Θερινά σινεμά: Με το βλέμμα στον ουρανό

Θερινά σινεμά: Με το βλέμμα στον ουρανό

Δυναμική έναρξη με ουρές για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν, τα θερινά σινεμά της Αθήνας –και όχι μόνον– αποτελούν έναν από τους πιο ωραίους προορισμούς για τα καλοκαιρινά βράδια στην πόλη: προσιτός οικονομικά και μοναδικός αισθητικά, με την οθόνη να στήνεται κατά κανόνα σε δροσερούς κήπους ή ταράτσες με θέα. Μια τέτοια (υπέροχη) ταράτσα είναι κι αυτή του Σινέ Παρί στην Πλάκα, το οποίο άνοιξε ξανά φέτος έπειτα από έξι χρόνια απουσίας, αποκαθιστώντας ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά τοπόσημα της πόλης, υπό τη διεύθυνση του Cinobo.

«Η λογική μας ήταν πάντα να κάνουμε το σινεμά προσβάσιμο με κάθε τρόπο είτε μέσα είτε έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Οταν μάθαμε ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του Σινέ Παρί ψάχνει για ενοικιαστές, κινηθήκαμε άμεσα γιατί θέλαμε να είμαστε εμείς που θα ανοίξουμε ξανά αυτό το ιστορικό σινεμά. Φυσικά η ευθύνη είναι μεγάλη, ώστε να κρατηθεί αυθεντική η ταυτότητα του χώρου απέναντι στον θεατή και γι’ αυτό φροντίσαμε η αισθητική του να αγκαλιάζει τον χαρακτήρα της Πλάκας», μας λέει η επικεφαλής του σταθερά δραστήριου Cinobo, Δάφνη Μπεχτσή.

Το Σινέ Παρί εξοπλίστηκε ακόμη με καινούργιο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, ανακαινισμένο μπαρ, αλλά και περίπου 300 φυτά, που γεμίζουν με γνώριμα ελληνικά αρώματα τον χώρο. Το νέο ξεκίνημα της αίθουσας μάλιστα σηματοδοτήθηκε με τις προβολές του «Ποτέ την Κυριακή», για να συνεχιστεί με τα συνεχόμενα sold out του «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα.

«Σε αντίθεση με πέρυσι τέτοια εποχή που είχαμε κρύο και βροχές, μέχρι τώρα ο καιρός είναι καλός. Αν συνεχίσει έτσι, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια καλή σεζόν», λέει ο αιθουσάρχης Αλκης Γούναρης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανταπόκριση του κόσμου. Η έναρξη με το “Ποτέ την Κυριακή” είχε σίγουρα και συμβολικό χαρακτήρα, δείχνοντας την πρόθεσή μας να παντρέψουμε το σύγχρονο προφίλ του Cinobo με την παράδοση ενός χώρου όπως το Σινέ Παρί. Ηταν επίσης μια ωραία ευκαιρία για τους ξένους επισκέπτες να απολαύσουν ένα κλασικό φιλμ του ελληνικού κινηματογράφου με αγγλικούς υπότιτλους», σημειώνει η κ. Μπεχτσή, προαναγγέλλοντας ότι και το υπόλοιπο καλοκαίρι θα κινηθεί σε παρόμοιους ρυθμούς: ένα μείγμα από ταινίες πρώτης προβολής σαν το «Wicked Little Letters» με την Ολίβια Κόλμαν, επανεκδόσεις κλασικών ταινιών, καθώς και Δευτέρες με παλιό ελληνικό σινεμά. Ολα αυτά, βεβαίως, καιρού επιτρέποντος.

Σαν τους αγρότες

Οι αιθουσάρχες των θερινών κινηματογράφων είναι λίγο σαν τους… αγρότες. Κοιτούν τον ουρανό με αγωνία και παρακολουθούν τα δελτία καιρού προκειμένου να καταλάβουν αν η σεζόν θα είναι ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις τους ή όχι. «Σε αντίθεση με πέρυσι τέτοια εποχή που είχαμε κρύο και βροχές, μέχρι τώρα ο καιρός είναι καλός. Αν συνεχίσει έτσι, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια καλή σεζόν στα θερινά. Τέτοια ήταν και η περυσινή, κυρίως χάρη στις πολύ δυνατές ταινίες όπως “Μπάρμπι” και “Οπενχάιμερ”, που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι.

Και φέτος, όμως, υπάρχουν πολλές μικρότερες που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού. Μοναδικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι αρχικά το ποδοσφαιρικό Euro και αργότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ενδέχεται να επηρεάσουν κάπως την προσέλευση, αλλά σε λογικά πλαίσια», μας λέει ο Αλκης Γούναρης, στην οικογένεια του οποίου ανήκει η διαχείριση δέκα θερινών κινηματογράφων, ανάμεσα στους οποίους τα Εκράν, Αμίκο, Ηλέκτρα και (από φέτος) η Αίγλη Ζαππείου.

Η τελευταία έκανε επίσης έναρξη με Λάνθιμο και ουρές να σχηματίζονται έξω από το σινεμά το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Είναι όντως κάπως “δύσκολη” και διχαστική η ταινία του Λάνθιμου, σε άλλους αρέσει πολύ και σε άλλους καθόλου. Ολο αυτό βέβαια δημιουργεί ένα πολύ θετικό word of mouth, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να τη δουν. Το μόνο αρνητικό είναι η μεγάλη διάρκεια, που δεν επιτρέπει να μπει και δεύτερη προβολή. Εμείς πάντως συμβουλεύουμε το κοινό να μπαίνει στην πλατφόρμα summercinemas.gr, όπου μπορεί να κλείνει έγκαιρα τα εισιτήριά του και να επωφελείται από ειδικές προσφορές», συμπληρώνει ο κ. Γούναρης.

Μπορεί όντως αυτό το καλοκαίρι να μην αναμένονται εισπρακτικά φαινόμενα τύπου «Barbenheimer», ωστόσο οι αιθουσάρχες παραμένουν αρκετά αισιόδοξοι, έχοντας αρκετά πλούσιο πρόγραμμα ταινιών στη φαρέτρα τους. Μερικές από αυτές μάλιστα τις περιμένουμε το διάστημα από τις 20 Αυγούστου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το οποίο, καιρού επιτρέποντος πάντα, θα κλείσει δυναμικά τη σεζόν των θερινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT