Αφιέρωμα των FT στον «Ελληνα Πικάσο»

«Τα έντονα χρώματα, οι ελληνικοί συμβολισμοί και οι πειραματικές φόρμες του Αλέκου Φασιανού δεν ήταν ποτέ πιο hot», γράφουν οι Financial Times

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αθηναϊκό προάστιο του Αγίου Παύλου δεν είναι Μονμάρτη», γράφει στους FT o Chris Cotonou, εστιάζοντας τη ματιά του «στον γεμάτο γκραφίτι σταθμό του μετρό και στις πολυκατοικίες». Ωστόσο, στην ίδια περιοχή, πίσω από μια χάλκινη πόρτα στην οδό Νεοφύτου Μεταξά βρίσκεται η άλλοτε οικογενειακή οικία ενός από τους πιο διάσημους Ελληνες καλλιτέχνες.

Γνωστός και ως «ο Πικάσο της Ελλάδας», τα έργα του Αλέκου Φασιανού έχουν πια επιστρέψει στη μόδα. «Τα έντονα χρώματά, οι ελληνικοί συμβολισμοί και οι πειραματικές φόρμες του Αλέκου Φασιανού δεν ήταν ποτέ πιο hot», γράφουν οι FT, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του αυτός ο «εθνικός θησαυρός» της Ελλάδας «δεν γνώρισε ποτέ ευρεία παγκόσμια αναγνώριση». Ο Αλέκος Φασιανός απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2022, σε ηλικία 86 ετών. Εκτοτε ωστόσο, το διεθνές ενδιαφέρον για εκείνον και το έργο του αναγεννήθηκε. Εκθέσεις με έργα του πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο Μιλάνο (Tommaso Calabro) και στο Λονδίνο (Herald St gallery), ενώ μέσα στο 2023 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και το Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο Μεταξουργείο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HTSI (@fthtsi)

«Ο πατέρας μου έχει προφανώς βρει ένα νέο κοινό», δηλώνει, μιλώντας στους FT, η Βικτώρια Φασιανού, κόρη του ζωγράφου και ιθύνουσα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Alekos Fassianos Estate που συστάθηκε με σκοπό την προβολή και διάδοση του συνολικού έργου του Αλέκου Φασιανού.

«Ο Φασιανός είναι σαν τον Άντι Γουόρχολ στην Ελλάδα. Όλοι τον γνωρίζουν και η δημοτικότητά του ανεβαίνει διεθνώς», δηλώνει, από την πλευρά της, η Τίτη Αγγελοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη για τις δημοπρασίες ελληνικής τέχνης (Greek Sale) του οίκου Bonhams. Πράγματι, το έργο «Θαλασσινός Κυνηγός» έπιασε, για παράδειγμα, πέρυσι 44.800 ευρώ στο Bonhams Greek Sale στο Παρίσι, ενώ πλέον υπάρχει αναγεννημένο ενδιαφέρον και για πολλά από τα έπιπλα και τα γλυπτά που είχε σχεδιάσει ο Φασιανός.

«Μπορείς να αναγνωρίσεις το χέρι του σε οτιδήποτε έκανε, από τους μεγάλους και λεπτομερείς πίνακες μέχρι τα μικρά παιχνίδια από λαμαρίνα», σχολιάζει η διευθύντρια της Herald St gallery, Émilie Streiff.   

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT