«Σινέ Πάλας»: Αβέβαιο το μέλλον του

Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε να χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση της χειμερινής αίθουσας εκτός από τη θερινή, ώστε να διασωθεί ο κινηματογράφος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαρά για την πρόσφατη επαναλειτουργία του «Σινέ Παρί» στην Πλάκα μετριάστηκε από τα νέα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και θέλουν ένα άλλο ιστορικό σινεμά της Αθήνας να μετατρέπεται σε σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για το «Σινέ Πάλας» του Παγκρατίου, με τη σχεδόν εκατονταετή ιστορία, πάνω στην οδό Υμηττού. Κινηματογράφος χειμερινός αλλά και θερινός, το «Πάλας» έπαψε να λειτουργεί το 2021 έπειτα από τον θάνατο του εμβληματικού ιδιοκτήτη του, Ματθαίου Πόταγα. Πριν από περίπου έναν μήνα μια σειρά από δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι κληρονόμοι του (μεγάλης επιφάνειας) ακινήτου έχουν έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl για την παραχώρησή του.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται ωστόσο από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο στη συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε ψήφισμα υπέρ της διάσωσης του κινηματογράφου «Πάλας», την οποία θεωρεί «κρίσιμη για τον χαρακτήρα, τη μνήμη και τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης».

«Σινέ Πάλας»: Αβέβαιο το μέλλον του-1

Το ψήφισμα, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, εγκρίθηκε τόσο από τον νυν δήμαρχο Χάρη Δούκα όσο και από το υπόλοιπο Σώμα του δημοτικού συμβουλίου· αναφέρει, δε, επιπλέον τα εξής:

«Ζητάμε να γίνει άμεσα κάθε απαραίτητη ενέργεια για την αντιμετώπιση του ιστορικού κινηματογράφου του Παγκρατίου ως ενιαίου συνόλου για να αποτραπεί η κατεδάφισή του και η οικοδόμηση οποιουδήποτε άλλου κτιρίου, να αποτραπεί η πολεοδομική υποβάθμιση της περιοχής και να χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση και της χειμερινής αίθουσας, πέρα από το θερινό τμήμα του, μεριμνώντας για τη θεσμική προστασία του ως χώρου πολιτισμού, όπως άλλωστε αυτό είχε εξασφαλιστεί με την υπουργική απόφαση του 1997, με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι 47 θερινοί κινηματογράφοι της πόλης».

Η φράση-κλειδί «ως ενιαίου συνόλου» αναφέρεται στην ενότητα θερινής και χειμερινής αίθουσας. Η πρώτη, όπως επισημαίνεται και παρακάτω, είναι ήδη κατοχυρωμένη ως διατηρητέα ως προς τη χρήση της με την υπουργική απόφαση του 1997 για τα θερινά σινεμά. Θεωρητικά βέβαια υπάρχει κι άλλο, πολύ πιο πρόσφατο προηγούμενο: η περυσινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που έκρινε διατηρητέο το «Ιντεάλ» θα μπορούσε να ισχύσει και για το «Πάλας». Λέμε «θεωρητικά» διότι στην περίπτωση του πρώτου υπήρχε εκπεφρασμένη βούληση για τη διατήρηση του κινηματογράφου από τους νέους ιδιοκτήτες του χώρου –έστω με την ύπαρξη και άλλων χρήσεων–, ενώ σε αυτήν του «Πάλας» η αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι άγνωστο εάν μπορεί να πράξει το ίδιο.

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η δημοτική αρχή προτίθεται να προωθήσει το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και σε τι βαθμό εκείνα με τη σειρά τους θα θελήσουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική υπόσταση του χώρου. Υπάρχει άραγε το ενδεχόμενο μιας «μέσης λύσης», όπου θα διατηρείται έστω η θερινή αίθουσα; Και κυρίως, υπάρχει κάποιος που προτίθεται να τη λειτουργήσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT