Τόμας Χάρντυ στα ελληνικά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά (από την Τόνια Κοβαλένκο, επιμ. Ελευθερία Κοψιδά) είναι το κλασικό, πολυσέλιδο (578 σ.), βικτωριανό μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντυ «Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Χάρντυ μάς δίνει μια τοιχογραφία του αγροτικού Ουέσεξ της Αγγλίας, τόπος μυθολογημένος από τον ίδιο σε πολλά βιβλία του. Γύρω από πλήθος χαρακτήρων με κεντρικό άξονα την Μπαθσίμπα Εβερντιν και τον Γκάμπριελ Οουκ, ο Χάρντυ εξυφαίνει μια πινακοθήκη και έναν λεπτομερέστατο καμβά της καθημερινότητας και του αξιακού κώδικα της εποχής. Το βιβλίο γυρίστηκε ταινία το 1967 και το 2015.
Ν. Β.

Ενα κόμικ για το κλίμα

Με χιούμορ, ωραία εικονογράφηση και γαλλική φινέτσα, οι εκδόσεις Κριτική κυκλοφορούν το graphic novel «Ενας κόσμος χωρίς τέλος» των Ζαν Μαρκ Ζανκοβισί και Κριστόφ Μπλεν, σε μετάφραση της Φωτεινής Βλαχοπούλου και επιμέλεια του Γιάννη Ζηρίνη. Ο γνωστός Γάλλος κομίστας Μπλάι εικονογραφεί τη συζήτησή του με τον ειδικό στην κλιματική αλλαγή Ζανκοβισί, στην οποία αναλύουν την εξάρτηση του ανθρώπου από τα ορυκτά καύσιμα, τις επιπτώσεις που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο οικοσύστημα, σκέφτονται λύσεις και αγανακτούν με την οικειοποίηση της οικολογίας από εταιρείες. Τα καρέ του Μπλάι είναι πιο ελεύθερα αλλά και οργανωμένα στις σελίδες, οι μονοχρωμίες όπου εμφανίζονται συμβολίζουν κάτι από το παρελθόν ή τονίζουν το παρόν, ακόμη και οι πιο δύσκολες έννοιες γίνονται κατανοητές χάρη στο πενάκι του εικονογράφου. Ο τόμος τυπώθηκε σε χαρτί ελεγχόμενης καλλιέργειας δέντρων.
Σ. Ι.

Το status γίνεται βιβλίο

Πριν από τον πρόλογο του βιβλίου διαβάζουμε τη σημασία του status: η θέση ενός ατόμου σε σχέση με κάποιον άλλον, υψηλή κοινωνική θέση, το κύρος. Στο βιβλίο «The Status Game» των εκδόσεων Παπαδόπουλος, ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γουίλ Στορ αναλύει τη σχέση του status με την κοινωνική αποδοχή του ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η απόκτηση κύρους είναι μια ανθρώπινη ανάγκη, την οποία όταν κερδίζουμε νιώθουμε ότι η ζωή μας απέκτησε νόημα και σκοπό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT