Το ΣτΕ δικαίωσε την απόφαση της «έξωσης»

Το ΣτΕ δικαίωσε την απόφαση της «έξωσης»

Απορρίφθηκε το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού του 2023

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με την οποία είχε ανακληθεί η παραχώρηση στον σύλλογο του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Ερμού 134-136 που τον στέγαζε από το 1982.

Σύμφωνα με την απόφαση 761/2024 του ΣτΕ, η ανάκληση της παραχώρησης του ακινήτου –το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο– είναι νομίμως αιτιολογημένη, καθώς οι όροι της παραχώρησης περιελάμβαναν τη στέγαση της έδρας του συλλόγου στο κτίριο και όχι τη διάθεσή του σε τρίτους για τη διενέργεια εκδηλώσεων.

Οπως αναφέρει η σύνοψη της απόφασης, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣτΕ, από τη δικογραφία προκύπτει ότι στον αύλειο χώρο του κτιρίου είχαν πραγματοποιηθεί με τη συναίνεση του συλλόγου πολλές εκδηλώσεις άλλων φορέων και ενώσεων, οι οποίες είχαν τον χαρακτήρα γλεντιού, πάρτι οικονομικής ενίσχυσης, προεκλογικής συγκέντρωσης κ.ά.

Στην απόφαση αναφέρεται τόσο η αιτιολόγηση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτιρίου λόγω παράβασης των όρων της παραχώρησης και εξαιτίας των κινδύνων που προέκυπταν για το μνημείο, όσο και η θέση του συλλόγου να ανοίξει το κτίριο στο κοινό λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του και στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών του.

Οπως υπογραμμίζει η απόφαση, στους όρους της παραχώρησης δεν υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης του ακινήτου σε τρίτους που δεν δεσμεύονταν από τους καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου και οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις που «επέτρεπαν την προσέλευση απροσδιόριστου αριθμού ατόμων στο μνημείο για την ανάπτυξη πάσης φύσεως δραστηριοτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης του κτιρίου είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2023, έπειτα από ανοιχτή εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το ναυάγιο της Πύλου. Ο ΣΕΑ μίλησε τότε για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και στη συνδικαλιστική ελευθερία, τόνισε πως είχε φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίες προήγαγαν τον πολιτισμό και την επιστήμη, και σημείωσε πως είχε ήδη ενημερώσει το ΥΠΠΟ για τα προβλήματα του κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT