Οι Μιλανέζοι έχασαν τον ύπνο τους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει η ηχορρύπανση γεύση στρατσιατέλα; Είναι πολύ σοβαρό, όσο αστείο κι αν ακούγεται, ότι το ιταλικό παγωτό και η πίτσα, μεταξύ άλλων σνακ, μπαίνουν στο στόχαστρο των Aρχών του Μιλάνου. Mε τη λογική, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα από τον αντιδήμαρχο δημόσιας ασφάλειας Μάρκο Γκρανέλι, ότι στα σημεία πώλησής τους σε δημοφιλείς γειτονιές νυχτερινής διασκέδασης συγκεντρώνεται κόσμος τις πρώτες πρωινές ώρες και ο ύπνος των κατοίκων γίνεται μαρτύριο.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής της ιταλικής πόλης είναι επίσης τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν τους εξωτερικούς χώρους από τις 12.30 π.μ. τις καθημερινές και από τη 1.30 π.μ. τα Σαββατοκύριακα. Να δούμε αν θα ισχύσει… Στα παράθυρα των ιταλικών δελτίων ειδήσεων παρελαύνουν ιδιοκτήτες κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκπρόσωποι ενώσεων λιανοπωλητών, όσοι πλήττονται από τα συγκεκριμένα μέτρα. Ζήσαμε κι εμείς στο παρελθόν αντίστοιχες καταστάσεις και θυμόμαστε την κατάληξη του «νόμου Παπαθεμελή».

Το ζήτημα της ηχορρύπανσης στον αστικό ιστό, ωστόσο, αφορά πολύ κόσμο. Είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα όσες παράλληλα ζουν στους ρυθμούς του υπερτουρισμού. Η Αθήνα ανήκει σε αυτές. Στις περιοχές του κέντρου, κάτοικοι υποφέρουν από τη φασαρία, τη μουσική, τους ανυπάκουους επιχειρηματίες, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται όσα αναφέρουν οι άδειες των καταστημάτων. Και να μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη με καλό καιρό πολλούς μήνες τον χρόνο, οπότε τα τραπεζάκια βρίσκονται έξω από τα καταστήματα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Τα αμφιλεγόμενα και αρκετά τραβηγμένα μέτρα, όπως η απαγόρευση του παγωτού στο Μιλάνο μετά τα μεσάνυχτα, έρχονται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των αρχών να διασφαλίσουν ένα μίνιμουμ ηρεμίας στην καθημερινότητα των κατοίκων. Οχι επειδή δεν μπορούν, αλλά επειδή δεν θέλουν να θέσουν όρια και κανόνες, δεν επιθυμούν να γίνουν δυσάρεστοι κάνοντας ελέγχους και επιβάλλοντας πρόστιμα. Ετσι, έρχεται μια στιγμή που οι κάτοικοι απλώς δεν αντέχουν άλλο και οι αποφάσεις των αρχών λαμβάνονται με σύμβουλο τον πανικό, και διαρκούν όσο μια μπάλα παγωτό σε χωνάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT