Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Στον καναπέ και στο μυαλό του Φρόιντ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Στον καναπέ και στο μυαλό του Φρόιντ

Eκπληκτική ερμηνεία του Αντονι Χόπκινς για τον πατέρα της ψυχανάλυσης

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία συνεδρία του Φρόιντ ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023), 108΄
Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν
Ερμηνείες: Αντονι Χόπκινς, Μάθιου Γκουντ

Η τεράστια προσωπικότητα του Ζίγκμουντ Φρόιντ, μαζί με κάποια ανεκδοτολογικά στοιχεία για το τέλος της ζωής του, εμπνέει αυτό το κομψό φιλμ του Ματ Μπράουν, με τον μεγάλο Αντονι Χόπκινς στο κεντρικό ρόλο. Βρισκόμαστε στο 1939 και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μόλις κηρυχθεί. Ο Φρόιντ, έχοντας μεταναστεύσει από την αγαπημένη του Βιέννη στη Βρετανία, καλεί στο σπίτι του για μια φιλοσοφικού περιεχομένου συζήτηση τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Κ. Σ. Λιούις, κατοπινό συγγραφέα των διάσημων «Χρονικών της Νάρνια». Οι δύο άνδρες θα μιλήσουν για τον Θεό και τη θρησκεία, ενώ θα προχωρήσουν και σε μια άτυπη συνεδρία αλληλοψυχανάλυσης, που θα τους βοηθήσει να έρθουν αντιμέτωποι με θέματα που τους βασανίζουν επί πολλά χρόνια.

Παρότι ηλικιωμένος και με φρικτούς πόνους να τον βασανίζουν λόγω του καρκίνου, εδώ βλέπουμε έναν Φρόιντ πνευματώδη και ιδιοφυή, έτοιμο για ένα λεκτικό ντιμπέιτ ή ένα ψυχαναλυτικό σχόλιο, που μοιάζει να του βγαίνει τόσο φυσικά όσο η ανάσα του. Παράλληλα, σύντομα φλας μπακ μάς στέλνουν τόσο στο παρελθόν του όσο και σε αυτό του συνομιλητή του –κάποια στιγμή εκεί βλέπουμε και τον Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν– προκειμένου να ολοκληρωθεί το νόημα της κουβέντας τους. Εκπληκτική είναι για άλλη μία φορά η ερμηνεία του Αντονι Χόπκινς, ο οποίος καταφέρνει να είναι αλλού αστείος, αποδίδοντας το καυστικό χιούμορ του Φρόιντ, και αλλού αληθινά τρομακτικός, καθρεφτίζοντας την οργή του.

Μέντιουμ ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023), 100΄
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη
Ερμηνείες: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου

Βασίζοντας την ταινία της στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη (εκδ. Μεταίχμιο), η Χριστίνα Ιωακειμίδη παρουσιάζει μια ηρωίδα στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Η 16χρονη Ελευθερία (Αγγελική Μπεβεράτου) φτάνει κατακαλόκαιρο από την επαρχία στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει την έγκυο αδελφή της. Με τις μέρες να περνούν αργόσυρτα μέσα στην αφόρητη ζέστη, τα πράγματα θα αποκτήσουν ενδιαφέρον όταν θα γνωρίσει τον Αγγελο (Νικολάκης Ζεγκίνογλου), έναν μυστηριώδη νεαρό που θα τη γοητεύσει. Εκείνος με τη σειρά του θα τη συστήσει στην Αννα (Μάρθα Φριντζήλα), ένα μέντιουμ που τη βοηθά να δει διαφορετικά τη ζωή. Η Ιωακειμίδη απεικονίζει με τρυφερότητα την ερωτική αφύπνιση της ηρωίδας της, η οποία διαθέτει όλη την αθωότητα και την παρορμητικότητα της ηλικίας της. Γύρω της αποξενωμένοι ενήλικοι, αλλά και η (δική της) γενιά Ζ, που διασκεδάζει σε αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι, δίχως μεγάλες απαιτήσεις για το μέλλον.

Το μυστικό της μαύρης βαλίτσας ★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023), 105΄
Σκηνοθεσία: Μαρτίνο Ζαϊντέλις
Ερμηνείες: Γκιγιέρμο Φραντσέλα, Πάμπλο Ράγο

Ενα τυπικό αγωνιώδες θρίλερ που έχει για πρωταγωνιστή του τον σπουδαίο Αργεντίνο ηθοποιό Γκιγιέρμο Φραντσέλα («Το μυστικό στα μάτια της»). Ο τελευταίος υποδύεται τον Αλεχάνδρο, έναν πιλότο της πολιτικής αεροπορίας, ο οποίος θα βρεθεί να εκβιάζεται από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Πλέον, είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει μια σειρά από μυστηριώδεις μαύρες βαλίτσες μεταξύ Μπουένος Αϊρες και Μαδρίτης· όταν θα υποκύψει στον πειρασμό να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό τους, ο ίδιος και η οικογένειά του θα μπουν σε πραγματικό κίνδυνο.

Η ερμηνεία του Φραντσέλα είναι ξανά υποδειγματική, σε ένα φιλμ που αρχίζει δυναμικά, χάνεται ωστόσο στη συνέχεια μέσα σε έναν κυκεώνα ανατροπών δίχως μεγάλο νόημα, που μάλλον προκαλούν σύγχυση, αντί να κινούν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του θεατή.

Το λυσάρι της ζωής ★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2023), 102΄
Σκηνοθεσία: Μισέλ Γκοντρί
Ερμηνείες: Πιερ Νινέ, Μπλανς Ζαρντέν

Ο σκηνοθέτης της «Αιώνιας λιακάδας ενός καθαρού μυαλού», Μισέλ Γκοντρί, συγκεντρώνει σε μια πνευματώδη κομεντί όλη την αγάπη και την παράνοια ενός κινηματογραφικού δημιουργού για την τέχνη του.

Ο Μαρκ (Πιερ Νινέ) βλέπει τους χρηματοδότες της ταινίας του έτοιμους να του αφαιρέσουν τον δημιουργικό έλεγχο και επαναστατεί: μαζί με μια μικρή ομάδα πιστών συνεργατών κλέβει τους σκληρούς δίσκους με το μέχρι στιγμής υλικό και κρύβεται στο εξοχικό σπίτι της θείας του. Εκεί όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το φιλμ, με το σχέδιο ωστόσο να ξεστρατίζει καθώς ο Μαρκ βυθίζεται όλο και περισσότερο στις εμμονές του.

Ο Νινέ ερμηνεύει άρτια τον παθολογικά νευρωτικό σκηνοθέτη, σε ένα γλυκόπικρο φιλμ, που πάντως προτάσσει το χιούμορ, σχολιάζοντας τις οδύνες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και το ομαδικό-οικογενειακό πνεύμα που διακρίνει ιδίως τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Κενά αέρος
ΚΩΜΩΔΙΑ (2023), 97΄
Σκηνοθεσία: Χάφτεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον
Ερμηνείες: Λίντια Λέοναρντ, Τίμοθι Σπολ

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης του επιτυχημένου «Κάτω από το δέντρο», Χάφτεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον, πραγματοποιεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του. Μια ετερόκλητη ομάδα από άτομα με χρόνια φοβία για τα αεροπλάνα δοκιμάζεται σε μια πτήση από το Λονδίνο στην Ισλανδία. Πλέον, θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT