Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο τραπεζικός που έσωσε 669 παιδιά

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο τραπεζικός που έσωσε 669 παιδιά

«Μια ζωή». Μια αληθινή ιστορία, στην οποία ξεχωρίζει ο Αντονι Χόπκινς

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ζωή ★★★
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Χοζ
Ερμηνείες: Αντονι Χόπκινς, Τζόνι Φλιν

Μία ακόμη αφήγηση από την ανεξάντλητη πηγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Βρισκόμαστε στο 1938 και ο Νίκι Γουίντον, ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος από τη Βρετανία, επισκέπτεται την Πράγα, όπου βρίσκει πλήθος οικογενειών που έχουν καταφύγει εκεί από τη χιτλερική Γερμανία και την Αυστρία. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ο διαρκής φόβος της ναζιστικής εισβολής παρακινούν τον Νίκι και μια ομάδα συνεργατών να αναλάβουν δράση προκειμένου να φυγαδεύσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται στη Βρετανία. Μισόν αιώνα αργότερα, ο ηλικιωμένος πια άνδρας ζει με τις τύψεις για όσα παιδιά δεν πρόλαβε να σώσει, όταν η ιστορία του γίνεται γνωστή στον κόσμο.

Η απολύτως feelgood αλλά και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία του σερ Νίκολας Γουίντον, ο οποίος έσωσε 669 παιδιά πριν η δίοδος κλείσει οριστικά, μεταφέρεται στην οθόνη μέσα από ένα καλοφτιαγμένο φιλμ, δίχως μεγάλες εκπλήξεις σε επίπεδο αισθητικής. Το μοντάζ δουλεύει σωστά καθώς μεταφερόμαστε από την εποχή του πολέμου στη δεκαετία του 1980 και τούμπαλιν.

Θετικός ως νεαρός Νίκι και ο Τζόνι Φλιν, όπως και η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, η οποία υποδύεται τη δυναμική μητέρα του· φυσικά, κορυφαίος όλων είναι ο αμίμητος Αντονι Χόπκινς, ο οποίος προκαλεί το γέλιο ή το δάκρυ –αυτό ιδίως προς το τέλος– του θεατή μόνο με μια έκφραση του προσώπου του.

Το αλάνι ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Ρέγκαν
Ερμηνείες: Λόλα Κάμπελ, Χάρι Ντίκινσον

Από τη Βρετανία έρχεται επίσης το υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σάρλοτ Ρέγκαν, το οποίο απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς. Η 12χρονη Τζόρτζι έχει χάσει μόλις τη μητέρα της και ζει πλέον μόνη στο διαμέρισμά τους, κάπου στα προάστια του Λονδίνου, έχοντας πείσει τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι έχει κηδεμόνες. Ξαφνικά όμως στη ζωή της θα μπει και πάλι ο νεαρός πατέρας της, τον οποίο ουσιαστικά δεν γνώρισε ποτέ, με τους δυο τους να ξεκινούν σταδιακά –και διστακτικά– να χτίζουν τη σχέση τους από το μηδέν.

Θυμίζοντας το πολύ επιτυχημένο «Aftersun», το φιλμ της Ρέγκαν μας βάζει στην πραγματικότητα της βρετανικής εργατικής τάξης, δίχως πάντως να προτάσσει τον σκληρό ρεαλισμό. Η μικρή Τζόρτζι αλητεύει όλη μέρα στους δρόμους κλέβοντας ποδήλατα και πουλώντας τα στην ντόπια κλεπταποδόχο, προκειμένου να κερδίσει τα προς το ζην. Η αχαλίνωτη φαντασία της είναι, ωστόσο, εκείνη που τη βοηθά να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας, καθώς και την αδιαφορία ανθρώπων και θεσμών. Ολα αυτά μέχρι την έλευση του πατέρα της. Νέος κι εκείνος ηλικιακά, θα κληθεί να διδάξει αλλά και να μάθει πολλά, καθώς οι δυο τους συνειδητοποιούν σταδιακά την πραγματικότητα της κοινής μοίρας τους.

Μητέρα, πατρίδα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Αλβαρο Γκάγκο
Ερμηνείες: Μαρία Βάσκεζ, Σάντι Πρέγκο

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία και για τον Ισπανό Αλβαρο Γκάγκο, ο οποίος μας συστήνει έναν πολύ ξεχωριστό γυναικείο χαρακτήρα. Η Ραμόνα (την υποδύεται η εξαιρετική και βραβευμένη Μαρία Βάσκεζ), μια σαραντάρα εργάτρια και μητέρα μιας 18χρονης κοπέλας, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τα βγάλει πέρα και να βοηθήσει την κόρη της. Εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη σχέση, θα βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη όταν χάσει τη δουλειά της· τελικά αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου, ενώ ταυτόχρονα παλεύει να βάλει την υπόλοιπη ζωή της σε τάξη.

Αν και διά χειρός ενός άνδρα, εδώ έχουμε ένα αυθεντικά φεμινιστικό γυναικείο πορτρέτο, με τη δυναμική ηρωίδα του Γκάγκο να τα βάζει με την αδικία, τις αναποδιές και περίπου… οποιονδήποτε βρίσκεται στον δρόμο της. Οι περιπέτειες αυτής της «working class hero» κινηματογραφούνται με ταχύτητα, από πολύ κοντά και «άναρχα», σαν καθρέφτισμα του ίδιου του φλογερού ταμπεραμέντου της.

Η μελωδία της ελευθερίας ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Μοντεβέρδε
Ερμηνείες: Τζιμ Καβίζελ, Μπιλ Καμπ

Μια αληθινή ιστορία γύρω από το σκοτεινό θέμα του παιδικού τράφικιγκ αποτέλεσε και απροσδόκητη εισπρακτική επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενας ιδεαλιστής πράκτορας του FBI (Τζιμ Καβίζελ) παραιτείται από την υπηρεσία του, προκειμένου να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στην αναζήτηση δύο μικρών παιδιών από την Κολομβία, που έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Κάπως μελοδραματικό στην αισθητική προσέγγισή του, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον, το φιλμ του Μεξικανού Αλεχάντρο Μοντεβέρδε κρατάει τον θεατή καθηλωμένο με τη συναρπαστική εξέλιξή του μέχρι το φινάλε.

Ο γρήγορος Τσάρλι ★★
ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Νόις
Ερμηνείες: Πιρς Μπρόσναν, Μορένα Μπακαρίν

Ο Πιρς Μπρόσναν παίρνει (ξανά) το όπλο του. Πρωταγωνιστής ο Τσάρλι Σουίφτ, βετεράνος εκτελεστής της μαφίας, θα βρεθεί σε αδιέξοδο όταν μια «δουλειά» θα στραβώσει. Αναγκασμένος να αναζητήσει βοήθεια από την πρώην σύζυγο του θύματός του, θα εμπλακεί σε μια καταιγιστική περιπέτεια, με τα πτώματα να στοιβάζονται γρήγορα γύρω του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT