Ανοιξε το βυζαντινό κάστρο της Πιάδας

Ανοιξε το βυζαντινό κάστρο της Πιάδας

Το συντηρημένο και αποκατεστημένο βυζαντινό κάστρο της Πιάδας, στη Νέα Επίδαυρο, απέδωσε επισήμως στο κοινό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συντηρημένο και αποκατεστημένο βυζαντινό κάστρο της Πιάδας, στη Νέα Επίδαυρο, απέδωσε επισήμως στο κοινό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το κάστρο αποκαταστάθηκε ως πλήρως επισκέψιμο μνημείο, με τη διάθεση ενός νέου χώρου λατρείας, και υπαίθριων χώρων αναψυχής και περιπάτου.

Το κάστρο ήταν βυζαντινό οχυρό του 12ου αιώνα, με επεμβάσεις φραγκικές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Η πρόσβαση στο κάστρο εξασφαλιζόταν από μία μόνο πύλη στα ανατολικά, της οποίας αποκαλύφθηκαν και αποκαταστάθηκαν το κατώφλι και οι σταθμοί.

Το νότιο τείχος ενισχύεται με έναν πεταλόσχημο πύργο.

Ανοιξε το βυζαντινό κάστρο της Πιάδας-1
Φωτ. υπουργείο Πολιτισμού

«Αυτό το άλλοτε άσημο χωριό της Πιάδας απέκτησε εξέχουσα θέση στην ιστορία της Ελλάδας και του αγώνα της Ανεξαρτησίας, όταν οι εκπρόσωποι του επαναστατημένου Γένους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εδώ την “πρώτη ἐλευθέρα Συνέλευσιν τῶν Ἐλλήνων ὡς Ἔθνους” τον Δεκέμβριο του 1821» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Το αποκατεστημένο κάστρο είναι ένας ακόμη ισχυρός πόλος έλξης, στο ήδη πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αργολίδας, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων που υλοποιούμε σε όλη την Επικράτεια» πρόσθεσε.

Ανοιξε το βυζαντινό κάστρο της Πιάδας-2
Φωτ. υπουργείο Πολιτισμού

Στο δυτικότερο άκρο του κάστρου βρίσκεται ο καμαροσκέπαστος μονόχωρος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1708, στο κάτω τμήμα του
δυτικού τοίχου του οποίου έχουν διανοιχθεί πολεμοθυρίδες. Αλλοι δύο μονόχωροι ναοί υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου που θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στον 16ο αιώνα. Ο πρώτος, δίπλα στην πύλη, παραμένει ερειπωμένος. Ο δεύτερος, που ήταν αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο και ερειπωμένος έως πρόσφατα, αποκαταστάθηκε πλήρως.

Μετά την εκδήλωση στη Νέα Επίδαυρο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, εντός του αρχαιολογικού χώρου και του ιερού του Ασκληπιού. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσεία του ελληνικού κράτους, το οποίο κτίστηκε για να στεγάσει τα ευρήματα της ανασκαφής του ιερού από τον Παναγή Καββαδία.

Ανοιξε το βυζαντινό κάστρο της Πιάδας-3
Φωτ. υπουργείο Πολιτισμού 

Ανοιξε το βυζαντινό κάστρο της Πιάδας-4
Φωτ. υπουργείο Πολιτισμού
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT