Πέγκυ Ζουμπουλάκη: Δωρεά 6.000 αρχαιοτήτων

Πέγκυ Ζουμπουλάκη: Δωρεά 6.000 αρχαιοτήτων

Πρόκειται για 6.000 αρχαία και βυζαντινά αντικείμενα, από προϊστορικά αγγεία μέχρι μεταβυζαντινές εικόνες και νομίσματα

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 6.000 αρχαία και βυζαντινά αντικείμενα –από προϊστορικά αγγεία και ειδώλια μέχρι μεταβυζαντινές εικόνες και νομίσματα– τα οποία βρίσκονταν στη νόμιμη κατοχή της, δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο η γκαλερίστα Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

Το αίτημά της έλαβε την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, η οποία έρχεται να επιλύσει πολυετείς προσπάθειες να μεταβιβαστούν στο ελληνικό Δημόσιο τα εν λόγω αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από το πρώην αρχαιοπωλείο Ζουμπουλάκη.

Αδειες κατοχής των αντικειμένων είχαν χορηγηθεί στην γκαλερίστα με υπουργικές αποφάσεις από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 κατόπιν πορίσματος αρμόδιας επιτροπής.

Αργότερα έγιναν προσπάθειες να μεταβιβαστούν ορισμένα από αυτά στο Μουσείο Μπενάκη και στο Δημόσιο. Τελικά ευοδώθηκε μόνο η πρώτη μεταβίβαση, καθώς στη δεύτερη δεν επήλθε συμφωνία ως προς τους όρους. Τα αντικείμενα έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ. Το 2022, η κ. Ζουμπουλάκη επανήλθε αιτούμενη από τις αρμόδιες υπηρεσίες τη μεταβίβαση μέσω δωρεάς.

Τα αντικείμενα αναμένεται να εμπλουτίσουν συλλογές δημόσιων μουσείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT