Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Σύγχρονα διλήμματα για τη φύση

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Σύγχρονα διλήμματα για τη φύση

«Ο διάβολος δεν υπάρχει». Ιαπωνική ευγένεια και αισθητική σε μια ταινία παρατήρησης με αμήχανο τέλος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάβολος δεν υπάρχει ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Ριουσούκε Χαμαγκούτσι
Ερμηνείες: Χιτόσι Ομίκα, Ρίο Νισικάβα

Επειτα από το οσκαρικό «Drive my Car», ο Ιάπωνας δεξιοτέχνης Ριουσούκε Χαμαγκούτσι επανέρχεται με ένα μινιμαλιστικής αισθητικής και εύστοχης παρατήρησης φιλμ, πάνω στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, που τιμήθηκε και με το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας. Κάπου στο δάσος δίπλα σε ένα μικρό χωριό της Ιαπωνίας, ο Τακούμι ζει μαζί με τη μικρή του κόρη, Χάνα, κερδίζοντας τα προς το ζην κόβοντας ξύλα και κουβαλώντας για τους ντόπιους πεντακάθαρο νερό από το λιωμένο χιόνι. Η ειρηνική ζωή, ωστόσο, διαταράσσεται όταν στην περιοχή καταφθάνει μια εταιρεία από το Τόκιο με σκοπό την ανέγερση ενός πολυτελούς κάμπινγκ (glamping), που απειλεί τη φυσική ισορροπία.

Ο Χαμαγκούτσι σχηματίζει υπέροχα μια απλούστατη ιστορία, η οποία φροντίζει αρχικά να γαληνέψει την ψυχή του θεατή, μέσα από την αποθεωτική, σχεδόν δίχως ήχο, απεικόνιση της φύσης· όταν εκεί θα φτάσουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ξέρουμε ακριβώς τι διακυβεύεται. Ενδιαφέρον έχουν, φυσικά, εδώ και τα διλήμματα: τα οικονομικά οφέλη για τους ντόπιους (τουρισμός, δουλειές κ.τ.λ.) ζυγίζονται απέναντι στο χρέος προς το παρθένο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν. Ολα αυτά με τη χαρακτηριστική ιαπωνική ευγένεια, καθώς και μια βαθιά ανθρώπινη μελαγχολία, η οποία διαπερνά το φιλμ και οδηγεί στο κάπως αμήχανο, αμφίσημο φινάλε.

Αγνωστοι μεταξύ μας ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Αντριου Χέιγκ
Ερμηνείες: Αντριου Σκοτ, Πολ Μέσκαλ

Η ταινία του Αντριου Χέιγκ, που συζητήθηκε όσο λίγες τη φετινή κινηματογραφική σεζόν, έρχεται και στις ελληνικές αίθουσες. Μια νύχτα, στον σχεδόν άδειο ουρανοξύστη του Λονδίνου όπου μένουν, ο Ανταμ (Αντριου Σκοτ) συναντά τον Χάρι (Πολ Μέσκαλ). Η έλξη μεταξύ των δύο ανδρών είναι αυτόματη και σύντομα βρίσκονται να χαίρονται έναν απροσδόκητο έρωτα. Ο Ανταμ, ωστόσο, συνεχίζει να κατακλύζεται από τις μνήμες του παρελθόντος, πλάθοντας φαντασιώσεις στις οποίες συναντά τους γονείς του, τους οποίους έχασε πριν από 30 χρόνια σε τροχαίο. Ο Χέιγκ κατασκευάζει μεθοδικά ένα φιλμ που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, δίνοντας και αισθητικές διαστάσεις (φως/ σκοτάδι) στον διαχωρισμό του. Στο ενδιάμεσο παρακολουθούμε την ιστορία ενός γκέι άνδρα, ο οποίος ζει με το τραύμα του παρελθόντος, αναζητώντας ταυτόχρονα την ευτυχία σε ένα λειψό παρόν. Ο Αντριου Σκοτ είναι πράγματι εξαιρετικός στον κεντρικό ρόλο ενός βαθιά συγκινητικού φιλμ, το οποίο παίρνει και διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ στο δεύτερο μέρος του.

Bob Marley: One Love ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)
Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν
Ερμηνείες: Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ, Λασάνα Λιντς

Ο Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν («Η μέθοδος των Γουίλιαμς») αναλαμβάνει τη βιογραφία του μεγαλύτερου ειδώλου της ρέγκε μουσικής. Βρισκόμαστε στο 1975 και ο Μπομπ Μάρλεϊ ετοιμάζεται για μια μεγάλη συναυλία στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, την ώρα ωστόσο που η χώρα βυθίζεται στο χάος των εμφύλιων συγκρούσεων. Οταν η ζωή του θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο, ο ίδιος φεύγει για το Λονδίνο, όπου θα δημιουργήσει τον διασημότερο δίσκο του, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κηρύττει το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης, που αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας του. Αρκετά συμβατική ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή της, η βιογραφία του Μάρλεϊ αποκτά ενδιαφέρον και μόνο μέσα από την ιστορία ενός απολύτως μαγνητικού –και αληθινού– ήρωα. Ο συνδυασμός σπουδαίας μουσικής και φιλοσοφίας είναι αναμφίβολα γοητευτικός, σε ένα γενικότερα καλοφτιαγμένο φιλμ, που συντονίζει τον ρυθμό του με αυτόν της ρέγκε και επωφελείται από τη χαρισματική παρουσία του Βρετανού Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ στον ρόλο του Μάρλεϊ.

Νέα ήπειρος ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Παντελής Παγουλάτος
Ερμηνείες: Χάρης Φραγκούλης, Μαρία Αρζόγλου

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Παγουλάτου («Ονειρα γλυκά») μας συστήνει ένα ζευγάρι «καταραμένων» εραστών. Ο Φάνης και η Μαρία μένουν μαζί κάπου στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας. Εκείνος διακινεί κλοπιμαία κι εκείνη αναλώνεται σε ρόλους κομπάρσων με όνειρο να γίνει ηθοποιός. Καθώς θα βρεθούν μπλεγμένοι σε περιπέτειες, η μεταξύ τους σχέση θα δοκιμαστεί. Ο Παντελής Παγουλάτος μας προσγειώνει σε μια Αθήνα άγρια και απάνθρωπη, όπου ο θεός του χρήματος συναγωνίζεται με τις σκοτεινές επιθυμίες. Ανάμεσά τους οι ήρωες, παρασυρμένοι από τη σκληρή καθημερινότητα και την αυτοκαταστροφή, πασχίζουν να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους.

Madame Web ★½
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)
Σκηνοθεσία: Σ. Τζ. Κλάρκσον
Ερμηνείες: Ντακότα Τζόνσον, Σίντνεϊ Σουίνι

Αλλη μία υπερηρωίδα της Marvel μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Η Ντακότα Τζόνσον υποδύεται την Κασάντρα Γουέμπ, μια τραυματιοφορέα με… μαντικές ικανότητες. που θα ενώσει τη μοίρα της με αυτή τριών νεαρών κοριτσιών, τις οποίες αναλαμβάνει να σώσει από θανάσιμο κίνδυνο. Προβλέψιμη και κλισέ μέχρι ανίας, είναι αμφίβολο εάν θα συγκινήσει ακόμη και τους πιο φανατικούς του είδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT