Το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη Σερντάρη της «Βασιλικής»

Το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη Σερντάρη της «Βασιλικής»

Είχε σκηνοθετήσει και ήταν παραγωγός σε ταινίες που γνώρισαν επιτυχία και διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρέτησε τον σκηνοθέτη και παραγωγό Βαγγέλη Σερντάρη με απέραντη θλίψη, όπως αναφέρει η εκτενής ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου σε ηλικία 88 ετών την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Γεννημένος το 1936 στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας ξεκίνησε τις σπουδές του για δύο χρόνια στην Πάντειο Σχολή και μετά την εγκατέλειψε για να στραφεί στον κινηματογράφο. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραγωγές μέχρι και το 1967, και μετείχε σε όλες τις διαδικασίες, όπως οργάνωση παραγωγής και επιλογή ηθοποιών, επιλογή ντεκόρ και χώρων κινηματογράφησης, σκηνοθετική εκτέλεση, και τελικά μοντάζ.

Το 1969 έδωσε το πρώτο προσωπικό δείγμα δουλειάς του, ένα φιλμ νουάρ με τίτλο «Ληστεία στην Αθήνα» και πρωταγωνιστές τον Ανέστη Βλάχο και τον Χρήστο Τσάγκα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1983, συμμετείχε ως συμπαραγωγός στη θρυλική ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. Ακολούθησαν, το «Θερμοκήπιο» του 1985 με τους Τάσο Χαλκιά και Χριστίνα Θεοδωροπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και «Η Βασιλική» του 1997, με τον Πασχάλη Τσαρούχα και την Ταμίλα Κουλίεβα που έκανε επιτυχία και τιμήθηκε με ελληνικά αλλά και διεθνή βραβεία. Το 2001 βγήκε στις αίθουσες «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» που προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

Είχε σκηνοθετήσει και ήταν παραγωγός σε ταινίες που γνώρισαν επιτυχία, διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με σημαντικό αριθμό ιστορικών, λαογραφικών, επιστημονικών και εθνολογικών ντοκιμαντέρ κυρίως για λογαριασμό της ελληνικής τηλεόρασης. Για λογαριασμό του αγγλικού Channel 4, προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ «Αθως, το όρος της σιωπής» και «Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης».

Για λογαριασμό της ελληνικής τηλεόρασης σε σειρά ντοκιμαντέρ, έχει καταγράψει τον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο της περιόδου 1940-1945, με ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες των επιζώντων, απλών πολεμιστών και αξιωματικών Ελλήνων, Ιταλών, Γερμανών και Αγγλων καθώς και απλών πολιτών. Σε αυτή τη σειρά συνεργάστηκε και με τους καθηγητές της ιστορίας, Βασίλη Σφυρόερα, Χάγκεν Φλάισερ, Απόστολο Βακαλόπουλο, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, τον ακαδημαϊκό και συγγραφέα Αγγελο Βλάχο και τους ποιητές Νικηφόρο Βρεττάκο και Οδυσσέα Ελύτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT