Ενταση σε σημείο βρασμού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη νουβέλα «Patriot» με την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, ο Μιχάλης Μαλανδράκης επέστρεψε με το μυθιστόρημα «Δυναμώστε τη μουσική παρακαλώ» και πάλι από τις εκδόσεις Πόλις. Ο ήρωάς του, ο δημοσιογράφος Χάρης Αλεξιάδης, περνάει από το πολεμικό ρεπορτάζ του Σεράγεβο στην αντίπερα όχθη των ψυχαγωγικών τηλεπαιχνιδιών, σε ένα ρόλερ κόστερ από τις σκηνές φρίκης που αντικρίζει στις βομβαρδισμένες πόλεις, στις αθηναϊκές πίστες, το άφθονο αλκοόλ και την εφήμερη επιτυχία. Μέσω του Αλεξιάδη ο Μαλανδράκης μιλάει για ένα επίκαιρο ζήτημα· τι γίνεται όταν αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τόσο μεγάλα που μας ξεπερνούν; Τι συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να τα μεταβολίσουμε; Ο συγγραφέας ανεβάζει την εσωτερική ένταση μέχρι να φτάσει σε σημείο… βρασμού.

Στην «κουζίνα» της λογοτεχνίας

Από τις περίπου 700 αιτήσεις στο μάθημα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Σίριακιουζ στις ΗΠΑ μόνο έξι επιλέγονται και το επίπεδο των φοιτητών είναι ήδη υψηλό, όπως παραδέχεται ο καθηγητής τους και συγγραφέας Τζορτζ Σόντερς στην εισαγωγή του βιβλίου του «Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν» των εκδόσεων Πατάκη. Με το νέο του βιβλίο, σε μετάφραση του Ανδρέα Παππά, ο Σόντερς –τον οποίο γνωρίσαμε με το «Λήθη και Λίνκολν» (εκδ. Ικαρος, 2017)– μυεί τους αναγνώστες στην «κουζίνα» της λογοτεχνίας και στις τεχνικές αφήγησης με τη βοήθεια των αγαπημένων του Ρώσων κλασικών: Τσέχοφ, Τολστόι, Τουργκιένεφ, Γκόγκολ.

Οι πρόσφυγες του ’22

Εναν αιώνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) για την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης επιμελείται μια σημαντική μελέτη για την αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ο τόμος «Ψηφίδες της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων του 1922», μια έκδοση σε συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και του ΑΠΘ, παρουσιάζει ένα πανόραμα για την εγκατάσταση άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων σε αγροτικές περιοχές, τη δημιουργία οικισμών, τη διανομή των γαιών, τα εμπόδια που αντιμετώπισαν και την αποτύπωση της διαδικασίας από τον ελληνικό Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT