Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου
τα-200-χρόνια-της-εθνικής-πινακοθήκης-το-563032627

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου

Νίκος Βατόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Αν σκεφτούμε το έτος 1824 στη χώρα μας, ας συνυπολογίσουμε ότι εκείνη τη χρονιά εγκαινιάστηκε η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Η Νάσιοναλ Γκάλερι, όπως όλοι την αποκαλούν, είναι σταθερός θεσμός της βρετανικής ζωής έκτοτε και ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Λονδίνου. Φέτος, η επέτειος των 200 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Πινακοθήκης προκαλεί αισθήματα περηφάνιας και ανασύνταξης για το μέλλον.

Η Νάσιοναλ Γκάλερι, με το σλόγκαν «200», έχει οργανώσει μια εξωστρεφή εκστρατεία προβολής του γεγονότος, που συνδέεται όχι μόνο με την ευρωπαϊκή σκηνή της τέχνης αλλά και με την οικονομία, τον τουρισμό, την αγορά της γνώσης και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η Νάσιοναλ Γκάλερι, με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της, διαρκώς εκσυγχρονίζεται και αναπτύσσεται.

Oι επετειακές εκδηλώσεις για φέτος ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες με μια εντυπωσιακή φωτισμένη Τραφάλγκαρ Σκουέρ, και θα ξετυλιχτούν σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάχυση της τέχνης από τη Νάσιοναλ Γκάλερι σε μουσεία άλλων πόλεων.

Είναι ένα ειδικό επετειακό πρόγραμμα που αναπτύσσεται ως συνεργασία με 12 από τα πιο δημοφιλή μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μορφή δανείων. Τα έργα που δανείζονται για τη διάρκεια του επετειακού έτους είναι από τα κορυφαία των συλλογών της Νάσιοναλ Γκάλερι όπως έργα του Κόνσταμπλ, του Τέρνερ, του Μονέ, που ταξίδεψαν αντιστοίχως στο Μπρίστολ, στο Νιούκαστλ και στο Γιορκ.

Μερικά άλλα έργα, όπως το αριστούργημα του Μποτιτσέλι «Αφροδίτη και Αρης», ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους (το συγκεκριμένο θα εκτίθεται ώς τις 10 Σεπτεμβρίου στο μουσείο Φιτζγουίλιαμ του Κέμπριτζ).

Κάθε μουσείο της περιφέρειας που υποδέχεται ένα έργο της Νάσιοναλ Γκάλερι οργανώνει με τη σειρά του εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για το δικό του κοινό. Ενα άλλο πρόγραμμα (Art Road Trip) δημιουργεί 200 εργαστήρια σε διάφορα σημεία της βρετανικής επικράτειας που δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλα μουσεία.

Ανάμεσα σε άλλα, θα υπάρχει και το καλοκαιρινό φεστιβάλ στην Τραφάλγκαρ, που θα προορίζεται αποκλειστικά σε παιδιά και θα είναι δωρεάν, με σκοπό να τα εξοικειώσει με την τέχνη και τους θησαυρούς της Νάσιοναλ Γκάλερι.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ
Γκιόργκι Γκιγκασβίλι

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου-1
[KELLY DE GEER]

Ο ανερχόμενος Γεωργιανός πιανίστας Γκιόργκι Γκιγκασβίλι είναι ένας από τους διεθνείς αστέρες της κλασικής μουσικής. Το ρεσιτάλ που δίνει σήμερα στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου είναι η επιβεβαίωση μιας πο-
ρείας στον εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό στίβο των σολίστ. 
Θα παίξει Σοπέν, Σοστακόβιτς, Σκριάμπιν, ένα απάνθισμα του ρεπερτορίου του. Ο Γκιγκασβίλι είναι μουσικός που ξεκίνησε από την Τιφλίδα και συνεχίζει διεθνώς. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Φωτογραφικός θησαυρός

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου-2
[UBS ART COLLECTION]

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον δέχθηκε δωρεά 166 ιστορικών φωτογραφιών από τη συλλογή τέχνης της UBS. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δωρεά σε μουσείο εκ μέρους της UBS. Η συλλογή των φωτογραφιών αυτών από τον 19ο και τον 20ό αιώνα συγκροτήθηκε από τον Τζον Σαρκόφσκι, πρώην διευθυντή του Τμήματος Φωτογραφίας στο ΜοMA της Νέας Υόρκης. Η Εθνική Πινακοθήκη εμπλουτίζει με τη δωρεά αυτή τις ιστορικές φωτογραφικές συλλογές της. 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Ξαναχτίζοντας την ιστορία

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου-3
[JULIA KOZICS]

Στη Βουδαπέστη είναι σε εξέλιξη εθνικό πρόγραμμα ανακατασκευής αρχιτεκτονικών θησαυρών που χάθηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Είναι μια διεθνής τάση, που ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις. Στο Κάστρο της Βούδας, αξιοθέατο αποτελεί πλέον το νεόκτιστο βασιλικό περίπτερο, που είναι πιστή ανακατασκευή του κτιρίου του 1901 που είχε καταστραφεί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ
Βελάσκεθ

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου-4
[THE FRICK COLLECTION]

Το μουσείο Γκουλμπενκιάν στη Λισσαβώνα συνεχίζει τον θεσμό δανεισμού και έκθεσης ενός έργου κάθε φορά από ένα μεγάλο μουσείο του κόσμου. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζει ένα έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ που ανήκει στις συλλογές του κορυφαίου αμερικανικού μουσείου The Frick Collection της Νέας Υόρκης. Είναι το πορτρέτο του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου Δ΄ με στρατιωτική περιβολή, φιλοτεχνημένο το 1644. Ο Βελάσκεθ ήταν αυλικός ζωγράφος. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μάθιου Χάνσελ

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου-5
[RODOLPHE JANSSEN]

Η έκθεση νέων έργων του Αμερικανού εικαστικού Μάθιου Χάνσελ στην γκαλερί Rodolphe Janssen των Βρυξελλών (έως 13 Ιουλίου) μας φέρνει σε επαφή με το υβριδικό ιδίωμα του καλλιτέχνη. Αντλώντας από μια μακρά παράδοση της δυτικής τέχνης, διατηρώντας τον καμβά συνθέσεων της θρησκευτικής ζωγραφικής, εμπνεόμενος από την παράδοση της νεκράς φύσης, ο Χάνσελ προχωράει σε σουρεαλιστικές επαναγραφές 
θεμάτων και μοτίβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT