Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο παράδεισος στη γειτονιά της κόλασης

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο παράδεισος στη γειτονιά της κόλασης

Με ευφυΐα και μαύρο χιούμορ το φιλμ του Τζ. Γκλέιζερ για το Ολοκαύτωμα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζώνη ενδιαφέροντος ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ
Ερμηνείες: Σάντρα Χούλερ, Κρίστιαν Φρίντελ

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε τις εντυπώσεις και μαζί το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, με ένα φιλμ που προσεγγίζει ευφυέστατα το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και τις βαθύτερα ψυχαναλυτικές πτυχές του. Λίγα μέτρα από την περίφραξη του Αουσβιτς, ο διοικητής του στρατοπέδου, Ρούντολφ Χος, μαζί με τη σύζυγό του, Χέντβιχ, προσπαθούν να στήσουν ένα ονειρεμένο σπιτικό για την οικογένειά τους. Ταυτόχρονα, ακριβώς δίπλα τους συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Γκλέιζερ κρατάει σχεδόν εντελώς εκτός κάδρου το κολαστήριο του Αουσβιτς –μόνον οι ήχοι μαρτυρούν την παρουσία του– εστιάζοντας στον προστατευμένο παράδεισο που η οικογένεια Χος δημιουργεί δίπλα του· οι ειρωνικές προεκτάσεις είναι προφανείς, όπως και η φύση των ανθρώπων που είναι ικανοί για κάτι τέτοιο. Οταν οι επιτελείς των ναζί συνεδριάζουν για να δώσουν οριστική λύση στο «εβραϊκό πρόβλημα», η προσέγγισή τους είναι καθαρά τεχνοκρατική, σαν να ασχολούνται με ένα περίπλοκο ζήτημα logistics. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι στοργικοί με τα παιδιά τους, τρυφεροί με τα ζώα, υπερήφανοι για τα λουλούδια και τα λαχανικά του κήπου τους. Η απόσταση που μας χωρίζει από το τέρας είναι μικρότερη από όσο νομίζουμε, μοιάζει να παρατηρεί ο Γκλέιζερ, κρυμμένος πίσω από την ουδέτερη αισθητική και το κατάμαυρο χιούμορ του.

Γουόνκα ★★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Πολ Κινγκ
Ερμηνείες: Τιμοτέ Σαλαμέ, Ολίβια Κόλμαν, Χιου Γκραντ

Ο μύθος του Ρόαλντ Νταλ γύρω από τον αινιγματικό σοκολατοποιό Γουίλι Γουόνκα αποκτά τη δική του prequel ιστορία από τον δημιουργό του τρυφερού «Πάτινγκτον», Πολ Κινγκ. Εδώ ο νεαρός Γουόνκα καταφτάνει στο αστικό κέντρο της σοκολατοποιίας, φιλοδοξώντας να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Σύντομα, ωστόσο, θα πέσει θύμα απάτης και θα βρεθεί να δουλεύει καταναγκαστικά σε πλυσταριό. Με τη βοήθεια των νέων φίλων του θα δραπετεύσει προκειμένου να αναμετρηθεί με το αδίστακτο Καρτέλ της Σοκολάτας, το οποίο κάνει τα πάντα για να κρατήσει όλη την πελατεία δική του.

Ο χαρισματικός Τιμοτέ Σαλαμέ ερμηνεύει με κέφι τον νεαρό Γουόνκα, σε ένα φιλμ που συνδυάζει τα τραγούδια με την ευφάνταστη δράση και μερικές πραγματικά εντυπωσιακές σεκάνς. Ο κάπως σκοτεινός μύθος του Νταλ αποκτά περισσότερο «κατάλληλο για όλους» περιεχόμενο, σε ένα σύνολο πάντως εξίσου απολαυστικό, κάτι το οποίο οφείλεται βασικά στις ερμηνείες. Πλην του υποδειγματικού Σαλαμέ, εδώ έχουμε ακόμη την Ολίβια Κόλμαν ως ραδιούργα κυρία Σκράμπιτ, τον αμίμητο Χιου Γκραντ στον ρόλο του ορίτζιναλ… Ούμπα Λούμπα, αλλά και τον Ρόουαν Ατκινσον σε εκείνον ενός διεφθαρμένου ιερέα.

Καθεδρικός ★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρίκι ντ’ Αμπρόουζ
Ερμηνείες: Μπράιαν ντ’ Αρσί Τζέιμς, Μόνικα Μπάρμπαρο

Ο ανερχόμενος Αμερικανός κινηματογραφιστής Ρίκι ντ’ Αμπρόουζ παντρεύει τα προσωπικά του βιώματα με την ιστορία της πατρίδας του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό που παρακολουθούμε εδώ είναι η πορεία μιας μάλλον τυπικής αμερικανικής οικογένειας: χαρές, λύπες, πείσματα, χωρισμοί, γιορτές κ.ο.κ. περνούν με συνειρμική ροή μπροστά από την κάμερα, ενώ σαν «σφήνες» μπαίνουν ιστορικά γεγονότα όπως η επανεκλογή του προέδρου Κλίντον, η 11η Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας «Κατρίνα» κ.ά. Η ντοκιμαντερίστικη ατμόσφαιρα ενισχύεται από έναν αόρατο αφηγητή που εξιστορεί τον βίο του Τζέσι Ντάμρος (alter ego του σκηνοθέτη), ο οποίος σημαδεύτηκε αρχικά από τη διάλυση του γάμου των γονιών του και κατόπιν από την ταραγμένη σχέση ανάμεσα στις δύο οικογένειες, που επέτεινε τη δική του μοναχικότητα.

Ο Καρυοθραύστης και η μαγική φλογέρα ★★
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Γκλουκούσιν
Ακούγονται: Χρήστος Λαγκούσης, Ζωή Πετράκη

Σε εορταστικό πνεύμα, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα και μια animation εκδοχή της κλασικής ιστορίας του Καρυοθραύστη. Παραμονή Χριστουγέννων και η νεαρή Μαρί κάνει μια ευχή: να γίνει ξανά μικρή και ξέγνοιαστη σε έναν πιο όμορφο κόσμο. Προς μεγάλη της έκπληξη, η ευχή πιάνει στο… περίπου, με την ίδια να συρρικνώνεται σε μέγεθος κούκλας, ενώ παράλληλα όλα της τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Ανάμεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα πρίγκιπας, μεταμορφωμένος σε παιχνίδι από το σκοτεινό ξόρκι της βασίλισσας των αρουραίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT