Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι

Παλιά δόξα του σινεμά, η Κλάρα Μπόου αναδύθηκε αναπάντεχα στην προθήκη της επικαιρότητας μετά την αναγγελία ενός νέου τραγουδιού της Τέιλορ Σουίφτ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιά δόξα του σινεμά, η Κλάρα Μπόου αναδύθηκε αναπάντεχα στην προθήκη της επικαιρότητας μετά την αναγγελία ενός νέου τραγουδιού της Τέιλορ Σουίφτ. Το τραγούδι λέγεται «Κλάρα Μπόου» και οι χιλιάδες νέοι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ ανά τον κόσμο αναρωτήθηκαν πιθανότατα ποια μπορεί να είναι η Κλάρα Μπόου. Βέβαια, ακόμη και αρκετοί παλαιότεροι έχουν ξεχάσει τη λάμψη αυτής της σταρ, που τη δεκαετία του 1920 ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα του Χόλιγουντ. 

Μας έκανε αυτό το δώρο η Τέιλορ Σουίφτ και ανεξάρτητα από τι θα λέει το νέο τραγούδι της, έκανε αυτό το άλμα προς την ιστορία του σινεμά και των μεγάλων αστέρων της οθόνης, τόσο μεγάλων που η δική μας εποχή δεν μπορεί να διανοηθεί τη λάμψη τους. Ειδικά η Κλάρα Μπόου ήταν ίνδαλμα. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς σήμερα, γιατί η Μπόου δεν ήταν κινηματογραφική καλλονή όσο άλλες σταρ του 1925, αλλά ήταν μια θαυμαστή κατασκευή του σταρ σίστεμ της εποχής. Ωστόσο, ας μην την αδικούμε… Μπορεί κανείς να δει τις βωβές ταινίες της και να διαπιστώσει ότι εκείνο το νέο, τότε, πρόσωπο του Χόλιγουντ είχε κάτι εντελώς δικό του, κάτι εξαιρετικά χαριτωμένο και ελκυστικό. Η Κλάρα Μπόου ενσάρκωνε το μοντέρνο κορίτσι, που ήταν τόσο λαϊκό ίνδαλμα όσο και άπιαστο όνειρο. Αυτό που ονόμασε η ποπ κουλτούρα «σεξ απίλ», η δεκαετία του ’20 το ονόμασε «It», αυτό το κάτι, το «νακ» που έλεγαν αργότερα. «It» ήταν η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της Κλάρα Μπόου, ταινία του 1927, όπου έλαμψε σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας που έστελνε κύματα ερωτισμού. Η Κλάρα Μπόου, με τα κοντά μαλλιά, τα κλος καπέλα, τις κοντές φούστες, όπως όλες οι «φλάπερ» του 1925-1928, είχε τα χείλια καρδιά, τα ζωγραφισμένα σαν κλωστή φρύδια και τη σωστή κουκλίστικη αναλογία. 

Εκανε το μεγάλο «μπαμ», αυτή, ένα λαϊκό κορίτσι γεννημένο λίγο μετά το 1900, που στη ζωή του όμως δεν έμελε να ευτυχήσει. Με πολλά ψυχολογικά θέματα, με ροπή στο αλκοόλ, με την αγωνία να σταθεί ο πραγματικός εαυτός της δίπλα στην κατασκευασμένη εικόνα της, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τη δεκαετία του 1930, όταν είχε ήδη γυρίσει μερικές ομιλούσες ταινίες με μέτρια επιτυχία. Πέθανε το 1965 σε ηλικία μόλις 60 ετών, ξεχασμένη και απομονωμένη, όταν ο κόσμος είχε αλλάξει εντελώς και οι σταρ του βωβού ήταν μονάχα νοσταλγικό θέμα για αφιερώματα στα περιοδικά.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τέσσερις εποχές

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι-1
(Φωτογραφία: FREDERICK BROSEN)

Στο Μουσείο της Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μία από τις τρέχουσες εκθέσεις είναι αφιερωμένη στις υδατογραφίες του Φρέντερικ Μπρόουζεν. Παρατηρητής των αλλαγών στην ιστορία της πόλης και στα χρώματα της φύσης, ο Μπρόουζεν είναι γνωστός ως ένας κλασικός τοπιογράφος που αγαπά τη Νέα Υόρκη. Στην έκθεση, παρουσιάζει όψεις του Σέντραλ Παρκ με τα διαφορετικά του πρόσωπα στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών, που στη Νέα Υόρκη τις νιώθει κανείς σε όλη τους την ομορφιά. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Θέατρο από τις 6.30 μ.μ.

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι-2
(Φωτογραφία: TOM JAMIESON/THE NEW YORK TIMES)

Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στεγασμένο στο μπρουταλιστικό κτίριο της Southbank (φωτ.), εγκαινίασε πειραματικά νέα ώρα έναρξης παραστάσεων στις 6.30 μ.μ. (αντί του καθιερωμένου 7.30 μ.μ.). Είναι μια δοκιμή, που έως σήμερα έχει θετική ανταπόκριση, με σκοπό η μετακίνηση της ώρας έναρξης να γίνει μόνιμη. Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας αποφάσισε αυτή την αλλαγή μετά την παρατηρούμενη μεταβολή στον τρόπο ζωής μεγάλης μερίδας πολιτών ύστερα από την πρώτη πανδημία του κορωνοϊού. 

ΕΛΣΙΝΚΙ
Μουσείο Αρχιτεκτονικής

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι-3
(Φωτογραφία: SAMI SAASTAMOINEN)

Ενα νέο μουσείο θα γεννηθεί στο Ελσίνκι. Το δημοτικό συμβούλιο της φινλανδικής πρωτεύουσας ενέκρινε την προικοδότηση με 60 εκατ. ευρώ του ιδρύματος που θα αναλάβει την ανέγερση του νέου Εθνικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής και Ντιζάιν. Το φινλανδικό κράτος θα συνδράμει με περαιτέρω επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ από ιδιώτες χορηγούς. Τον Απρίλιο του 2024 θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο κτίριο, το οποίο θα ανεγερθεί στο νότιο τμήμα του λιμένα του Ελσίνκι.

ΣΙΚΑΓΟ
Ενίσχυση 25 εκατ. δολαρίων

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι-4
(Φωτογραφία: CHARLES G. YOUNG)

Το περίφημο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου δέχθηκε μια γενναιόδωρη χορηγία ύψους 25 εκατ. δολαρίων από την οικογένεια Μπάκσμπαουμ. Σκοπός της δωρεάς είναι η δημιουργία του Κέντρου Φωτογραφίας Μπάκσμπαουμ. Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τον απώτερο σκοπό του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου να διευρύνει τις λειτουργίες του και την επικοινωνία με το κοινό του. Το νέο Κέντρο θα στεγάσει τις συλλογές φωτογραφίες και πολυμέσων που ήδη διαθέτει το Ινστιτούτο.

ΝΙΟΥ ΧΕΪΒΕΝ
Μουνκ και Κίρχνερ

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνει και πάλι-5
(Φωτογραφία: COLLECTION OF N. BLITZ, JR., AND CATH. WOODARD)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η σύγκριση και η αντιπαράθεση δύο κορυφαίων μορφών της ευρωπαϊκής τέχνης, του Νορβηγού Εντβαρντ Μουνκ (1863-1944) και του Γερμανού Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ (1880-1938). Αυτό συμβαίνει στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου του Γέιλ, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, όπου η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Iουνίου. Και οι δύο βίωσαν τη μετάβαση από τον 19ο στον 20ό αιώνα και, κυρίως, μετά το 1910, εκπροσώπησαν με διακριτό τρόπο το κλίμα της εποχής τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT