Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αχώριστοι στο ρινγκ και στη ζωή

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αχώριστοι στο ρινγκ και στη ζωή

«Σιδερένια γροθιά». Η ιστορία των αδελφών Φον Εριχ, στο δραματικό θρίλερ του Σον Ντέρκιν

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιδερένια γροθιά ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σον Ντέρκιν
Ερμηνείες: Ζακ Εφρον, Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ

Ο ταλαντούχος Σον Ντέρκιν («Μάρθα, Μάρσι, Μέι, Μαρλίν») επανέρχεται με μια οικογενειακή βιογραφία βγαλμένη από τον γοητευτικό κόσμο της αμερικανικής επαγγελματικής πάλης (κατς). Βρισκόμαστε στο Τέξας των αρχών της δεκαετίας του 1980. Υπό την αυστηρή καθοδήγηση του πρώην αθλητή πατέρα τους, οι τέσσερις αδελφοί Φον Εριχ πασχίζουν να φθάσουν στην κορυφή ενός σπορ με τρομερό ανταγωνισμό και πολύ έντονο το στοιχείο του σόου. Ταυτόχρονα έχουν να τα βάλουν με την οικογενειακή «κατάρα», η οποία τους καταφέρει το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο.

Το πρώτο μέρος του φιλμ του Ντέρκιν κυλάει απρόσκοπτα, καθώς παρακολουθούμε τα αχώριστα αδέλφια να προπονούνται σκληρά και να συστήνονται στον κόσμο, προσπαθώντας ταυτόχρονα –ίσως πιο πολύ και από τους αγώνες– να κερδίσουν την εύνοια του αμείλικτου πατέρα. Αυτή η ιδιότυπη σχέση αποτελεί τη μία, ξεκάθαρη, θεματική της ταινίας, μαζί με τα αδιέξοδα του ακραίου ανταγωνισμού και της κυριαρχίας της εικόνας. Τα τελευταία, εν είδει «κατάρας», θα χτυπήσουν την οικογένεια στο δεύτερο μέρος, εκεί όπου το φιλμ παίρνει μονοπάτια θρίλερ, με τη συνοχή του να χάνεται κάπως, λόγω και της πολύ πιο «πυκνής» αφήγησης.

Animal ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου
Ερμηνείες: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη

Το πολυβραβευμένο δεύτερο φιλμ της Σοφίας Εξάρχου, που κέρδισε και τον Χρυσό Αλέξανδρο στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Σε κάποιο καλοκαιρινό θέρετρο, μια ομάδα ανιματέρ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες της σεζόν. Η αρχηγός Κάλια μαζί με τον έμπειρο Σίμο καθοδηγούν τους υπόλοιπους, ωστόσο, καθώς το καλοκαίρι προχωράει, πιο σκοτεινές πτυχές και ένστικτα έρχονται στην επιφάνεια.

Η Εξάρχου έχει την εξαιρετική ιδέα να ασχοληθεί με τη λιγότερο λαμπερή, αλλά πολύ αληθινή, πλευρά τού «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα», μέσα από μια ιστορία εκείνων που επανδρώνουν το πελώριο σκάφος του τουρισμού στη χώρα μας. Το καλοκαίρι αυτής της παράταιρης ομάδας, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε οικογένεια, είναι γεμάτο από χάρτινα ντεκόρ, γκλίτερ, μεταμφιέσεις και τραγούδια προκειμένου να διασκεδάσουν οι επισκέπτες του ξενοδοχείου και να βγουν τα προς το ζην. Οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω τους είναι βέβαια λιγότερο… ψυχαγωγικές. Ολα αυτά τα βλέπουμε μέσα από διαδοχικές σκηνές, οι περισσότερες καλοστημένες, με μια πραγματικά μαγνητική Δήμητρα Βλαγκοπούλου στο επίκεντρο· από την άλλη, καθώς οι παρόμοιου ύφους σεκάνς επαναλαμβάνονται δίχως πραγματικές κορυφώσεις, ο θεατής μένει αναπόφευκτα με ένα αίσθημα έλλειψης στο φινάλε.

Priscilla ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σοφία Κόπολα
Ερμηνείες: Κέιλι Σπένι, Τζέικομπ Ελόρντι

Η βιογραφία της μοναδικής συζύγου του θρυλικού Ελβις, Πρισίλα Πρίσλεϊ, έρχεται διά χειρός Σοφίας Κόπολα, σε ένα φιλμ που βασίζεται στα απομνημονεύματα της ίδιας της Πρισίλα. Την τελευταία πρωτοσυναντούμε σαν 14χρονη κοπέλα, όταν εκείνη γνωρίζει σε κάποιο πάρτι στη Γερμανία τον νεαρό τότε Ελβις, ο οποίος υπηρετεί το στρατιωτικό του. Η έλξη μεταξύ τους είναι άμεση, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια εκείνη μετακομίζει στην Αμερική και στην περίφημη Graceland μέχρι και τον επίσημο γάμο τους. Η Κόπολα διεισδύει (κυριολεκτικά) μέσα στην κρεβατοκάμαρα του διάσημου ζευγαριού, εκεί όπου ο Ελβις παύει να είναι ο μυθικός σταρ του ροκ εν ρολ και γίνεται στοργικός σύντροφος, φίλος αλλά και χειραγωγός. Γενικώς δεν σχηματίζεται το πιο κολακευτικό πορτρέτο του, ωστόσο στο επίκεντρο παραμένει σταθερά η Πρισίλα, μια ευαίσθητη γυναίκα η οποία θα διεκδικήσει τελικά την ανεξαρτησία της.

Λατρεύω να σε μισώ ★★
ΚΟΜΕΝΤΙ (2023)
Σκηνοθεσία: Γουίλ Γκλουκ
Ερμηνείες: Σίντνεϊ Σουίνι, Γκλεν Πάουελ

Δύο από τους πιο ανερχόμενους νέους χολιγουντιανούς αστέρες συναντιούνται σε μια τυπική ρομαντική κομεντί. Η Μπι και ο Μπεν γνωρίζονται και ερωτεύονται σχεδόν αυτόματα. Μια παρεξήγηση ωστόσο στο πρώτο ραντεβού θα τους χωρίσει, μέχρι που οι δυο τους βρίσκονται καλεσμένοι σε ένα γάμο στη μακρινή Αυστραλία. Εκεί, μια σειρά από λόγους θα τους οδηγήσει να παραστήσουν το ζευγάρι.

Το ένα κλισέ του είδους διαδέχεται το άλλο, με λίγες μόνο πραγματικά απολαυστικές σκηνές, τις οποίες προσφέρουν οι αναμφίβολα χαρισματικοί Σίντνεϊ Σουίνι («Euphoria») και Γκλεν Πάουελ («Top Gun: Maverick»), που έχουν πάντως αποδείξει –κυρίως σε άλλες δουλειές τους– ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε κάτι περισσότερο από το απλό οφθαλμόλουτρο.

Μάγια η μέλισσα
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Νόελ Κλίρι
Ακούγονται: Σαββίνα Γεωργίου, Αρης Κυπριανού

Η αγαπημένη μέλισσα των παιδιών έρχεται με μια καινούργια περιπέτεια. Εχοντας βαρεθεί από την κλεισούρα του χειμώνα, η Μάγια το σκάει μαζί με τον φίλο της, Γουίλι, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα μια ειδική αποστολή: να προστατέψουν τον ιερό «σπόρο» και να τον παραδώσουν στη νέα του κατοικία στην κορυφή ενός μυστηριώδους βουνού. Οταν τελικά εκείνος θα εκκολαφθεί, πλέον στη συντροφιά τους μπαίνει μια μικρή και εύθραυστη πριγκίπισσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT