Οι 13 «μνηστήρες» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ο νέος οργανισμός

Οι 13 «μνηστήρες» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ο νέος οργανισμός

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. […] Δουλεύουμε γι’ αυτό βάζοντας διάθεση, μυαλό, καρδιά», είχε πει σε συνέντευξή του ο εκλιπών γενικός διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή πριν από ένα χρόνο. Εκτοτε η θέση του παραμένει ορφανή και καλύπτεται από αναπληρωτή, αλλά όπως λέει στην «Κ» ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) της ΕΒΕ, «πλησιάζει ο καιρός που η Βιβλιοθήκη θα κάνει το επόμενο βήμα της μπροστά». Tην προσεχή εβδομάδα θα αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας των 13 υποψηφίων για τη θέση, και στη συνέχεια θα κληθούν οι προκριθέντες για συνέντευξη.

Είκοσι οκτώ ήταν οι αρχικοί υποψήφιοι, τρεις αποκλείστηκαν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής και άλλοι λόγω ελλείψεως τυπικών προσόντων, όπως αναφέρει ο κ. Ζουμπουλάκης. Διευκρινίζει ότι η προκήρυξη ορίζει αναλυτικά τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση, όπως πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, κ.λπ. και οι υποψήφιοι θα μοριοδοτηθούν και θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τρία μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, ένας εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ που προεδρεύει στην επιτροπή. Βάσει των αποτελεσμάτων, συντάσσεται η τελική κατάταξη των υποψηφίων κατά φθίνουσα αξιολογική σειρά. Ο πίνακας υποβάλλεται στο υπουργείο Παιδείας, και ο υπουργός δικαιούται να επιλέξει έναν υποψήφιο μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων της κατάταξης.

«Λογαριάζω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου, και θα ήταν ευχής έργο ο νέος διευθυντής να έρθει μαζί με την έγκριση του οργανισμού του φορέα», μας λέει ο κ. Ζουμπουλάκης. Προσθέτει επίσης ότι έχει υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας το σχέδιο του οργανισμού της ΕΒΕ, που προβλέπει 286 οργανικές θέσεις και την πλήρη διάρθρωση των διευθύνσεων και των επιμέρους τμημάτων. Το 2009 η πολιτεία είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνούσε να ρυθμίσει έως το 2015 τη διοικητική δομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ορίζοντας και στελεχώνοντας τις οργανικές μονάδες και τις αρμοδιότητές τους, αλλά η ΕΒΕ λειτουργεί σήμερα με αναπληρωτές προϊσταμένους. «Ο οργανισμός, λοιπόν, αποτελεί μια απαραίτητη “προίκα” στη νέα γενική διεύθυνση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα οργανωτικό και διοικητικό χάος. Ομως ελπίζω βάσει των συζητήσεων που κάνω με το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν θα αργήσει η οριστική λύση», τονίζει ο ίδιος.

Ωστόσο πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου σχολιάζουν ότι κάποια από τα προβλήματα της ΕΒΕ θα μπορούσαν να έχουν λυθεί και χωρίς την ύπαρξη του οργανισμού, αναφέρουμε στον κ. Ζουμπουλάκη. «Γενικώς δεν απαντώ σε σχόλια και κρίσεις που ανήκουν στην επικράτεια του φθόνου», σχολιάζει. «Η ΕΒΕ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικά επιτεύγματα, και έπονται περισσότερα και σημαντικότερα».

Οσον αφορά το πρόσφατο ζήτημα φθορών στο Βαλλιάνειο Μέγαρο, τα νέα είναι θετικά. «Με την αρωγή του ΥΠΠΟ έχουν γίνει βήματα και είμαστε στο επίπεδο των τεχνικών ελέγχων και μελετών για να διαπιστωθούν οι φθορές», διαβεβαιώνει ο κ. Ζουμπουλάκης. «Γίνονται τακτικές συναντήσεις μεταξύ της ΕΒΕ, της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων του ΥΠΠΟ και προγραμματίζεται η αποκατάσταση σε διάφορες φάσεις: μια μεσοπρόθεσμη λύση για την υπάρχουσα ζημιά, και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ολική αποκατάσταση και συντήρηση του κτιρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT