυπτο σεντούκι, γίνονται φορείς μιας συλλογικής μνήμης.

Αντηχήσεις από φλαμανδικά εσωτερικά και πένθιμες λάμψεις από ελληνικό Πάσχα στην έκθεση του Χρ. Γκαλτέμη.

Κεντημένα τραπεζομάντιλα με ημιδιάφανες πτυχώσεις, με αίσθηση πάστρας αλλά και με τη σκιά του χρόνου, γίνονται αντανακλάσεις εφάμιλλης ισχύος με μια σειρά από φανταστικά οικογενειακά πορτρέτα προγόνων που αιωρούνται ως προβολείς του υποσυνειδήτου. Τα παιδικά χρόνια στην Ηπειρο, η ενηλικίωση, οι προσωπικές διαδρομές και αναφορές, η συνομιλία, κρυπτική ή φανερή, με τον ολλανδικό χρυσό αιώνα, προσδίδουν στα έργα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη μια διάσταση υπαινικτικής αυτοβιογραφίας.

Τα χρώματα· τα κόκκινα, τα μπλε, τα μαβιά, τα χρυσά, η σάρκα των καρπών και το βαρύ άρωμα των ανθέων, μπλέκουν αντηχήσεις από φλαμανδικά εσωτερικά, πένθιμες λάμψεις από ελληνικό Πάσχα και οινοποσίες σε οικογενειακά τραπέζια. Μια έκθεση δεξιοτεχνίας αλλά και ακριβής ευαισθησίας.

«Ανθη και Καρποί», Γκαλερί Αργώ. Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι. Εως 31 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT