Λαθροθηρίες, η ομορφιά της Αφρικής και μια δολοφονία

Λαθροθηρίες, η ομορφιά της Αφρικής και μια δολοφονία

Μια έρευνα θα αποκαλύψει τα μυστικά του εμπορίου άγριων ζώων, για τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Γη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΚΑΒΑΝΓΚΟ
Καρίλ Φερέ
εκδ. Αγρα
μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ
σελ. 512

«Ενας άνεμος ξερός, γεμάτος χώμα, που σηκώθηκε απότομα και μαστίγωνε το τοπίο. Μία από τις πληγές της ερήμου Καλαχάρι», γράφει σε μια από τις πρώτες σελίδες του «Οκαβάνγκο» (εκδ. Αγρα) ο Καρίλ Φερέ. Οταν διάβαζα τη φράση, έξω από το παράθυρο φυσούσε ένας κόκκινος άνεμος από την Αφρική, που είχε μετατρέψει την πόλη σε μια υποφωτισμένη έρημο.

Προφανώς το βιβλίο δεν διαδραματίζεται στην Αθήνα αλλά στην καρδιά του άγριου κόσμου των προστατευόμενων πάρκων της Αφρικής. Ο συνειρμός μου ωστόσο εμπεριείχε την ίδια αγωνία με τη μυθοπλασία του Φερέ: Ποιο θα είναι το μέλλον μας εάν συνεχίσουμε να βιάζουμε τη φύση και να εξολοθρεύουμε τους πόρους της με τέτοια απληστία;

Στη δουλειά του Φερέ είναι χαρακτηριστική η σύνθεση μυθιστορημάτων με αστυνομική πλοκή που διαθέτουν έντονο κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο. Η δημιουργία κάθε νέου βιβλίου του αποτελεί μια μεγάλη δημιουργική περιπέτεια, ενώ αυτή τη φορά είναι ένας συγκινητικός ύμνος στην άγρια ​​ομορφιά του αφρικανικού κόσμου. Αφορμή, μια ανακριτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ναμίμπια και η οποία θα αποκαλύψει τα μυστικά για το απίστευτα βίαιο και αιμοσταγές εμπόριο άγριων ζώων, με αποδέκτες τους πιο πλούσιους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Ο συγγραφέας των βιβλίων «Ζουλού», «Ούτου», «Μαπούτσε», που επίσης διαδραματίζονται στην Αφρική, αυτή τη φορά φθάνει έως τη Ναμίμπια και στα πολυάριθμα προστατευόμενα καταφύγια άγριων ζώων της περιοχής, που είναι πολύτιμα για τον πλανήτη και ευάλωτα σαν κόρη οφθαλμού. Στο «Οκαβάνγκο» συναντάμε μαφίες λαθροθηρίας, ένα διακινητή με το παρατσούκλι Σκορπιός, ζώα ακρωτηριασμένα από τρελούς και μια ενδιαφέρουσα δασοφύλακα, τη ρέιντζερ Σελάνα Μπετγουέιζ, που το θλιβερό καθήκον της είναι να βρίσκεται κοντά σε δηλητηριασμένα κουφάρια και ακρωτηριασμένα πτώματα ζώων που συχνά κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ετσι, όταν ένας νεαρός άνδρας βρίσκεται δολοφονημένος στο κέντρο του Wild Bunch, ένα φυσικό προστατευόμενο πάρκο στα σύνορα της Ναμίμπια, καταλαβαίνει ότι η έρευνά της παίρνει πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Ο Καρίλ Φερέ εκτός από ταλαντούχος συγγραφέας είναι επίσης μέγας ταξιδιώτης. Ο ριψοκίνδυνος Γάλλος έχει κάνει τα ταξίδια βασικό συστατικό της γραφής του και η ανάγνωση των βιβλίων του μοιάζει με αποστολή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μολονότι η βάση του είναι το παριζιάνικο διαμέρισμά του, ο Φερέ είναι στην ουσία ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας που μιλάει στο κοινό του μέσα από τη φόρμα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Δεν ταξιδεύει μόνον για λίγους μήνες στην άλλη άκρη του κόσμου για να συστήσει στους αναγνώστες του, για παράδειγμα, τη Νέα Ζηλανδία, την Κολομβία, την Αργεντινή, τη Σιβηρία ή τη Χιλή.

Η μέθοδος που εφαρμόζει εδώ και χρόνια είναι ένα πρώτο ταξίδι με φίλους προς τον νέο του προορισμό, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα συναισθήματα και να βιώσει εμπειρίες. Υστερα αφήνει σε μια γωνιά το σακίδιό του και ξεκινάει μακροχρόνιες έρευνες που θα γίνουν ρεαλιστικές και ακαταμάχητες μυθοπλασίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT