Κλέφτρα ποδηλάτων ετών 12

Οι περιπέτειες της μικρής Τζόρτζι στις εργατικές γειτονιές του Λονδίνου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αλάνι ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Ρέγκαν
Ερμηνείες: Λόλα Κάμπελ, Χάρι Ντίκινσον

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Βρετανίδας Σάρλοτ Ρέγκαν απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς, συστήνοντάς μας μια πολύ ξεχωριστή ηρωίδα. Η 12χρονη Τζόρτζι έχει χάσει μόλις τη μητέρα της και ζει πλέον μόνη στο διαμέρισμά τους, κάπου στα προάστια του Λονδίνου, έχοντας πείσει τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι έχει κηδεμόνες. Ξαφνικά ωστόσο στη ζωή της θα μπει και πάλι ο νεαρός πατέρας της, τον οποίο ουσιαστικά δεν γνώρισε ποτέ, με τους δυο τους να ξεκινούν σταδιακά –και διστακτικά– να χτίζουν τη σχέση τους από το μηδέν.

Με τρυφερότητα και ευαισθησία, που πάντως φιλτράρονται μέσα από μια πολύ σύγχρονη ματιά, η Ρέγκαν προσεγγίζει την εμπειρία της βρετανικής εργατικής τάξης. Αναγκασμένη να τα βγάλει πέρα μόνη της, η μικρή πρωταγωνίστριά φοράει την εμφάνιση της αγαπημένης της Γουέστ Χαμ και βγαίνει στον δρόμο να… δουλέψει. Οπου δουλειά, βέβαια, εννοείται η κλοπή ποδηλάτων παρέα με τον κολλητό της και η μεταπώληση (για ψίχουλα) στην ντόπια κλεπταποδόχο.

Την ίδια στιγμή, μηχανεύεται τρόπους για να παραπλανήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως εδώ παρουσιάζονται-σχολιάζονται μέσα από τα χρώματα της καρικατούρας. Γενικά η ατμόσφαιρα της ταινίας παραμένει κατά κανόνα ανάλαφρη, ακόμη κι όταν περιγράφονται φανερά τραγικές καταστάσεις.

Η αξιολάτρευτη πιτσιρίκα μηχανεύεται χιλιάδες τρόπους για να παραπλανήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες (οι οποίες παρουσιάζονται-σχολιάζονται σαν καρικατούρα) ότι έχει κηδεμόνες.

«Πάντα έβρισκα το πιο απίστευτο και σκοτεινό χιούμορ ολοζώντανο στην οικογένεια και στην κοινότητά μου. Θα ήθελα να δω περισσότερες ταινίες της εργατικής τάξης που να είναι πιο χαρούμενες. Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος το κάνουν λίγο καλύτερα από τον βρετανικό. Λάτρεψα το “The Florida Project” του Σον Μπέικερ, όπου το τραύμα ήταν δευτερεύον. Σε πολλές βρετανικές ταινίες, αν ανήκεις στην εργατική τάξη, πρέπει να έχεις μια λίστα με τραύματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο», σημειώνει η σκηνοθέτις.

Νεαρός μπαμπάς

Φυσικά, οι περιπέτειες της Τζόρτζι παίρνουν άλλη τροπή από τη στιγμή που εμφανίζεται ο πατέρας της, παιδί ουσιαστικά κι εκείνος, που αναγκάστηκε να μεγαλώσει γρήγορα για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της ζωής. Οι δυο τους θα πρέπει να συμμαχήσουν, προκειμένου αρχικά να αντιμετωπίσουν την απώλεια και στη συνέχεια να πάνε παρακάτω. Ομορφες, «αθώες» ερμηνείες τόσο από τον Χάρι Ντίκινσον όσο και από τη μικρή Λόλα Κάμπελ, ενώ μνεία αξίζει και η ντοκιμαντερίστικης υφής φωτογραφία της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ του «How to Have Sex».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT