«Θα ήθελα να κάνω μια παράσταση για τα πιο σημαντικά πράγματα: την αρετή και την τιμή. Μια ιστορία για έναν ηγέτη, για έναν άνθρωπο αρκετά δυνατό ώστε να δεχθεί την τιμωρία για τις αμαρτίες του: εξορία και φτώχεια έως το τέλος της ζωής του. Ο Οιδίπους τιμωρεί τον εαυτό του για το έγκλημά του. Είναι σχεδόν απίθανο να βρεις τέτοιο πρόσωπο στις μέρες μας. Τα πάντα εγκρίνονται και επιτρέπονται. Είναι καιρός να θυμίσουμε τις έννοιες της αρετής και της τιμής», έλεγε ο φημισμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Ρίμας Τούμινας, στην «Κ» το 2016.
Υστερα από πρόσκληση του τότε διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, ο Τούμινας, ως διευθυντής του ρωσικού θεάτρου Βαχτάνγκοφ ετοίμαζε την παράσταση Οιδίποδας Τύραννος για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παίρνοντας το ρίσκο να τοποθετήσει στη σκηνή Ελληνες και Ρώσους ηθοποιούς. «Ενας από τους βασικούς προορισμούς του θεάτρου είναι να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παίρνουμε ρίσκα», είχε πει τότε.
Ο Ρίμας Τούμινας που έφυγε από τη ζωή χθες, 6 Μαρτίου, σε ηλικία 72 ετών, είχε ανεβάσει ακόμη μια παράσταση στην Ελλάδα, τον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ, το 2012 στο θέατρο Μπάντμιγκτον. Από το 2007 είχε αναλάβει τη διεύθυνση του θεάτρου Βαχτάνγκοφ, το οποίο είναι συνυφασμένο με την θεατρική πρωτοπορία, ανεβάζοντας έργα Τσέχωφ, Πούσκιν, Μπέρνχαρντ αλλά και Σοφοκλή.
Γεννήθηκε στη Λιθουανία, έκανε σπουδές θεάτρου και εργάστηκε ως σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας, πριν ιδρύσει το δικό του θέατρο στο Βίλνιους το 1999 και προτού μεταπηδήσει στη Μόσχα έπειτα από οχτώ χρόνια.
Οταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Τούμινας ανακοίνωσε την παραίτησή του από το θέατρο Βαχτάνγκοφ και την επιστροφή του στο Βίλνιους. Με την πράξη του υπενθύμισε τις έννοιες της αρετής και της τιμής που θεωρούσε ότι είχαν ξεχαστεί από τον κόσμο.