Αλήθεια είναι ότι το animation είναι ένα από τα πιο ανερχόμενα και δημοφιλή κινηματογραφικά είδη παγκοσμίως. Είτε πρόκειται για κινούμενα σχέδια που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά –και σημειώνουν σταθερά υψηλότατες επιδόσεις στο box office– είτε αντίστοιχα για ενηλίκους, μιλάμε για ένα ολόκληρο σύμπαν ταινιών με δικούς του κώδικες, τεχνικές και γοητεία.
Τι θέση έχει όμως σε όλα αυτά το ελληνικό animation; Μια ένδειξη φιλοδοξούν να μας δώσουν τα βραβεία «Stratos» –προς τιμήν του σπουδαίου Ελληνα animator Στράτου Στασινού– τα οποία θα απονεμηθούν απόψε από την Ελληνική Ενωση Κινουμένων Σχεδίων (ΑΣΙΦΑ Ελλάς).
«Τα βραβεία αυτά είναι για εμάς τα σημαντικότερα στον χώρο του ελληνικού κινουμένου σχεδίου. Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, αλλά την τελευταία (τουλάχιστον) δεκαετία το εγχώριο animation ανεβαίνει διαρκώς.
Ταλέντο και διάθεση υπάρχουν πολύ και αυτό που προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε είναι οι οικονομικοί πόροι. Ομως, γίνονται ήδη πολύ αξιόλογες ταινίες, σαν αυτές που θα διακριθούν απόψε», μας λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ, Κωνσταντίνος Κακαρούντας.
Ανάμεσα στις κατηγορίες των βραβεύσεων είναι αυτές για την καλύτερη ταινία animation, την καλύτερη φοιτητική, αλλά και την κορυφαία σειρά. Εκείνα, βέβαια, που γνωρίζουν λιγότερος κόσμος είναι οι άπειρες εργατοώρες και το κόστος που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα άρτιο φιλμ κινουμένων σχεδίων.
Εξωστρέφεια
«Είναι σίγουρα δύσκολο, όμως, αυτή είναι και η δική μου στρατηγική: με ενδιαφέρει η εξωστρέφεια και η παραγωγή· όχι απλώς να κάνουμε μια ταινία μικρού μήκους και τέλος, αλλά να αντεπεξέλθουμε στη διεθνή αγορά. Ως παραγωγός και ο ίδιος, στοχεύω στο άνοιγμα των Ελλήνων animator και παραγωγών στο εξωτερικό, καθώς και στην προσέλκυση ξένων αντίστοιχων στη χώρας μας, κάτι το οποίο δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας. Δεν χρειαζόμαστε άλλη γκρίνια και μιζέρια, ας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε», υπογραμμίζει ο κ. Κακαρούντας.
Ο ρόλος της πολιτείας
Προς την κατεύθυνση της στήριξης του εγχώριου animation φαίνεται να είναι και το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, ως γνωστόν, συνενώνει τις αρμοδιότητες που Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (EKK) και του ΕΚΟΜΕ. Ο καινούργιος οργανισμός προβλέπει ξεχωριστό καθεστώς ενίσχυσης για το κινούμενο σχέδιο (όπως και για τα video games), διευκολύνοντας σε κάποιο βαθμό την ένταξή του στο σύστημα cash rebate.
«Η κατάρτιση του νέου πλαισίου έγινε σε συνεργασία τόσο με το ΕΚΚ όσο και με τον Λεωνίδα Χριστόπουλο (σ.σ. θα είναι πιθανότατα ο επικεφαλής του νέου φορέα), ώστε να μπει ένας ορίζοντας ανάπτυξης για το animation, με στόχο και την προσέλκυση συμπαραγωγών. Φυσικά χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, ώστε να γίνει το πλαίσιο πιο λειτουργικό. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να ενημερώσουμε παραγωγούς και καλλιτέχνες για τις δυνατότητες που υπάρχουν στα διάφορα προγράμματα και να τους παρακινήσουμε να επικοινωνήσουν τις δουλειές τους».
Τα βραβεία της ΑΣΙΦΑ Ελλάς θα απονεμηθούν απόψε στις 6 μ.μ. στην Ελληνοαμερικανική Ενωση.