Home Cinema: Απονομή δικαιoσύνης με… όλους τους τρόπους

Home Cinema: Απονομή δικαιoσύνης με… όλους τους τρόπους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

The Caine Mutiny
Court-Martial ★★★
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν
Ερμηνείες: Κίφερ Σάδερλαντ, Τζέισον Κλαρκ

Από το περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας κατευθείαν στην πλατφόρμα της Cosmote TV έρχεται η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε πριν από τον θάνατό του ο σπουδαίος Γουίλιαμ Φρίντκιν. Εδώ μιλάμε για καθαρό δικαστικό δράμα, το οποίο αν και λαμβάνει χώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στην αίθουσα του ναυτοδικείου, καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή. Ναυτοδικείο, διότι έχουμε… ανταρσία, για την οποία κατηγορείται ένας αξιωματικός ναρκαλιευτικού του αμερικανικού ναυτικού.

Απέναντί του θα βρεθεί ο πολύπειρος καπετάνιος του πλοίου (Κίφερ Σάδερλαντ), ενώ στο πλευρό του έχει έναν πολυμήχανο δικηγόρο (Τζέισον Κλαρκ), που θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σώσει την καριέρα και την υπόληψή του. Ο Φρίντκιν στήνει τη δράση με όρους σχεδόν θεατρικούς, χρησιμοποιώντας δημιουργικά την κάμερα μόνο για να επιστήσει την προσοχή σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες: μια αντίδραση του προσώπου, ένα νευρικό παίξιμο των δαχτύλων.

Home Cinema: Απονομή δικαιoσύνης με… όλους τους τρόπους-1
Ο –σούπερ γυμνασμένος– Τζέικ Τζίλενχαλ τα βάζει με όλους στο «Road House».

Road House ★★★
ΔΡΑΣΗΣ (2024)
Σκηνοθεσία: Νταγκ Λάιμαν
Ερμηνείες: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ντανιέλα Μέλχιορ

Το πολυσυζητημένο φιλμ του Νταγκ Λάιμαν έμεινε τελικά μόνο στην πλατφόρμα του Amazon Prime, παρά την επιθυμία του δημιουργού του να κυκλοφορήσει και στις αίθουσες. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης διασκευάζει εδώ την ομώνυμη ταινία του 1989 με πρωταγωνιστή τον Πάτρικ Σουέζι. Αυτή τη φορά, ο Τζέικ Τζίλενχαλ, πιο γυμνασμένος από ποτέ, αναλαμβάνει τον ρόλο του Ντάλτον, ενός πρώην πρωταθλητή των μεικτών πολεμικών τεχνών, ο οποίος φτάνει σε κάποιο παραλιακό οικισμό της Φλόριντα, προκειμένου να πιάσει δουλειά ως σεκιούριτι σε ένα μπαρ της περιοχής. Το τελευταίο βρίσκεται, ωστόσο, στο στόχαστρο της ντόπιας μαφίας, οπότε σύντομα θα βρεθεί κι εκείνος μπλεγμένος σε έναν κύκλο βίας.

Ο Λάιμαν υιοθετεί ένα κομίστικο στυλ, τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για τη δράση του, φροντίζοντας να μην πάρει υπερβολικά στα σοβαρά τίποτε από τα δύο. Ελαφρώς σκοτεινιασμένος από κάποια έγνοια, ο Ντάλτον καταφτάνει στην μικρή πόλη σαν ήρωας γουέστερν. Το φαινομενικά ειδυλλιακό τοπίο κρύβει μέσα του πολλούς κινδύνους –και κροκόδειλους–, οπότε εκείνος θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει τις ατσάλινες γροθιές του. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο όταν εκεί φτάνει και ένας παράφρονας τραμπούκος (τον υποδύεται ταιριαστά ο επαγγελματίας του UFC, Κόνορ ΜακΓκρέγκορ), ο οποίος θα αρχίσει να δέρνει όποιον βρίσκει μπροστά του. Συνολικά εδώ έχουμε ένα διασκεδαστικό φιλμ, δίχως πολλές απαιτήσεις, αλλά και μερικές εντυπωσιακές σκηνές δράσης, που είναι και το ζητούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT