Φεστιβάλ παίρνουν τα βουνά – Συναυλίες στους «βράχους που κρυφακούν»

Φεστιβάλ παίρνουν τα βουνά – Συναυλίες στους «βράχους που κρυφακούν»

Από τα Καλάβρυτα μέχρι την Καστοριά, τα μουσικά φεστιβάλ παίρνουν τα βουνά και προτείνουν ένα εναλλακτικό καλοκαίρι

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι έχουν πάθει όλοι και παίρνουν τα βουνά για να ακούσουν μουσική; Πίνδος, Ελικώνας, Καλλίδρομο και άλλοι ορεινοί όγκοι αντηχούν κάθε καλοκαίρι με μελωδίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες ανεβαίνουν έως εκεί για να απολαύσουν μια εμπειρία πολύ διαφορετική από μια συναυλία π.χ. σε κάποιο θέατρο ή στάδιο της πόλης. Και τα φεστιβάλ κάθε χρόνο πληθαίνουν: Ανήλιο, Αρβανίτσα, Λουτρά Πόζαρ, Ελάτεια, Νεστόριο, Βωβούσα, Χελμός. Κάποια μετρούν δεκαετίες παρουσίας και άλλα έχουν ιδρυθεί πολύ πρόσφατα, ανταποκρινόμενα στη δίψα του κοινού για ορεινές (και μουσικές) περιπέτειες. Παλιά και νεότερα πάντως γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια άνθηση προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες-κατασκηνωτές και ταυτόχρονα κάνοντας κινήσεις για να τους εξυπηρετήσουν καλύτερα.

«Η ιδέα για το φεστιβάλ έπεσε στο τραπέζι λόγω της έλλειψης χιονιού την προηγούμενη χιονοδρομική περίοδο. Το προχωρήσαμε και το εγχείρημα πέτυχε», μας λέει ο Αλέξης Αγριος από τον Χελμό.

«Η ιδέα για την ίδρυση του φεστιβάλ έπεσε στο τραπέζι λόγω της έλλειψης χιονιού την προηγούμενη χιονοδρομική περίοδο. Τελικά το προχωρήσαμε και το εγχείρημα πέτυχε, οπότε συνεχίζουμε. Ολο αυτό έχει σίγουρα να κάνει με την επιθυμία του κόσμου να επισκεφθεί το βουνό και άλλες εποχές πλην του χειμώνα. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή, να δουν πόσο όμορφο είναι το βουνό την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μην ξεχνάμε ότι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τέτοιο καιρό έχουμε 30 και 35 βαθμούς θερμοκρασία εδώ πάνω είμαστε στους 15», μας λέει ο Αλέξης Αγριος, διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και επικεφαλής του Helmos Mountain Festival, το οποίο φιλοξενείται φέτος (21-24/6) για δεύτερη χρονιά ακριβώς κάτω από τις πίστες του σκι.

Φεστιβάλ παίρνουν τα βουνά – Συναυλίες στους «βράχους που κρυφακούν»-1
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τα ορεινά φεστιβάλ, προκειμένου να απολαύσουν συναυλίες από μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό και να προσφέρουμε στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία υπαίθριων δραστηριοτήτων και παράλληλων δράσεων που θα γεμίσουν την ημέρα του. Για κλείσιμο φυσικά υπάρχουν οι μουσικές εμφανίσεις με σπουδαίους καλλιτέχνες, όμως αυτές δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Επίσης φροντίζουμε για την καθαριότητα του χώρου με σκοπό να αφήσουμε το βουνό σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το βρίσκουμε», συμπληρώνει ο κ. Αγριος. Το νεοϊδρυθέν φεστιβάλ έχει πράγματι εμπλουτίσει φέτος πολύ τις δράσεις του, από πεζοπορίες και ποδήλατο βουνού μέχρι κυνήγι άγριας τρούφας και γευσιγνωσία κρασιού και άλλων τοπικών προϊόντων.

Φεστιβάλ παίρνουν τα βουνά – Συναυλίες στους «βράχους που κρυφακούν»-2
Η κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων με κόσμο σε κυκλικούς χορούς. Και φέτος θα φιλοξενήσει την τελευταία ημέρα (24/6) του Helmos Mountain Festival.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων ανηφορίζουν το καλοκαίρι στα βουνά το κάνουν πάνω από όλα για τις συναυλίες. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στα φετινά προγράμματα των φεστιβάλ θα δει πάνω-κάτω να εμφανίζονται τα ίδια ονόματα. Θανάσης και Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Ιουλία Καραπατάκη, Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Μαρίνα Σάττι, Villagers of Ioannina City. Επειδή είμαστε στο 2024 βρίσκουμε και αρκετό χιπ-χοπ: Λόγος Τιμής, Novel 729, Εθισμός, Ταφ Λάθος κ.ά. Ολοι τους, σχήματα και σόλο καλλιτέχνες, είναι Ελληνες και αυτό δημιουργεί σίγουρα μια ξεχωριστή επικοινωνία με το κοινό σε τέτοιου είδους φεστιβάλ. Καλοί οι ξένοι μουσικοί, που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, όμως η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ένα λάιβ του Θανάση Παπακωνσταντίνου ή του Αγγελάκα αποπνέει μια μοναδική «οσμή» αυθεντικότητας. Επιπλέον, όπως και να το κάνουμε είναι πιο ταιριαστό να τραγουδάς για «νεράιδες και γητειές», «ξέφρενες μαινάδες» και «βράχους που κρυφακούν» κάτω από τον έναστρο ουρανό του δάσους και με το βουνίσιο αεράκι στο πρόσωπο.

Κάθε φεστιβάλ βέβαια διαθέτει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Στη Βωβούσα, πάνω στο Ζαγόρι, ένα χωριό 35 κατοίκων μετατρέπεται, από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, σε κέντρο μουσικών εκδηλώσεων, προβολών, ομιλιών, παραστάσεων, εργαστηρίων και εξορμήσεων στην Πίνδο. Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά, στους χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου Μετσόβου, διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος το Anilio Park Festival (9-11/8). Εδώ οι διοργανωτές, εκτός των συναυλιών, προτείνουν επίσης βουτιές στην κοντινή λίμνη, αναρρίχηση και γιόγκα στα 1.650 υψόμετρο. Μένοντας στη βόρεια Ελλάδα, μετακινούμαστε στο Νεστόριο Καστοριάς, εκεί όπου διεξάγεται το River Party (2-4/8), το πιο παλιό από τα ορεινά φεστιβάλ. Οπως λέει και ο τίτλος, εκεί έχουμε κατασκήνωση και δραστηριότητες δίπλα στο ποτάμι, ενώ στη σκηνή (2/8) θα ανέβει, μεταξύ άλλων, και η Μαρίνα Σάττι σε μία από τις πρώτες εμφανίσεις της μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό της Eurovision. Μεγάλο φεστιβάλ έχουν και τα Λουτρά Πόζαρ (19-21/7), στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν και δίπλα στις όχθες του Αλμωπαίου ποταμού. Αγγελάκας, Μάλαμας, Εισβολέας, Πορτοκάλογλου, Πασχαλίδης κ.ά. αναλαμβάνουν το μουσικό μενού.

Φεστιβάλ παίρνουν τα βουνά – Συναυλίες στους «βράχους που κρυφακούν»-3
Από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Karyatis» του Γιώργου Τατάκη, που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Βωβούσας.

Ομορφες (και φιλόξενες) ορεινές τοποθεσίες υπάρχουν φυσικά και στη Στερεά Ελλάδα. Πριν από δύο καλοκαίρια οι συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου συγκέντρωσαν ανεπανάληπτα πλήθη (πάνω από 25.000 θεατές σε κάθε συναυλία) στο οροπέδιο της Αρβανίτσας, που βρίσκεται στα 1.000 περίπου μέτρα του Ελικώνα. Φέτος η διοργάνωση του Ορειβατικού Συνδέσμου Κυριακίου συμπληρώνει 11 χρόνια ζωής και υπόσχεται καινούργιες συγκινήσεις στα μέσα Ιουλίου (12-14/7). Λίγο βορειότερα, τέλος, στους πρόποδες του Καλλίδρομου διεξάγεται το Φεστιβάλ Ελάτειας (4-6/8), το οποίο επίσης μεγαλώνει, απλώνοντας τις δραστηριότητές του σε τρεις ημέρες, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT