Ομάρ Τζαφάρ: Εικαστικός διάλογος Ανατολής και Δύσης

Ομάρ Τζαφάρ: Εικαστικός διάλογος Ανατολής και Δύσης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τέχνη μου είναι ένας συνδυασμός Ανατολής και Δύσης. Η σύγχρονη τέχνη δεν είναι πλέον μόνο ευρωπαϊκή ή αμερικανική. Είναι παγκόσμια. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής έχουν διακοσμητικά μοτίβα ενσωματωμένα στην τέχνη τους ως μέρος της κουλτούρας τους. Κι εγώ δεν μπορώ να ξεφύγω από τη διακοσμητική πτυχή του δικού μου πολιτισμού, της Νότιας Ασίας», δηλώνει ο εικαστικός Ομάρ Τζαφάρ.

Γεννημένος στην Αθήνα αλλά με καταγωγή από το Ανατολικό Μπανγκλαντές, ο Τζαφάρ μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Clark το 1996, ξεκίνησε ένα ταξίδι διδάσκοντας τέχνη σε σχολεία της Νέας Υόρκης και εκθέτοντας σε εναλλακτικούς χώρους. Το 1999 έλαβε το «Ιndependent Project Grant» του οργανισμού Artist Space. Η επιστροφή του στην αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή έπειτα από ένα διάλειμμα 20 ετών φέρνει μια ανανεωμένη αίσθηση σθένους και εξερεύνησης στην πρακτική του.

Στην ατομική του έκθεση στην γκαλερί Alibi (Σαρρή 12) εξερευνά εκ νέου τη ζωγραφική και τις δυνατότητες διάδρασης που προκύπτουν στο πλαίσιό της. Ο Τζαφάρ αποκαλύπτει μεθοδικά τις περαιτέρω δυνατότητες του είδους, μακριά από τυχόν περιορισμούς που θέτει η σύγχρονη πρακτική της οικειοποίησης. Η εμμονική επανάληψη των κομμένων γλυπτικών κομματιών που εμφανίζονται και η σειριακή τους πτυχή κάνει τα πάντα να στοιβάζονται ενάντια σε μια στερεότυπη εικόνα. Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαργαρίτα Καταγά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT