Η διαδρομή της Α. Μέρκελ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απομνημονεύματα της Αγκελα Μέρκελ «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021» θα κυκλοφορήσουν στις 26 Νοεμβρίου στη Γερμανία και ταυτόχρονα και στην Ελλάδα από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Εμης Βαϊκούση. Η έκδοση του βιβλίου αναμένεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Στο βιβλίο που συνέγραψε με την Μπεάτε Μπάουμαν, την επί σειράν ετών πολιτική της σύμβουλο, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας διηγείται τα γεγονότα που έζησε, από τα παιδικά της χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και την πτώση του Τείχους το 1989 μέχρι την άνοδό της στην εξουσία και τον χειρισμό κρίσιμων διεθνών θεμάτων. Η έκδοση πλαισιώνεται με φωτογραφικό υλικό.

Για τη μαγεία της Αλκης Ζέη

Το αγαπημένο παιδικό βιβλίο της Αλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» (εκδ. Μεταίχμιο) θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά σε νέα μετάφραση από την Κάρεν Εμεριχ (28 Μαΐου) με τίτλο «The wildcat behind glass». Ηδη έλαβε μια πολύ θερμή κριτική στην εφημερίδα New York Times, η οποία διέκρινε τα κοινά σημεία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες είτε στην Ελλάδα του 1936 είτε στην Αμερική του 2024. Οι καταστροφές δεν έρχονται σαν ένα κύμα, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά σαν μια παλίρροια, σταδιακά. Οταν οι «κακοί» μπαίνουν στο σπίτι, η «μαγεία» τελειώνει.
Σ. Ι.

Οι πολλές μορφές της βίας

Χωρισμένος και ανικανοποίητος από τη δουλειά του ως καθηγητή πανεπιστημίου στο Κέιπ Τάουν, ο Ντέιβιντ Λούρι χάνει όσα έχει εξαιτίας της χειριστικής σχέσης που συνάπτει με μια ευάλωτη φοιτήτριά του. Στο αγρόκτημα της κόρης του, όπου καταφεύγει, η σκληρή πραγματικότητα εισβάλλει με τη μορφή ενός ακραία βίαιου περιστατικού. Ο Λούρι αδυνατεί να κατανοήσει τον ταραγμένο κόσμο που αναδύεται στη Νότια Αφρική μετά την πτώση του απαρτχάιντ και ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κουτσί γίνεται το 1999 με την «Ατίμωση» (εκδ. Διόπτρα, μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου) ο πρώτος συγγραφέας που κερδίζει δύο φορές το Μπούκερ.
Ν. Ζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT