500 λέξεις με την Εφη Βατανίδου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει. Σπούδασε Νομικά και Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση. Εχει εκδώσει πέντε βιβλία, τα «Χαλάλι σου Helal Olsun» (Novel Books – Ι. Σιδέρης), «Ζωή χωρίς μπούσουλα» (Novel Books – Ι. Σιδέρης), «Ταξείδιον απαράμιλλον» (Αρμός), «Το Μινόρε της σιωπής» (Αρμός) και το πρόσφατο «Αγάπη συν πλην» (Αρμός).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Ο Πολωνός», του Τ. Μ. Κούτσι, «Ξεφυλλίζοντας την Καθημερινή», του Δημήτρη Μαλέση και «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα», της Ερσης Σωτηροπούλου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Δύο φράσεις που ξεχώρισα από το βιβλίο «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα» είναι: «Ο υπερβολικός στοχασμός μπορεί να παραλύσει τη θέληση» και «Τι είναι ο χρόνος; Ο χρόνος είναι ένα τίποτα. Εχουμε τη μνήμη μας. Στη μνήμη δεν υπάρχει χρόνος».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Διάβασα το «Ο έφηβος» του Ντοστογιέφσκι, ένα έργο που ασχολείται με τη σχέση πατέρα – γιου και τον ρόλο του χρήματος σε μια κοινωνία που καταρρίπτει τις παλιές αξίες και ασπάζεται τα ρεύματα του σοσιαλισμού και του μηδενισμού.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Δεν έχει υπάρξει για μένα ιδανική αναγνωστική συνθήκη λόγω των πολλών επαγγελματικών και οικογενειακών απαιτήσεων. Διαβάζω και συγκεντρώνομαι οπουδήποτε, όσο πολύβουο και συνωστισμένο κι αν είναι το περιβάλλον. Μια μέρα χωρίς ανάγνωση είναι μια μέρα χαμένη για μένα.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Οχι, δεν θα το έλεγα. Πάντα προσέχω τι θα διαλέξω από το ράφι του βιβλιοπωλείου. Τα βιβλία που αγοράζω είναι συνήθως προϊόν έρευνας.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το βιβλίο που άρχισα να διαβάζω είναι το «Απειρόγωνο» του Κόλουμ ΜακΝαν, ένα δυνατό έργο που μιλάει για την αληθινή φιλία ανάμεσα σε έναν Παλαιστίνιο και έναν Ισραηλινό, δυο τραγικούς πατέρες που ζουν σε έναν καταραμένο τόπο συγκρούσεων.

Πώς προέκυψε ο τίτλος «Αγάπη συν πλην» και ποια η σημασία του;

Περιγράφει τα σπαρακτικά στοιχεία που περικλείει η αγάπη σαν ανθρώπινο επίτευγμα και κατάσταση. Στα «συν» περιλαμβάνεται η εξύψωση πάνω από τα γήινα, η απόδραση από τον εαυτό σου και τη συμβατική πλευρά του, ενώ στα «μείον» συγκαταλέγονται η καταστροφική δύναμη της απόρριψης από τον άλλο, η εγκατάλειψη, ο εκούσιος θάνατος. Μέσα από τις ιστορίες, η ευδαιμονία αλλά και η τραγικότητα της αγάπης ξεδιπλώνονται και αποκαλύπτουν τα απόκρυφά τους.

Τι παρατηρούν τα σομόν γοβάκια στο ταξίδι τους μέσα στον χρόνο;

Βλέπουν τις εποχές να αλλάζουν, το ιστορικό πλαίσιο να διαφοροποιείται, βλέπουν γυναίκες που περπατούν με σθένος φορώντας τα, κάποιες θα πεθάνουν, άλλες θα επιβιώσουν, ο χρόνος θα γίνει τελικά ο μεγάλος νικητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT