Το μωσαϊκό της Αυστραλίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γιούμνα Κασάμπ είναι μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική φωνή από την Αυστραλία, μεγαλωμένη στο Δυτικό Σίδνεϊ. Με σπουδές ιατρικής και εξειδίκευση στη νευροεπιστήμη, η Κασάμπ είναι η συγγραφέας του 230 σελίδων μυθιστορήματος «Αυστραλία», που κυκλοφόρησε σε μετάφραση Μαριάννας Αβούρη από τις εκδόσεις Βακχικόν. Είναι ένα μωσαϊκό της καθημερινότητας αλλά και ένας τρόπος να μιλήσεις διαφορετικά για την Αυστραλία. Η Γιούμνα Κασάμπ αντλεί εν πολλοίς από τις δικές της εμπειρίες καθώς και της λιβανέζικης κοινότητας της Αυστραλίας. Οι εκδόσεις Βακχικόν εκδίδουν σταθερά ενδιαφέρουσες φωνές της παγκόσμιας σύγχρονης λογοτεχνίας.
Ν. Β.

Αυτόπτης μάρτυρας

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο «Στον αστερισμό του εθνικισμού: Αλβανία και Ελλάδα στη μετα-Χότζα εποχή» του δημοσιογράφου της «Κ» Σταύρου Τζίμα. Πρόκειται για μια προσωπική μαρτυρία που καταθέτει ο συγγραφέας και έμπειρος δημοσιογράφος, ένα εκτενές ρεπορτάζ, όπως επισημαίνει ο ίδιος, για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομμουνιστική Αλβανία· η πτώση του καθεστώτος Χότζα, η υπόθεση των πυραμίδων, οι φορές που η Ελλάδα και η Αλβανία έφτασαν στα πρόθυρα της σύγκρουσης, μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών και την ανάλυση των γεγονότων.
Σ. Ι.

Γκράφικ νόβελ για το ’36

Πρώτα ήταν οι «Ομηροι του Γκαίρλιτς». Επειτα το «1922: Το τέλος ενός ονείρου» και το «1923: Εχθρική πατρίδα». Τον ενδιαφέρει τον Θανάση Πέτρου ο Μεσοπόλεμος και σε αυτόν επιστρέφει με το νέο του γκράφικ νόβελ, «1936: Ετοιμόρροπη δημοκρατία» των εκδόσεων Ικαρος. Ο κεντρικός ήρωας, Γιώργης Αμπατζής, φυλακίζεται για ένα έγκλημα τιμής και όταν αποφυλακίζεται, ο δρόμος τον βγάζει στη Θεσσαλονίκη και στην αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης των απεργών τον Μάιο του 1936 από την τότε κυβέρνηση Μεταξά. Η αφήγηση είναι ακριβής και αισθητικά άρτια, ενώ συνοδεύεται από κατατοπιστικό επίλογο και βιβλιογραφία.
Ν. Ζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT