Ιστορίες πίσω από τον μπερντέ

H «Κ» τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ευγένιου Σπαθάρη με μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στο θέατρο σκιών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έκδοση αφιερωμένη στον αγαπημένο καμπούρη ήρωα μικρών και μεγάλων, τον Καραγκιόζη, και στους ανθρώπους που διέσωσαν και ανέδειξαν αυτό το θησαυροφυλάκιο της λαϊκής παράδοσης θα κυκλοφορήσει μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής στις 31 Δεκεμβρίου. Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του πολυβραβευμένου καραγκιοζοπαίκτη Ευγένιου Σπαθάρη, ακαδημαϊκοί, σκιοπαίχτες, άνθρωποι που έζησαν δίπλα από τους καλλιτέχνες του μπερντέ γράφουν για το θέατρο σκιών και τους πρωταγωνιστές του, συνθέτοντας ένα πολιτιστικό παζλ που πλαισιώνεται από ένα εντυπωσιακό εικονογραφικό υλικό με φιγούρες, ρεκλάμες, φωτογραφίες και πίνακες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης αναβλύζει το μεράκι και το πάθος όλων όσοι ασχολούνται με αυτόν τον χώρο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευγένιος Σπαθάρης έλεγε στον μαθητή και συνεργάτη του, Τάκη Βαμβακίδη, ότι αυτό το θέατρο «αν σε βάλει στον ντορό του, χορεύεις τσάμικα και καλαματιανά, ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες».

Ιστορίες πίσω από τον μπερντέ-1Τα επιμέρους θέματα του βιβλίου «Καραγκιόζης» της «Καθημερινής» μοιάζουν σα να θέλουν να ταξιδέψουν τους αναγνώστες του στον χρόνο και στον χώρο. Μέσα από κείμενα διακεκριμένων ακαδημαϊκών και συγγραφέων, όπως οι Βάλτερ Πούχνερ, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Γιάννης Κιουρτσάκης, Κατερίνα Μυστακίδου, Λάμπρος Λιάβας, Μιχάλης Χατζάκης, Λευτέρης Ταρλαντέζος, Ανθή Γ. Χοτζάκογλου, Γιάννης Χατζής, Βύρων Κριτζάς, Μάνος Στεφανίδης, ξεδιπλώνεται η ιστορία του θεάτρου σκιών, η πορεία και οι σταθμοί του, οι επιρροές του από την Ανατολή, θίγεται το ερώτημα «Ελληνας ή Τούρκος», η σχέση του θεάτρου σκιών με το αρχαίο θέατρο, ενώ υπάρχει αναφορά στους έρωτες στον μπερντέ, στα τραγούδια του καραγκιόζη, στην επίδρασή του στην ελληνική ζωγραφική αλλά και στον πολιτιστικό ρόλο του «ως τοποσήμου μνήμης» στις μεταπολεμικές γενιές των Ελλήνων μεταναστών.

Ενα μεγάλο μέρος της έκδοσης είναι αφιερωμένο στον Ευγένιο Σπαθάρη και στο έργο του. Ο θρυλικός καραγκιοζοπαίχτης κληρονόμησε από τον πατέρα του, Σωτήρη, το ταλέντο, την αγάπη και το μεράκι και κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη «φλόγα» των «σκιών» και να τη μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές. Ανθρωποι που έζησαν δίπλα του ή τον γνώρισαν μιλούν για αυτόν και για το σπουδαίο κληροδότημα που άφησε στον ελληνικό πολιτισμό.

Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, αγάδες, πασάδες, δερβισάδες, ο Καραγκιόζης έρχεται να σπάσει το ρόδι για το 2024.

Από αυτή την έκδοση δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και οι άλλες μεγάλες μορφές του θεάτρου σκιών. Καραγκιοζοπαίχτες, όπως ο Μίμαρος, ο Μόλλας, ο Βασίλαρος, ο Μάνθος Αθηναίος, ο Χρήστος Χαρίδημος, ο Θανάσης Σπυρόπουλος, ο Βάγγος, αλλά και άλλοι σκιοπαίχτες που πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στα θεμέλια της διάσωσης αυτής της άυλης λαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς όπου η διασκέδαση συνυπάρχει με την εκπαίδευση και μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης.

Σπουδαίο ρόλο στη διάσωση της συγκεκριμένης λαϊκής τέχνης διαδραματίζει και η νέα γενιά. Οι σύγχρονοι καραγκιοζοπαίκτες, με σεβασμό στην παράδοση, προσθέτουν καινοτόμα στοιχεία στις παραστάσεις τους, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την επικαιροποίηση μιας τέχνης που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Τέσσερις εξ αυτών, οι Ηλίας Καρελλάς, Κώστας Σπυρόπουλος, Αθως Δανέλλης και Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, μιλούν για τον σύγχρονο καραγκιόζη, τα προβλήματα και τις προκλήσεις, αλλά και για την άνθηση που γνωρίζει το θέατρο σκιών.

Με βασικό πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη, η έκδοση της «Καθημερινής» της Κυριακής σηκώνει τον μπερντέ σε ένα κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού μας που ταξιδεύει σε Ανατολή και Δύση, εξελίσσεται χωρίς να αλλάζει ταυτότητα και ενώνει τις γενιές μέσα από έναν μοναδικό τρόπο, κάνοντας σύμμαχο ακόμη και την τεχνολογική εξέλιξη.

Ο πρόλογος για αυτή την έκδοση «γράφτηκε» στις 20 Δεκεμβρίου, στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα στον Πειραιά, με μια κοινωνική δράση. Ο Κώστας Σπυρόπουλος, γιος του καταξιωμένου καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου, με αφορμή την έκδοση «Καραγκιόζης» της «Καθημερινής», ανέβασε μια χριστουγεννιάτικη παράσταση για τα κορίτσια που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Για ακόμη μια φορά ήταν ευδιάκριτη η μαγεία που ασκεί ο πανέξυπνος ήρωας του μπερντέ σε όλες τις ηλικίες και τις γενιές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT