Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Παίζοντας χωρίς στεγανά και κανόνες

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Παίζοντας χωρίς στεγανά και κανόνες

Η Εμα Στόουν γίνεται η τολμηρή Μπέλα Μπάξτερ στο «Poor Things»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Poor Things ★★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Ερμηνείες: Εμα Στόουν, Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε

Ο Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα του τελευταίου Φεστιβάλ Βενετίας και επτά υποψηφιότητες για τις προσεχείς Χρυσές Σφαίρες με ένα φιλόδοξο φιλμ, το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που εξαρχής καλλιεργεί στον θεατή. Βρισκόμαστε στη Βρετανία του τέλους του 19ου αιώνα. Η Μπέλα Μπάξτερ (Εμα Στόουν), μια νεαρή γυναίκα που αυτοκτόνησε, επανέρχεται στη ζωή από έναν εκκεντρικό επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε), ο οποίος και αναλαμβάνει την ανατροφή της, μιας και η ίδια ξεκινάει να μαθαίνει τον κόσμο από την αρχή όπως τα μικρά παιδιά. Ταχύτατα εξελισσόμενη και απαλλαγμένη από όλες τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής, η Μπέλα θα το σκάσει παρέα με έναν αμφιβόλου ηθικής δικηγόρο (Μαρκ Ράφαλο) προκειμένου να γνωρίσει την απεραντοσύνη του κόσμου και να κατακτήσει την προσωπική της ελευθερία.

Εχοντας πια βρει, έπειτα από την «Ευνοούμενη», τους βασικούς συνεργάτες που του ταιριάζουν (Τόνι Μακναμάρα στο σενάριο, Ρόμπι Ράιαν στη φωτογραφία, Γιώργος Μαυροψαρίδης στο μοντάζ και φυσικά την απίθανη Εμα Στόουν) και έχοντας στη διάθεσή του μια πλούσια παραγωγή, ο Λάνθιμος ξεδιπλώνει ακόμη περισσότερο το ταλέντο του, δημιουργώντας έναν ολόκληρο κόσμο προκειμένου να τοποθετήσει την ηρωίδα του. Λεπτομερειακά σκηνικά, πρακτικά ειδικά εφέ και μια διάχυτη αίσθηση χειροποίητου ορίζουν τη μοναδική αισθητική της ταινίας, η οποία έχει μια ακόμη πιο μοναδική πρωταγωνίστρια. Με κορμί ενήλικης αλλά μυαλό που γεμίζει σαν άγραφη πλάκα με ταχύτατους ρυθμούς, η Μπέλα Μπάξτερ δεν είναι «δηλητηριασμένη» με τις προκαταλήψεις και τα στεγανά του καιρού της – ούτε καν του δικού μας.

Η ανεπανάληπτη αυτή συνθήκη γεννάει όλων των ειδών τις ενδιαφέρουσες προοπτικές, με την ηρωίδα να αμφισβητεί περίπου τα πάντα: από την ευπρεπή –αλλά βαθιά υποκριτική– κοινωνία («Polite society will kill you») μέχρι τα σεξουαλικά στερεότυπα, όταν πιάνει δουλειά σε έναν οίκο ανοχής. Γενικώς το μαύρο χιούμορ έχει εδώ την τιμητική του, σε ένα σενάριο-κέντημα, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλαστερ Γκρέι, που ακροβατεί μεταξύ της γλώσσας εποχής και αρκετών σύγχρονων όρων, οι οποίοι βρίσκουν με έναν μαγικό τρόπο και αυτοί τη θέση τους μέσα στο αλλόκοτο σύμπαν της ταινίας. Μοναδικό ψεγάδι, το ελαφρώς φλύαρο τελευταίο μέρος, σε ένα εντυπωσιακό πάντως σύνολο που συγκαταλέγεται σίγουρα στα 2-3 κορυφαία φιλμ της χρονιάς.

Αγραφος νόμος ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Λόρενζ
Ερμηνείες: Λίαμ Νίσον, Κέρι Κόντον

Ο Λίαμ Νίσον, ο οποίος κοντεύει πια να εξελιχθεί σε… κινηματογραφικό είδος από μόνος του, επιστρέφει στην πατρίδα του, τη Βόρεια Ιρλανδία, για ένα γνώριμης υφής θρίλερ. Είμαστε στο 1970 και ο πληρωμένος εκτελεστής Φίνμπαρ ετοιμάζεται να αφήσει πίσω του το σκοτεινό παρελθόν για την ήσυχη ζωή του χωρικού. Στην περιοχή ωστόσο βρίσκει καταφύγιο και μια ομάδα τρομοκρατών του ΙRΑ, απειλώντας την ειρήνη των ντόπιων, οπότε ο ήρωας δεν αργεί να ξαναπιάσει το όπλο του. Κινηματογραφημένο στα υπέροχα ιρλανδικά τοπία και παράλληλα κρατώντας την ένταση σε σταθερά υψηλά επίπεδα, το φιλμ του Ρόμπερτ Λόρενζ κυλάει ευχάριστα, παρά τις (λίγες) σεναριακές αυθαιρεσίες του· ο Λίαμ Νίσον, προφανώς απόλυτος πρωταγωνιστής, επιβάλλεται και μόνο με την παρουσία του, ενώ ο θεατής περιμένει ανυπόμονα να του σερβίρει την επόμενη «ψαρωτική» ατάκα.

Ennio: The Maestro ★★★½
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2021)
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε
Εμφανίζονται: Ενιο Μορικόνε, Κουέντιν Ταραντίνο

Εστω με καθυστέρηση δύο ετών, κυκλοφορεί και στη χώρα μας ο φόρος τιμής-ύστατο χαίρε στον σπουδαιότερο ίσως δημιουργό κινηματογραφικής μουσικής. Ο φίλος και αγαπημένος συνεργάτης του Ενιο Μορικόνε, Τζουζέπε Τορνατόρε, υπογράφει τη βιογραφία του μεγάλου μαέστρου, έχοντας εξασφαλίσει υλικό από τα οικογενειακά αρχεία του τελευταίου και φυσικά μια σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων με τον ίδιο, λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του. Μέσα από το χορταστικό ντοκιμαντέρ αναδύεται ένας μοναδικός καλλιτέχνης αλλά και προσωπικότητα, για τον οποίο καταθέτουν τον θαυμασμό και την αγάπη τους άλλοι σπουδαίοι των τεχνών, όπως ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Χανς Ζίμερ, ο Ντάριο Αρτζέντο, ο Μπρους Σπρίνγκστιν κ.ά. Κυρίως καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Μορικόνε ήταν εκείνος που έκανε την κινηματογραφική μουσική πραγματικά πρωταγωνίστρια, χαρίζοντας μια σειρά από αξέχαστες συνθέσεις, οι οποίες ανέβασαν ολόκληρα επίπεδα τις ταινίες που συνόδευσαν.

Μυστήριο στη φάρμα των ζώων
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Γουίλ Ασερστ
Ακούγονται: Νεφέλη Κυριακίδη, Θάνος Λέκκας

Από τη Νορβηγία μάς έρχεται ένα κινούμενο σχέδιο που θυμίζει και κάτι από τις περιπέτειες της Αγκαθα Κρίστι. Η φάρμα των ζώων περνάει τη δική της κρίση, με τις καλλιέργειες να μαραίνονται. Ο διάσημος εφευρέτης Αλμπερτ Γουρουνοστάιν, ωστόσο, επινοεί έναν επαναστατικό σπόρο που θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα. Η εφεύρεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο υψηλής τεχνολογίας τρένο-εργαστήριό του, όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κάποιος κλέβει τον πολύτιμο σπόρο. Πλέον η Κλάρα και ο Αλπίνος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Αγκαθα Κριστοπούλου(!) προκειμένου να ανακαλύψουν τον κλέφτη, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT