Η «Κ» στο 77ο Φεστιβάλ Καννών: Πολιτική κίνηση μέσω Γκοτιέ

Η «Κ» στο 77ο Φεστιβάλ Καννών: Πολιτική κίνηση μέσω Γκοτιέ

Η πράσινη φόδρα της Κέιτ Μπλάνσετ και η σκηνή βιασμού στο «The Apprentice»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΝΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οπως είχαμε γράψει και πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Καννών, οι διοργανωτές προσπάθησαν σκληρά ώστε φέτος η Κρουαζέτ να μη γίνει πεδίο πολιτικών εκδηλώσεων και αντιπαραθέσεων. Λίγο οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς όσα συμβαίνουν (ή επίκεινται) ανά τον κόσμο τους τελευταίους μήνες· ωστόσο, τουλάχιστον έως τώρα, με τη συνδρομή και ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους και προφανώς ισχυρότατων συστάσεων κατ’ ιδίαν, σχεδόν οι πάντες μετρούν τα λόγια και τα έργα τους, δίνοντας περισσότερο βάρος σε όσα συμβαίνουν επί της οθόνης.

Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν εμπόδισε την Κέιτ Μπλάνσετ να εμφανιστεί στην πρεμιέρα του «The Apprentice» με ένα ασπρόμαυρο φόρεμα Ζαν Πολ Γκοτιέ, το οποίο με χαρακτηριστική κίνηση εκείνη ανασήκωσε για να φανεί η καταπράσινη φόδρα του. Σε συνδυασμό με το κόκκινο χαλί των Καννών, ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας η παλαιστινιακή σημαία, σε μια κομψή αλλά ευδιάκριτη κίνηση αλληλεγγύης.

Η ίδια η Αυστραλή ηθοποιός πρωταγωνιστεί, άλλωστε, σε μία από τις πιο «πολιτικές» ταινίες του φετινού προγράμματος, το σατιρικό «Rumours» του Καναδού Γκι Μαντέν. Εκεί, ένα καστ αστέρων υποδύεται τους ηγέτες του G7, η σύνοδος των οποίων στις παρυφές ενός δάσους θα εξελιχθεί σε θρίλερ επιβίωσης με έντονες κωμικές προεκτάσεις. Η Μπλάνσετ ερμηνεύει τη Γερμανίδα καγκελάριο, αντλώντας φανερά έμπνευση από τη φιγούρα της Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο Τσαρλς Ντανς τη συναγωνίζεται στον ρόλο του μονίμως νυσταγμένου Αμερικανού προέδρου, που θυμίζει Τζο Μπάιντεν. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτό το ανεξάρτητο φιλμ αναλώνεται περισσότερο στην αναπαραγωγή (ασφαλών) στερεοτύπων, δίχως να φτάνει σε πραγματικά αιχμηρές πολιτικές παρατηρήσεις.

Απαντες στην Κρουαζέτ περιμένουν το «The Seed of the Sacred Fig» του αυτοεξόριστου Μοχαμάντ Ρασούλοφ, που είχε καταδικαστεί με φυλάκιση στο Ιράν.

Μια και μιλήσαμε για τον Τζο Μπάιντεν, πρέπει να αναφερθούμε και στον αντίπαλό του στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλωστε «πρωταγωνιστεί» στο «The Apprentice» του Αλί Αμπασί, που αναφέραμε και παραπάνω. Ο Σεμπάστιαν Σταν υποδύεται τον τέως πρόεδρο την περίοδο που εκείνος ήταν ανερχόμενος αστέρας στη δημόσια σφαίρα των ΗΠΑ. Η ταινία, βέβαια, δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Τραμπ, ούτε από τους συμβούλους του, οι οποίοι ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «ανήκει στη χωματερή» και απείλησαν με μηνύσεις, παίρνοντας αφορμή από μια σκηνή όπου ο Τραμπ φαίνεται να βιάζει την τότε σύζυγό του, Ιβάνα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και αυτή η ταινία έχει γίνει δεκτή αμφίθυμα από κοινό και κριτικούς, με κάποιους να υποστηρίζουν μέχρι και ότι καθιστά συμπαθή τον ήρωά του. Πλέον, άπαντες στην Κρουαζέτ περιμένουν το «The Seed of the Sacred Fig» –κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή– του αυτοεξόριστου Ιρανού Μοχαμάντ Ρασούλοφ (ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και μαστίγωμα στο Ιράν πριν από την έναρξη του φεστιβάλ), που συζητείται ήδη έντονα ακόμη και για τον Χρυσό Φοίνικα.

Η «Κ» στο 77ο Φεστιβάλ Καννών: Πολιτική κίνηση μέσω Γκοτιέ-1
Η Αυστραλή ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο «πολιτικές» ταινίες του φετινού προγράμματος, το σατιρικό «Rumours». [DANIEL COLE / INVISION / A.P. ]

Η ωραία της Γάζας

Πίσω στο Μεσανατολικό, μία από τις ενδιαφέρουσες ταινίες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις Κάννες ήταν το ντοκιμαντέρ «La Belle de Gaza» της Γαλλίδας Γιολάντε Ζάουμπερμαν. Η τελευταία αναζητεί τα ίχνη της «ωραίας της Γάζας», μιας νεαρής τρανς γυναίκας, η οποία υποτίθεται ότι περπάτησε όλο τον δρόμο από τη Γάζα μέχρι το Τελ Αβίβ, προκειμένου να γλιτώσει τις διώξεις λόγω της ταυτότητας φύλου της. Το φιλμ προσεγγίζει με ευαισθησία τον αθέατο κόσμο της τρανς κοινότητας, εκεί όπου γυναίκες όλων των θρησκειών (χριστιανές, μουσουλμάνες, Εβραίες) ενώνονται λόγω της σκληρότητας του κόσμου εναντίον τους. Για εκείνες ο πόλεμος (του δρόμου) είναι μια μόνιμη καθημερινή κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT