Εργα του Πικάσο στο Μουσείο Ελεύθερνας

Εργα του Πικάσο στο Μουσείο Ελεύθερνας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 62 έργα του Πικάσο, όπως λιθογραφίες, χαρακτικά, κεραμικά κ.ά., θα περιλαμβάνει η έκθεση «Ο Πικάσο στην Κρήτη: η χαρά της ζωής», που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ρεθύμνου στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας (από τις 5 Ιουλίου) και πήρε χθες το πράσινο φως του ΚΑΣ. Τα έργα, τα οποία ανήκουν στην κόρη του Πικάσο, Παλόμα, αποτυπώνουν το υποφωτισμένο ενδιαφέρον του Ισπανού καλλιτέχνη για τα έργα και τους μύθους της αρχαιότητας και ιδιαίτερα της Κρήτης, και θα παρουσιαστούν χωρισμένα σε ενότητες με θέματα όπως ο Μινώταυρος, οι απεικονίσεις ζώων, ο χορός κ.ά. Κοινό νήμα τους είναι το ζωικό στοιχείο, το στοιχείο της φύσης και η «χαρά της ζωής», ενώ θα υπάρχουν και έργα αφιερωμένα στον προσφάτως εκλιπόντα γιο του ζωγράφου, Κλοντ Πικάσο, που είχε αγαπήσει την Ελλάδα και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Αιγαίο.

Οι δημιουργίες του Πικάσο θα συνομιλούν με έργα της αρχαιότητας από το Μουσείο Ελεύθερνας, φανερώνοντας κοινά θέματα. Θα παρουσιαστεί επίσης ένας μαρμάρινος κορμός με κεφάλι Μινωταύρου, αντίγραφο ελληνικού πρωτοτύπου των μέσων του 5ου αι. π.Χ., από τα Μουσεία του Βατικανού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα χαρακτικό με τίτλο «Τυφλός Μινώταυρος που οδηγείται από μικρό κορίτσι», το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη ενδέχεται να παραπέμπει στην Παλόμα Πικάσο ή στην Αριάδνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT