Αλλο ένα επεισόδιο στο «σίριαλ» του Ακροπόλ Παλάς

Αλλο ένα επεισόδιο στο «σίριαλ» του Ακροπόλ Παλάς

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ κάνει δωρεά στο ΥΠΠΟ την εκπόνηση business plan για τον προσανατολισμό του ανακαινισμένου αλλά κλειστού κτιρίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρτήθηκε προ ολίγων εβδομάδων στη Διαύγεια. Αφορά δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο, επομένως αποτελεί μάλλον καλοδεχούμενη εξέλιξη. Εκτός αν περισσότερο από «καλοδεχούμενη», είναι αυτό ακριβώς: μία ακόμα «εξέλιξη», ανάμεσα στις τόσες που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε γύρω από το πολύπαθο «Ακροπόλ» της οδού Πατησίων. Το οποίο είναι ανακαινισμένο εδώ και καιρό, αλλά ακόμα να αξιοποιηθεί προς την όποια σχεδιαζόμενη κατεύθυνση.

Ο λόγος για την απόφαση έγκρισης της δωρεάς του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ», που αφορά «στην εκπόνηση μελέτης ανάλυσης επιλογών και επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) του (…) “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ”, το κόστος της οποίας προϋπολογίζεται σε συνολικό ποσό έως ογδόντα χιλιάδες ευρώ…». Με άλλα λόγια, ο «ΝΕΟΝ» χρηματοδοτεί τη μελέτη που λογικά θα ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τελικά εκείνη η «κατεύθυνση» του Ακροπόλ. Την εκπόνηση της μελέτης έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξειδικευμένη εταιρεία. Και όπως φαίνεται, το business plan που θα παραδώσει, θα απαντήσει επιτέλους στο ερώτημα «τι θα γίνει με το Ακροπόλ», δίνοντας ένα χαρούμενο τέλος στις τόσες συζητήσεις και απόπειρες αξιοποίησης του κτιρίου που έχουν προηγηθεί.

Να τις θυμίσουμε; Το ευκολότερο (και το λιγότερο απογοητευτικό) είναι να τις διατρέξουμε συνοπτικά. Κατασκευασμένο στον Μεσοπόλεμο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σωτηρίου Μαγιάση και με στυλ art nouveau, το Ακροπόλ Παλάς λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1991 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και το 1999 πέρασε στο υπουργείο Πολιτισμού. Απειλήθηκε από λεηλασίες και πυρκαγιές, μέχρι που το 2013 ξεκίνησε η δύσκολη αποκατάστασή του. Μια νομοθετική απόπειρα του 2019 για μετατροπή του σε «Κέντρο Σύγχρονης Δημιουργίας» δεν πρόλαβε να ευοδωθεί, ενώ ένας νόμος του 2020 δημιούργησε το εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ Ακρός». Ανακοινώθηκε ότι το κτίριο θα συνδεόταν υπογείως με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η σκέψη εγκαταλείφθηκε και ο φορέας απέκτησε άμισθο διοικητικό συμβούλιο μόλις το 2022. Την ίδια περίοδο το «Ακροπόλ Ακρός» εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ ώστε να χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός του, όμως όπως διαπιστώνουμε με μια αναζήτηση στο anaptyxi.gov.gr, τα διαθέσιμα 3,7 εκατ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκείνο το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε καταφέρει καν να επισκεφθεί το Ακροπόλ, όμως το νέο, επταμελές σχήμα διοίκησης του φορέα, που νομοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, περιλαμβάνει πρόεδρο, αντιπρόεδρο και διευθυντή επ’ αμοιβή και πλήρους απασχόλησης, ώστε να επικεντρωθούν στο έργο τους. Και ο προσανατολισμός του Ακροπόλ έχει ήδη μετατοπιστεί προς ένα «κέντρο πολιτισμού και τεχνολογίας για καλλιτέχνες και δημιουργούς», όπως ανέφερε δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ περίπου ένα χρόνο πριν.

Να όμως που ένας τόσο ευρύχωρος –αν όχι ασαφής– στόχος χρειάζεται τελικά και ένα business plan για να υλοποιηθεί. Κάποιος καλόπιστος θα έλεγε ότι αυτό ακριβώς ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιος άλλος όμως θα αντέτεινε ότι κάθε τόσο βλέπει «εξελίξεις» σε ένα κτίριο θεωρητικά πολυδύναμο, που ακόμα παραμένει κλειστό· ότι έχει ακούσει τόσες φορές για το θέμα, που τον έχει πλέον κουράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT