500 λέξεις με τη Φωτεινή Μαλτέζου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φωτεινή Μαλτέζου είναι Φυσικός – Γεωφυσικός (Ph.D. Πανεπιστήμιο Southampton) με μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Επειτα από πολυετή εμπειρία στην ενεργειακή βιομηχανία αποσύρθηκε και σπούδασε δημοσιογραφία (ΜΑ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών). Γράφει κυρίως ιστορίες με ανθρώπινο ενδιαφέρον, με τρόπο «εύπεπτο» για τον αναγνώστη. «Η Αστυνομία του Mίσους» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα (εκδόσεις Επίμετρο/Παπαζήση).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Η δηλητηριώδης βίβλος» της Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ, «Ζώντες και τεθνεώτες» του Κωστή Παπαγιώργη, και πάντα «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ!

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι οι πρόοδοι στη βιοτεχνολογία ενδέχεται να μετατρέψουν την οικονομική ανισότητα σε βιολογική ανισότητα. Με λίγα λόγια, οι πλούσιοι θα μπορούν να αγοράσουν την ίδια τη ζωή…

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Το μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Να ξεχνάς ότι έχεις κάλεσμα σε ρομαντικό δείπνο.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Ναι. «Η επινόηση της φύσης. Ο Νέος Κόσμος του Αλεξάντερ φον Χούμπολτ», της Αντρεα Βουλφ. Εδώ και 200 χρόνια, ο πολυμαθής Γερμανός εξερευνητής Χούμπολτ προειδοποίησε για την παραβίαση των ισορροπιών της φύσης. Εμείς αφήσαμε τις ισορροπίες να χαθούν και τώρα μιλάμε για κλιματική κρίση.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η ουσιαστική, τεκμηριωμένη και ενθουσιώδης απόδοση με επίκληση στο συναίσθημα. Να βλέπω και να οσμίζομαι μέσα από τις σελίδες του.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

«Το Ρολόι» του Θ. Λιανού.

Πόσο κοντά στη δική μας σύγχρονη κοινωνία βρίσκεται η ιστορία του βιβλίου σας;

Χωρίς να είναι μακριά, ακουμπάει δυστοπικές εργασιακές συνθήκες, παραλλαγές των οποίων κάποιοι ίσως βίωσαν ή μπορεί να βιώσουν. Οι πιθανότητες επίσης κάποιοι άλλοι να βρεθούν σε περιβάλλον παρανομίας και διαπλοκής, ή σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει η ηρωίδα του βιβλίου Νιόβη, δεν είναι αμελητέες.

Σκιαγραφήστε τον χαρακτήρα της Νιόβης.

Ηρωίδα με αρετές, όπως η ενσυναίσθηση, η ειλικρίνεια και η αποφασιστικότητα. Από τη στιγμή που θα βρεθεί στη δίνη συγκλονιστικών αποκαλύψεων και εξελίξεων θα αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με δυναμισμό και κυρίως με ανθρωπιά. Ξέρει να αμφισβητεί, αλλά και να βοηθάει εκεί που πρέπει. Προπάντων ξέρει να προχωράει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT