Ο σαιξπηρικός κόσμος της άγριας ζωής

Μεγάλο «μάθημα» για τον ηθοποιό Γιώργο Πυρπασόπουλο η συμμετοχή του στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ του National Geographic

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδιώτες και ταξιδιώτισσες που κάνουν 5.000 χιλιόμετρα για να βρουν καλό φαγητό και το κατάλληλο ταίρι. Υπεραθλητές που σηκώνουν δεκάδες φορές το βάρος τους. Βασίλισσες και ταυτόχρονα αδελφές, μητέρες και γιαγιάδες, που αποδεικνύουν ότι η σοφία μπορεί να υπερκεράσει την ωμή δύναμη. Ολα αυτά τα θαυμαστά μπορεί να βρει κανείς όχι σε καινούργιες χολιγουντιανές παραγωγές, αλλά σε τρεις νέες σειρές ντοκιμαντέρ του National Geographic, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες –ή έρχονται σύντομα– στην πλατφόρμα του Disney+. Τα «Απίστευτα ταξίδια ζώων» ακολουθούν τις επικές περιπλανήσεις πλασμάτων σε αέρα, νερό και στεριά· στο «Ζουζούνια από κοντά» παρακολουθούμε εννέα διαφορετικούς μικρόκοσμους εντόμων· και στο «Queens» εστιάζουμε για πρώτη φορά την προσοχή μας στις βασίλισσες του ζωικού βασιλείου.

Ολα τα παραπάνω, πάντως, τα παρακολούθησε από κοντά ενώ γυρίζονταν και ένας… δικός μας άνθρωπος. «Ηταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι, εμπειρία ζωής στην Τανζανία, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους κινηματογραφιστές του National Geographic εν δράσει. Κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος της αφήγησης. Τουλάχιστον στα “Απίστευτα ταξίδια” είναι σαν να παρακολουθείς κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ, ένα παραμύθι δηλαδή, μόνο που τα πάντα εδώ είναι αληθινά», μας λέει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Ο Ελληνας ηθοποιός ήταν καλεσμένος του διάσημου καναλιού σε ένα ταξίδι που, όπως σημειώνει, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την άγρια φύση: «Παρακολουθώντας από κοντά τα θηλαστικά, νιώθεις ότι έχεις να μοιραστείς πολλά μαζί τους. Ο αγώνας της μητέρας για να προστατεύσει τα μικρά της, να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει τροφή είναι πολύ οικείος. Το ίδιο και τα οικογενειακά ζητήματα, οι διαμάχες για την αρχηγία ή το πώς αντιμετωπίζεται ο ξένος, ο εισβολέας. Εχει κάτι το σαιξπηρικό όλο αυτό. Γενικώς, οι ιστορίες τους σε αφορούν».

Ο σαιξπηρικός κόσμος της άγριας ζωής-1
Δύο μεροπίδες, πουλιά ευρύτερα γνωστά ως μελισσοφάγοι, τσακώνονται.

Μια πολύ σημαντική πτυχή των συγκεκριμένων ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με τη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος, είτε όσον αφορά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είτε την παντός είδους ανθρώπινη δραστηριότητα που διαταράσσει τη φυσική ισορροπία. Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σειράς «Απίστευτα ταξίδια» είναι όταν μια πελώρια θηλυκή φάλαινα, σοβαρά τραυματισμένη από δίχτυα ψαράδων, υποβαστάζεται στην κυριολεξία από μια αρσενική, προκειμένου να ανέβει στην επιφάνεια και να αναπνεύσει. «Δεν περίμενα το πόσο ευάλωτα μπορούν να γίνουν αυτά τα θηρία, που είναι κατά τα άλλα πανίσχυρα με τους νόμους της… ζούγκλας, όταν βρεθούν απέναντι στον άνθρωπο. Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, οι οποίοι εδώ και χιλιετίες χρησιμοποιούν τη συλλογική μνήμη για να εντοπίσουν τα αρχαία μονοπάτια της μετανάστευσης, αντικρίζουν ξαφνικά στο διάβα τους έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και παθαίνουν σοκ».

Κατεγράφη θηλυκή φάλαινα, σοβαρά τραυματισμένη από δίχτυα ψαράδων, να υποβαστάζεται από μια αρσενική, προκειμένου να ανέβει στην επιφάνεια και να αναπνεύσει.

Αυτό που συμβάλλει καθοριστικά στο να φτάσουν οι συγκεκριμένες πολύ εντυπωσιακές εικόνες έως τις οθόνες μας, είναι φυσικά η δουλειά των κορυφαίων κινηματογραφιστών και επιστημόνων του είδους, σε συνδυασμό πάντα με την τεχνολογική εξέλιξη. «Οι παραγωγοί του “The Queens” μας είπαν ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γυριστούν τα μόλις εννέα επεισόδια της σειράς· κι εμείς στην τηλεόραση γυρίζουμε ένα επεισόδιο την εβδομάδα», παρατηρεί γελώντας ο Γ. Πυρπασόπουλος και συμπληρώνει: «Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα η αφοσίωση, η υπομονή και ο κόπος αυτών των ανθρώπων. Μια βάρδια ολόκληρης ημέρας καλύπτεται από τρία διαφορετικά πληρώματα, τα οποία περιμένουν επί πολλές ώρες πότε θα κινηθεί ένα ζώο για να το κινηματογραφήσουν. Και η τεχνολογία, βέβαια, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Εδώ, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τόσο εξελιγμένες κάμερες νυκτός, στρατιωτικού τύπου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά τα άγρια ζώα κινούνται και κυνηγούν μόνο νυχτερινές ώρες, οπότε τότε μπορούμε και να τα καταγράψουμε».

Τι αποκομίζει, όμως, από τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ ο σημερινός αστικοποιημένος άνθρωπος, εκτός από ψυχαγωγία; «Προφανώς το να τα δει κανείς όλα αυτά από κοντά δεν υποκαθίσταται από καμία κινηματογραφική εμπειρία, όσο σπουδαία και αν είναι. Από την άλλη, νομίζω πως τέτοιες δουλειές μπορούν όχι απλά να ευαισθητοποιήσουν έναν άνθρωπο της πόλης, αλλά και να τον κάνουν να ταυτιστεί. Πλέον, ο ίδιος καλείται όλο και πιο συχνά να δώσει αγώνα απέναντι στο περιβάλλον και θα δει πως η άγρια ζωή αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα».

Τα ντοκιμαντέρ «Ζουζούνια από κοντά» και «Queens» προβάλλονται στο κανάλι του National Geogrpahic στις πλατφόρμες Cosmote TV, Nova και Vodafone. Τα «Απίστευτα ταξίδια ζώων» στο Disney+.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT