Η κοινωνία του 19ου αιώνα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μοναδικό ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου προσφέρει για το καλοκαίρι του Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη με μία από τις νέες εκθέσεις στο κτίριο Χερόνιμος (Jerónimos). Πρόκειται για ένα γοητευτικό πανόραμα της κοινωνικής ζωής του 19ου αιώνα στην Ισπανία με έμφαση στην έννοια της διαρκούς μεταβολής και των δυνάμεων που αλλάζουν την κοινωνία. Οχημα για το ξεδίπλωμα αυτού του πανοράματος είναι η αφρόκρεμα των Ισπανών ρεαλιστών και ρομαντικών ζωγράφων. Ενα έξοχο δείγμα αυτού του κοινωνικού ρεαλισμού είναι το έργο της φωτογραφίας από τον διακεκριμένο στην εποχή του ζωγράφο Χοσέ Χιμένεθ Αράντα (1837-1903) από τη Σεβίλλη, με το έργο του «Ενα τραγικό γεγονός».

Η έκθεση με γενικό τίτλο «Τέχνη και κοινωνική αλλαγή στην Ισπανία, 1885-1910» θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει πάνω από 300 έργα. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιαιτέρως φιλόδοξη παραγωγή που παίρνει τη μορφή ενός πραγματικού πανοράματος. Η ακτινογραφία της Ισπανίας στη διάρκεια του τελευταίου τέταρτου του 19ου αιώνα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σημασία καθώς η συμπαγής χώρα ήταν μακριά από το πεδίο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ανάμεσα στη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία, τη Ρωσική Αυτοκρατορία, τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ισπανία είχε βεβαίως τη δική της εξωτερική πολιτική με τις δικές της κτήσεις. Η κοινωνία της είχε έντονη κοινωνική διαστρωμάτωση.

Η ανώτερη αστική τάξη ασπαζόταν πολλές νεωτερικές ιδέες (αποτυπωμένες στον Modernismo) αλλά η αριστοκρατία ήταν ακλόνητη και οι λαϊκές τάξεις ήταν αρκετά περιθωριοποιημένες. Η έκθεση του Πράδο ανοίγει θέματα προς διερεύνηση γύρω από ζητήματα διαχρονικά. Η κινητήριος δύναμη της αλλαγής και η αντίσταση σε κάθε καινοτομία συνυπήρχαν και γεννούσαν νέες κοινωνικές καταστάσεις. Ολες οι όψεις της ζωής αναπαρίστανται και σχολιάζονται: βιομηχανική εργασία, γυναικείο ζήτημα, ασθένεια και ιατρική, εργατικά ατυχήματα, πορνεία, μετανάστευση, φτώχεια και κοινωνικό περιθώριο, αποικιοκρατία, απεργίες, αναρχισμός, διαδηλώσεις, αστική ζωή. Πολλά έργα είχαν παρουσιαστεί στην εποχή τους στα ισπανικά «σαλόν» και ανήκουν στις συλλογές του Πράδο. Αλλα τόσα, όμως, προσφέρθηκαν επί δανεισμώ από μεγάλο αριθμό ιδιωτών συλλεκτών.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τζόζεφ ΜακΓκλένον

Η κοινωνία του 19ου αιώνα-1
[MICHAEL REID]

Στην Αυστραλία οι αίθουσες τέχνης του Michael Reid παρουσιάζουν καλλιτέχνες που μας ανοίγουν τους ορίζοντες στην καλλιτεχνική σκηνή της Ωκεανίας και τι προωθείται στην αγορά τέχνης. Ο Τζόζεφ ΜακΓκλέον είναι μια δυναμική προσωπικότητα, που με τη συστηματική εξερεύνηση του φυσικού κόσμου μας, παραδίδει φωτογραφίες διαφόρων ζώων και πτηνών που είναι από μόνες τους έργα τέχνης, οι οποίες παραπέμπουν στους ζωγράφους της Βόρειας Ευρώπης του 17ου αιώνα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Η βιβλιοθήκη του Ουίλιαμ Στρουτζ

Η κοινωνία του 19ου αιώνα-2
[HERITAGE AUCTIONS]

Στις 27 Ιουνίου, ο οίκος Heritage Auctions δημοπρατεί μία από τις μεγάλες ιδιωτικές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ. Ανήκε στον Ουίλιαμ Στρουτζ, ο οποίος συνέλεγε διάφορες θεματικές κατηγορίες (νομικά, θρησκεία, ιστορία) για να επικεντρωθεί σε πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών έργων από σημαντικούς συγγραφείς. Η συλλογή έφτασε να αριθμεί 15.000 τόμους. Η δημοπράτηση της βιβλιοθήκης του εγείρει ερωτήματα για τη σύγχρονη επιθυμία και δυνατότητα συγκρότησης παρόμοιων συλλογών. 

ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΑΝΤ
Νέο μουσείο

Η κοινωνία του 19ου αιώνα-3
[ALAN WILLIAMS]

Η Νορβηγία κάνει άλματα στην πολιτιστική υποδομή της και πρόσφατα εγκαινίασε ένα νέο μουσείο – χώρο πολιτισμού στο Κρίστιανσαντ. Το Kunstsilo είναι ένα σιλό τέχνης. Εγκαινιάστηκε μέσα στο κέλυφος μιας βιομηχανικής μονάδας της δεκαετίας του ’30, που μεταμορφώθηκε θεαματικά από τα αρχιτεκτονικά γραφεία της Βαρκελώνης Mestres Wage Arquitectes, BAX και Mendoza Partida. Θα στεγάσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή μοντέρνας τέχνης των βορείων χωρών με πάνω από 5.500 έργα.  

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
Γκέοργκ Μπάζελιτς

Η κοινωνία του 19ου αιώνα-4
[THADDAEUS ROPAC]

Στον εξαιρετικό χώρο τέχνης της γκαλερί Thaddaeus Ropac στο Σάλτσμπουργκ παρουσιάζεται έκθεση με νέα έργα του χαλκέντερου 86χρονου Γερμανού δημιουργού Γκέοργκ Μπάζελιτς (έως τις 20/7). Ο Μπάζελιτς δημιούργησε τα νέα έργα του στο ατελιέ του βορείως του Σάλτσμπουργκ. Είναι έργα ζωγραφικής και σχέδια με μελάνι, με κυρίαρχο μοτίβο τον αετό, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη συνολική διαδρομή του. Ο αετός μοιάζει να έχει απολέσει το βάρος του και να πλέει σε γαλανούς ουρανούς. 

ΡΟΥΕΝ
Τα έργα του Ουίσλερ

Η κοινωνία του 19ου αιώνα-5
[RMN – GRAND PALAIS (MUSEE D’ ORSAY)
JEAN SCHORMANS ]

Στην ιστορική πόλη Ρουέν, της βορειοδυτικής Γαλλίας, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Αμερικανού ζωγράφου Τζέιμς ΜακΝίλ Ουίσλερ (1834-1903). Ο Ουίσλερ είναι ταυτόσημος με βαθιές ποιότητες της αμερικανικής ψυχής αλλά και έντονες επιρροές από την Ευρώπη και την επαφή του με την καλλιτεχνική ζωή στο Παρίσι και το Λονδίνο. Η έκθεση στη Ρουέν συγκεντρώνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα του. Διάρκεια έως τις 22 Σεπτεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT