Θεατρικά βραβεία: Μερκούρη σε Ρίζου, Χορν σε Καπουράνη

Θεατρικά βραβεία: Μερκούρη σε Ρίζου, Χορν σε Καπουράνη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ηθοποιό Ελίνα Ρίζου απονεμήθηκε χθες το βράδυ το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τις ερμηνείες της στις παραστάσεις «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά (σκην. Παναγιώτης Εξαρχέας), «Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο’ Νιλ (σκην. Ακύλλας Καραζήσης), «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν» (σκην. Μάνος Βαβαδάκης).

«Με τιμά που μου λέει μπράβο μια επιτροπή ανθρώπων που θαυμάζω, που είμαι ανάμεσα σε άξιες συνυποψήφιες. Δεν με τιμά που έχω ήδη προλάβει να χαρώ για την αμοιβή που δεν είναι απλά συμβολική. Εύχομαι να έρθει μια μέρα που η πολιτειακή στήριξη θα είναι ουσιαστική», δήλωσε η κ. Ρίζου κατά την τελετή παραλαβής της συμβολικής καρφίτσας της Μερκούρη.

Στην ίδια τελετή απονεμήθηκαν και τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» για τα τρία προηγούμενα έτη. Νικητές αναδείχθηκαν οι ηθοποιοί Αναστάσης Ροϊλός (2020-2021) για τον ρόλο του Τζιμ Ο’ Κόνορ στον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς (σκην. Γιώργος Νανούρης), Φώτης Στρατηγός (2021-2022) για τον ρόλο του Τζον στο «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μάγιοκ (σκην. Θωμάς Μοσχόπουλος) και στον Δημήτρη Καπουράνη (2022-2023) για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο (σκην. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος).

Η πανδημία αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο θεσμοί προκάλεσαν αρρυθμίες στην ομαλή διεξαγωγή των βραβεύσεων τα τελευταία χρόνια. «Τα χρήματα των καταπιστευμάτων τελειώνουν και για τα δύο βραβεία. Είμαστε με τον κ. Φασουλή σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση των δύο σημαντικών θεσμών», μας είπε η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλα Παυλίδου.

Υποψήφιες για το φετινό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» ήταν επίσης η Νεφέλη Μαϊστράλη, η Ειρήνη Μακρή, η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Νάνσυ Σιδέρη, η οποία όμως απέσυρε την υποψηφιότητά της διαμαρτυρόμενη –όπως δήλωσε– για την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Την επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν οι Δηώ Καγγελάρη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Ρένη Πιττακή και Ματίνα Καλτάκη.

Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου «Δημήτρης Χορν» είναι ο Σταμάτης Φασουλής. Μέλη της επιτροπής είναι η Λυδία Κονιόρδου, η Ειρήνη Μουντράκη, η Μυρτώ Λοβέρδου και η Αντιγόνη Καράλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT