Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται

Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο κόκκινο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Β΄ μας υπενθυμίζει πως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μακρά η παράδοση των βασιλικών προσωπογραφιών. Επί αιώνες, ο κόσμος διαμόρφωνε άποψη για τους μονάρχες μέσα από την επίσημη αναπαράστασή τους και αυτό συνεχίστηκε ως παράδοση ακόμη και στα χρόνια του Διαδικτύου. Ο υψηλός συμβολισμός ενός επίσημου πορτρέτου, είτε πρόκειται για έργο ζωγραφικής ή φωτογραφίας, διατηρεί την ισχύ του σε όλες τις κοινωνίες πόσο μάλλον στην Αγγλία με την πίστη στην παράδοση και στους θεσμούς. Αυτήν την περίοδο, υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση βασιλικών πορτρέτων στο Λονδίνο, στην Κινγκ’ς Γκάλερι στο Μπάκιγχαμ (που επί Ελισάβετ ονομαζόταν Κουίν’ς Γκάλερι).

Η έκθεση εστιάζεται στα περίφημα φωτογραφικά πορτρέτα (δεν υπάρχουν στην έκθεση ζωγραφικά πορτρέτα) ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920 φθάνοντας στην εποχή μας. Παρουσιάζονται περισσότερα από 150 πορτρέτα, καθώς και άλλα τεκμήρια από τις βασιλικές συλλογές και τα βασιλικά αρχεία. Είναι όλα δημιουργίες κορυφαίων φωτογράφων. Τι να πει κανείς για το έργο, την προσωπικότητα και την αισθητική του σερ Σεσίλ Μπίτον (1904-1980), φωτογράφου της βασιλικής οικογενείας αλλά και ονομαστού για το έργο του στο περιοδικό Vogue και τις φωτογραφίες μιας εξέχουσας ατμόσφαιρας κατά τις δεκαετίες 1920, 1930, 1940 και ώς το τέλος της ζωής του…

Και κοντά στον Μπίτον, υπάρχουν τα πορτρέτα που δημιούργησαν η Ντόροθι Γουάιλντινγκ (1893-1976) και οι πιο κοντινοί μας Ανι Λίμποβιτς (γ. 1949) και Ράνκιν (γ. 1966). Αλλά και πολλοί ακόμη. Αναρίθμητες οι ιστορίες των παρασκηνίων αλλά και όσων διημείφθησαν ανάμεσα στα μοντέλα και στους δημιουργούς. Ο κορυφαίος, επίσης, φωτογράφος και πολυδιάστατη προσωπικότητα Αντονι Αρμστρονγκ-Τζόουνς (1930-2017), μετέπειτα λόρδος Σνόουντον, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, το 1960. Παρέμειναν παντρεμένοι έως το 1978.

Αυτό το φωτογραφικό πανόραμα (υπάρχει και το διάσημο εικαστικό πορτρέτο της Ελισάβετ από τον Αντι Γουόρχολ) συνυπάρχει στην Κινγκ’ς Γκάλερι με μία ακόμη σημαντική έκθεση από τις βασιλικές συλλογές. Είναι η έκθεση με σχέδια από τους δασκάλους της ιταλικής Αναγέννησης. Η επίσκεψη μπορεί να γίνει μια πλήρης εμπειρία.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ
Εύθραυστη ομορφιά

Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται-1
[ROBERT MAPPLETHORPE FOUNDATION]

Εως τις αρχές του νέου έτους (5 Ιανουαρίου 2025) θα διαρκέσει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Βικτόρια & Αλμπερτ με τίτλο «Εύθραυστη ομορφιά». Πρόκειται για φωτογραφίες ονομαστών φωτογράφων του 20ού αιώνα από τις συλλογές του σερ Ελτον Τζον και του συζύγου του, κινηματογραφιστή Ντέιβιντ Φέρνις, με θεματολογική έμφαση στη μόδα, στο ρεπορτάζ, στις διασημότητες και στο ανδρικό σώμα. Στη φωτογραφία, έργο του Ρόμπερτ Μάπλθορπ. 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Τα πρώτα στούντιο

Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται-2
[MARGARET HERRICK LIBRARY]

Στο Μουσείο της Ακαδημίας του Κινηματογράφου, στο Λος Αντζελες, εγκαινιάστηκε η νέα συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ, με τίτλο «Χόλιγουντ-λαντ: οι Εβραίοι ιδρυτές και η δημιουργία μιας κινηματογραφικής πρωτεύουσας». Αφηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων στις αρχές του 20ού αιώνα με έμφαση στην επίδραση των Εβραίων κινηματογραφιστών, την ίδρυση των στούντιο και τη μετατροπή του Λος Αντζελες σε παγκόσμια πρωτεύουσα του σινεμά. 

ΑΔΕΛΑΪΔΑ
Νέο απόκτημα

Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται-3
[SAUL STEED]

Η Πινακοθήκη της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα είναι περήφανη για το νέο της απόκτημα, προσφορά ενός ζεύγους ευεργετών. Είναι ένα ολόσωμο γυναικείο πορτρέτο του 19ου αιώνα, έργο της σημαντικής Βελγίδας ζωγράφου Αντέλ Κιντ (1804-1893), που είχε αποκτήσει φήμη για τα τοπία και τα πορτρέτα της, όλα δείγματα εξαιρετικής τεχνικής. 
Η Αντέλ Κιντ λεγόταν Αδελαΐδα και σε αυτήν την πόλη της Αυστραλίας απέκτησε τώρα αυτό το ατμοσφαιρικό έργο της το νέο του σπίτι. 

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ
Αλβάρο Σίζα

Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται-4
[MIDLIBRARY]

Μεγάλη έκθεση για τον σημαντικό Πορτογάλο μοντερνιστή αρχιτέκτονα Αλβάρο Σίζα (γ. 1933) παρουσιάζεται στο Μουσείο Γκουλμπενικάν στη Λισσαβώνα έως τις 26 Αυγούστου. Ως μεγαλύτερος εν ζωή αρχιτέκτων της Πορτογαλίας, ο Σίζα είναι γνωστός όχι μόνο για το χτισμένο έργο του και τις καθαρές γραμμές του, αλλά και για την αρχιτεκτονική σκέψη του. Η έκθεση παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό, σχέδια, φωτογραφίες, καθώς και αναφορές τρίτων για το έργο του, το οποίο υπήρξε επιδραστικό.

ΠΑΡΙΣΙ
Οι σταρ και τα άνθη

Τα βασιλικά πορτρέτα στο Μπάκιγχαμ αφηγούνται-5
GAGOSIAN

Ο Ελβετός εικαστικός καλλιτέχνης Ουρς Φίσερ παρουσίασε νέα ενότητα έργων του στο Παρίσι, στην γκαλερί Gagosian. Η νέα ενότητα έχει ιδιαίτερη γοητεία, καθώς τα ζωγραφικά έργα του, με την ιδιαίτερη φωτορεαλιστική τεχνική, που παραπέμπει και στο κολάζ, έχουν βασικό θέμα διάσημες και δημοφιλείς σταρ του κινηματογράφου, όπως η Ρόμι Σνάιντερ (φωτογραφία) ή η Ινγκριντ Μπέργκμαν, σε συνδυασμό με υπερμεγέθη άνθη ως φόρο τιμής στη χαμένη αξία της ομορφιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT