Κομεντί στα όρια του θρίλερ

Μια εφηβεία που βυθίζεται στον έρωτα και στα σκοτεινά νερά μιας λίμνης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίμνη Φάλκον ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λε Μπον
Ερμηνείες: Τζόζεφ Ενγκελ, Σάρα Μονπετί

Η έμπειρη Καναδή ηθοποιός Σαρλότ Λε Μπον περνάει για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα, παραδίδοντας ένα κομψό φιλμ ενηλικίωσης, το οποίο γοητεύει με την απλότητα και την ειλικρίνεια που εκπέμπει. Ο 14χρονος Μπαστιάν από τη Γαλλία ακολουθεί τις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές στη λίμνη Φάλκον του Κεμπέκ. Εκεί θα γνωρίσει τη 16χρονη Κλοέ, μια όμορφη εξωστρεφή κοπέλα, η οποία θα αναλάβει να τον μυήσει στον κόσμο των λίγο μεγαλύτερων. Ο ιδιότυπος δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο εφήβους, κάπου ανάμεσα στην παιδική φιλία και στην ερωτική έλξη, θα χτιστεί μέσα από μια σειρά δοκιμασιών, σχετικών και με τις ιστορίες για φαντάσματα που κυκλοφορούν στην περιοχή της λίμνης.

Η Λε Μπον κάνει την πολύ συγκεκριμένη –και ενδιαφέρουσα– επιλογή ενός 14χρονου πρωταγωνιστή, ο οποίος έχει μέσα του ακόμη μπόλικη παιδική αθωότητα, ταυτόχρονα όμως φλερτάρει με τον κόσμο των ανδρών. Η μελαγχολία και η εσωστρέφεια που εκπέμπει ο Μπαστιάν μοιάζουν να καθρεφτίζονται στο κάπως σκοτεινό, μυστηριώδες και μάλλον απειλητικό τοπίο της λίμνης, την οποία εκείνος ούτως ή άλλως φοβάται.

«Από μικρή αγαπούσα τα νεανικά φιλμ τρόμου. Ηθελα να δείξω πως η μεγαλοπρέπεια του τοπίου κρύβει ταυτόχρονα μια απειλή», λέει η σκηνοθέτις Σαρλότ Λε Μπον.

Δοκιμασία

Ως αντίδοτο σε όλα αυτά παρουσιάζεται η Κλοέ: η άγουρη αλλά εμφανής ομορφιά της κοπέλας γοητεύει τον Μπαστιάν, ακόμη περισσότερο, όμως, το περιπετειώδες πνεύμα και οι παρορμήσεις της. Κάπου εκεί, βέβαια, θα εμφανιστούν τα μεγαλύτερα αγόρια που την πολιορκούν, βυθίζοντας τον νεαρό ήρωα στην ανίσχυρη ζήλια.

Οι ανησυχίες, τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα αλλά και οι συναρπαστικές ανακαλύψεις της εφηβείας είναι εδώ τα βασικά συστατικά μιας νεανικής κομεντί, η οποία πάντως δοκιμάζει και τα όρια του θρίλερ. «Από μικρή αγαπούσα τα νεανικά φιλμ τρόμου. Στην ταινία ήθελα να δείξω πως η μεγαλοπρέπεια του τοπίου κρύβει ταυτόχρονα μια απειλή. Τα υπέροχα νερά της λίμνης είναι σκοτεινά. Πάντα θεωρούσα ότι το να κολυμπάς σε μια λίμνη είναι μαγικό, αλλά σου δημιουργεί μια μόνιμη ανησυχία γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται στον βυθό. Ταυτόχρονα, η ταινία είναι μια καταβύθιση στην επιθυμία και στη σεξουαλικότητα. Η λίμνη φλέγεται…», εξηγεί η σκηνοθέτις.

Πράγματι, ο ερωτισμός είναι διάχυτος, με έναν τρόπο όμως που φέρνει περισσότερο σε ενστικτώδες παιχνίδι παρά στην απομυθοποιημένη εκδοχή των ενηλίκων. Οταν ο μικρός επιχειρεί να ρίξει μια κλεφτή ματιά στο στήθος της φίλης του, εκείνη του κόβει τη φόρα λέγοντας: «Πρέπει να το κερδίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT