Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα

Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα

Σειρά εκδηλώσεων στην πόλη για την υποδοχή του Ετους του Δράκου

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Χρονιά του Δράκου υποδέχονται Κινέζοι και Ελληνες στην Αθήνα με σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων που οργανώνονται όλη την εβδομάδα από το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, και την εφημερίδα China Greece Times, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Με αποκορύφωμα το προσεχές Σάββατο, ημέρα της έναρξης του Σεληνιακού Ετους (τη λεγόμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά), Ελληνες και Κινέζοι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτι από την ατμόσφαιρα της λεγόμενης «Γιορτής της Ανοιξης» που είναι η σημαντικότερη περίοδος στην Κίνα, απολαμβάνοντας θεάματα, μουσικές και γεύσεις από τη χώρα με τον πολιτισμό των πέντε και πλέον χιλιετιών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στο Αllou! Fun Park. Τα κινεζικά φαναράκια, οι δράκοι, τα ζαχαρωτά, οι χαρταετοί και η έκθεση «Ηello Beijing» έκαναν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν νοερά στη μακρινή Κίνα και να έρθουν σε επαφή με τον σπουδαίο αυτόν πολιτισμό. 

Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα-1

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή παρέλαση του δράκου, επιδείξεις Κινεζικών πολεμικών τεχνών από αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γου Σου Κουνγκ Φου, παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά δρώμενα καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την ομάδα Πεκίνου Κινέζων καλλιτεχνών «Happy Chinese New Year» που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Οι πολιτιστικές δράσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που διακοσμήθηκε περίτεχνα με κόκκινα φανάρια και κινεζικούς κόμπους για να υποδεχτεί πάνω από 400 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, καθώς και εκπρόσωποι από όλους τους χώρους, Κινέζοι απόδημοι στην Ελλάδα, ιδιοκτήτες κινεζικών επιχειρήσεων και φοιτητές.

Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα-2

Στον χαιρετισμό του, ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Xiao Junzheng ανέφερε ότι το έτος 2023 ήταν μια γόνιμη χρονιά για τις ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας σε διάφορους τομείς και υπάρχει η προθυμία να εμβαθυνθεί περαιτέρω η διμερής συνεργασία και να προωθηθεί η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών. 

Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε την κινεζική πρεσβεία για τη συνολική συνεργασία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που για ακόμα μια χρονιά η κινεζική κοινότητα στην Ελλάδα, γιορτάζει τη σημαντική αυτή ημέρα, την Κινεζική Πρωτοχρονιά της, στον Πειραιά. Η εκδήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ως πόλη, με την κινεζική πρεσβεία και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα. Ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρνουν κοντά δύο φίλους λαούς. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πολλά στην εξωστρέφεια της πόλης μας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες μέσω της διπλωματικής οδού, μέσω των αδελφοποιήσεων του Πειραιά με άλλες πόλεις, όπως τη Σαγκάη και το Τσινγκτάο, προκειμένου να προωθήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δράσεις και εμπειρίες σε πολιτισμικό, τουριστικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό επίπεδο».

Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα-3

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε δήλωσή της, επεσήμανε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Κινεζική Πρεσβεία, σε μια όμορφη γιορτή πολιτισμού, με αφορμή τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Ο Δήμος Πειραιά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, καθώς είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Σαγκάη και το Τσινγκτάο, ενώ έχουμε ήδη υλοποιήσει συνέργειες, στο πλαίσιο των δράσεων μας για την εξωστρέφεια της πόλης του Πειραιά».

Τις παραστάσεις πλαισίωσαν κινεζικοί χοροί από την Όπερα του Πεκίνου, επιδείξεις κινεζικού κουνγκ φου και πολεμικών τεχνών από την καλλιτεχνική ομάδα του Δήμου Πεκίνου, ενώ την ολοκλήρωση της εκδήλωσης σηματοδότησε η εκτέλεση του διάσημου τραγουδιού «Τα Παιδιά του Πειραιά». 

Μουσική πανδαισία

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων πήρε την Τετάρτη το Ωδείο Αθηνών και συγκεκριμένα η αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος, που φιλοξένησε πάνω από 20 εξαιρετικούς νέους μουσικούς από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών και το Κεντρικό Ωδείο της Κίνας καθώς και Κινέζους ερμηνευτές που ζουν στην Ελλάδα. 

Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα-4

Στη συναυλία με τίτλο: «China-Greece Young Musicians Concert 2024 – Γιορτή της Άνοιξης του Ετους Δράκου», που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, το διάσημο κουιντέτο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας συνδυάστηκε με το παραδοσιακό ούτι, τον απόγονο της κινεζικής Pipa, που αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο των μουσικών οργάνων της Μέσης Ανατολής με ιστορία 5.000 ετών. 

Πιανίστες του Ωδείου Αθηνών ερμήνευσαν γνωστά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ το Κεντρικό Ωδείο της Κίνας, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά ιδρύματα της χώρας, συμμετείχε στη συναυλία με νέους, ταλαντούχους ερμηνευτές, οι οποίοι παρουσίασαν έργα της λαϊκής μουσικής παράδοσης και γνωστά κλασικά έργα της Κίνας.

Στο επίκεντρο της γιορτής της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα-5

Οι μουσικοί προσέφεραν μια μουσική πανδαισία στους περισσότερους από 600 παρευρισκομένους με τον ήχο των παραδοσιακών ελληνικών και κινεζικών οργάνων. 

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Κινέζος πρέσβης, ο κ. Xiao, που τόνισε ότι και με το νέο έτος, η κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα θα υποστηρίζει και θα προωθεί, όπως πάντα, τις σχέσεις Κίνας- Ελλάδας και θα πραγματοποιήσει ακόμα περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στον τομέα των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Αποκορύφωμα

Οι εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης και επαφής των δύο λαών και πολιτισμών, θα κορυφωθούν το Σάββατο, ανήμερα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ξανά στο Αllou! Fun Park, στις 7 το απόγευμα, όπου μετά την παρέλαση του δράκου, τις μουσικοχορευτικές και άλλες επιδείξεις θα γίνει η υποδοχή του νέου έτους με ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων, χαρακτηριστικό των εορτασμών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Παράλληλα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και face painting θα περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες, ενώ τους εορτασμούς, το παιχνίδι στο πάρκο και τη χαρούμενη διάθεση έρχονται να συμπληρώσουν οι κινέζικες λιχουδιές που θα απολαύσουν όλοι οι επισκέπτες του Allou! στο ειδικά διαμορφωμένο food court.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT