Προσεχώς αυστηρότερες προδιαγραφές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα έπαθαν τροφική δηλητηρίαση 63 παιδιά από επτά δημοτικά σχολεία της Λαμίας και ένας δάσκαλος. Είχαν καταναλώσει έτοιμα σχολικά γεύματα, μακαρόνια με κιμά, στα οποία εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου. Μετά, όχι πολύ μετά, την επόμενη μέρα, ξέσπασε πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων που είχε αναλάβει από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το έργο της παρασκευής και διάθεσης σχολικών γευμάτων σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμπτωση; Είναι σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών.

Πέρα από το πόρισμα της έρευνας όμως, η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει κενά στους ελέγχους που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ειδικά όταν αφορούν έτοιμα γεύματα που διανέμονται σε εκπαιδευτικά, νοσηλευτικά, σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το υπουργείο χρηματοδοτεί την παροχή περίπου 217.267 ζεστών γευμάτων ημερησίως σε μαθητές δημοτικών σχολείων. Το πρόγραμμα υλοποιείται πανελλαδικά σε 1.658 σχολικές μονάδες, από 21 αναδόχους οι οποίοι αναδείχθηκαν κατόπιν δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Και σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου, που είναι ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), οι προδιαγραφές είναι πολύ αυστηρές. Δεν αμφιβάλλουμε για το ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Ομως, αν δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι, οι αυστηρές προδιαγραφές δεν αποτελούν εγγύηση για μια ασφαλή διαδικασία.

Ο μικρός αριθμός σταφυλόκοκκου δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη, για να προκαλέσει λοίμωξη, λένε οι ειδικοί, πρέπει να είναι τέτοιο το μολυσματικό φορτίο που να είναι ικανό να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, και για να είναι τέτοιο το μολυσματικό φορτίο πρέπει να έχει υπάρξει «χαλαρότητα» σε περισσότερα από ένα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Δεν είναι σπάνιο, στην Ελλάδα, οι αυστηρές προδιαγραφές να αποτελούν απλώς ένα «περίβλημα». Και όταν συμβεί το «πρωτοφανές» όλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, με τόσο αυστηρές προδιαγραφές. Η συνέχεια όμως είναι γνωστή. Ανακαλύπτουμε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, υπαλλήλους που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους, καθυστερήσεις, «τρύπες» στη διαδικασία και διάφορα άλλα. Ελπίζουμε μόνο και αυτή η υπόθεση να μην οδηγήσει σε ακόμη… αυστηρότερες προδιαγραφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT