Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ρεαλιστική λύση» ζητά το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ρεαλιστική λύση» ζητά το Βρετανικό Μουσείο

Την εξεύρεση «ρεαλιστικών λύσεων» για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητά το Βρετανικό Μουσείο με φόντο τη σημερινή παρέμβαση της Τουρκίας σε διάσκεψη της UNESCO, όπου εκπρόσωπός της τόνισε πως «δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν» όσον αφορά τα αρχαιοελληνικά Γλυπτά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «νέα σχέση» με την Ελλάδα και εξεύρεση «ρεαλιστικών λύσεων» για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητά το Βρετανικό Μουσείο με φόντο τη σημερινή παρέμβαση της Τουρκίας σε διάσκεψη της UNESCO, όπου εκπρόσωπος της γείτονος τόνισε ότι «δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν» όσον αφορά τα αρχαιοελληνικά Γλυπτά.

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία, και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση» σχολίασε εκπρόσωπος του μουσείου, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. 

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα –μία “συνεργασία για τον Παρθενώνα”– και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Ελληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο», προσθέτει η ίδια πηγή και καταλήγει: «Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα Γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Ελληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Η νέα τροπή

Ολα ξεκίνησαν όταν αντιπρόσωπος της Τουρκίας που συμμετείχε σε διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO δήλωσε πως «δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Εν τω μεταξύ, το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών ενισχύεται και από ντοκουμέντο του λόρδου Βύρωνα που δείχνει πώς θα έμοιαζε ένα φιρμάνι της εποχής, όπως εξήγησε ο πρώτος γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης.

Μενδώνη: Δεν υπήρξε ποτέ τουρκικό φιρμάνι

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε σε όσα αποκάλυψε σήμερα η τουρκική πλευρά.

«Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Ελγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Οτι δεν υπήρχε φιρμάνι», δήλωσε η κυρία Μενδώνη.

Η Ελλάδα «έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT